Ryż smażony z jajkiem to niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu potrawa. Oczywiście przepis ten można dowolnie modyfikować, np. dodać krewetki lub pokrojonego i usmażonego kurczaka, inne warzywa (fasolkę szparagową, groszek cukrowy, kukurydzę). Można także przygotować jego całkowicie podstawową wersję bez dodatku warzyw. Ja jednak lubię dodać warzywa tam gdzie tylko to możliwe, więc i tu wykorzystałam tę okazję.
Jeśli macie zalegający w lodówce ugotowany ryż (np. po ryżu z kurczakiem lub papryce faszerowanej) to koniecznie spróbujcie ryżu z jakiem. Kilka prostych składników i mamy gotowe, pożywne danie.
Ryż z jajkiem - składniki na 2 porcje:
- Ryż - 100g
- Jajko - 1 sztuka
- Marchew - 1 sztuka
- Groszek zielony mrożony - 3 łyżki
- Cebula - 1 mała sztuka
- Olej rzepakowy - 1 łyżka
- Sól, pieprz, bazylia, oregano
Ryż smażony z jajkiem - przepis:
Jajko roztrzep z dodatkiem przypraw i wlej na patelnię. Energicznie mieszaj aż jajko się zetnie. Podawaj posypane ulubionymi ziołami (np. bazylią, szczypiorkiem).
Wartość odżywcza ryżu z jajkiem:
- Energia: 311 kcal
- Białko: 9 g
- Tłuszcz: 8 g
- Węglowodany: 51 g
- Błonnik pokarmowy: 3 g
- Ładunek glikemiczny: 30
Super, proste, a na pewno smaczne.
OdpowiedzUsuńPodana ilość kcal jest na 1 czy 2 porcje?
OdpowiedzUsuń