Paulina Styś-Nowak dnia 2022/11/24

Ryż z jajkiem

Ryż smażony z jajkiem to niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu potrawa. Oczywiście przepis ten można dowolnie modyfikować, np. dodać krewetki lub pokrojonego i usmażonego kurczaka, inne warzywa (fasolkę szparagową, groszek cukrowy, kukurydzę). Można także przygotować jego całkowicie podstawową wersję bez dodatku warzyw. Ja jednak lubię dodać warzywa tam gdzie tylko to możliwe, więc i tu wykorzystałam tę okazję. 


Jeśli macie zalegający w lodówce ugotowany ryż (np. po ryżu z kurczakiem lub papryce faszerowanej) to koniecznie spróbujcie ryżu z jakiem. Kilka prostych składników i mamy gotowe, pożywne danie.


Ryż z jajkiem - składniki na 2 porcje:

  • Ryż - 100g
  • Jajko - 1 sztuka
  • Marchew - 1 sztuka
  • Groszek zielony mrożony - 3 łyżki
  • Cebula - 1 mała sztuka
  • Olej rzepakowy - 1 łyżka
  • Sól, pieprz, bazylia, oregano


Ryż smażony z jajkiem - przepis:

Ryż ugotuj w delikatnie osolonej wodzie. Ugotowany ryż rozdrobnij widelcem żeby ziarenka się porozklejały. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i zeszklij na łyżce oleju rzepakowego. Do cebuli dodaj startą na grubych oczkach marchew i groszek. Smaż przez kilka minut aż warzywa lekko zmiękną. Następnie na patelnię wsyp ryż i smaż dalej przez minutę.

Jajko roztrzep z dodatkiem przypraw i wlej na patelnię. Energicznie mieszaj aż jajko się zetnie. Podawaj posypane ulubionymi ziołami (np. bazylią, szczypiorkiem).

Wartość odżywcza ryżu z jajkiem:

  • Energia: 311 kcal
  • Białko: 9 g
  • Tłuszcz: 8 g
  • Węglowodany: 51 g
  • Błonnik pokarmowy: 3 g
  • Ładunek glikemiczny: 30

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz