Owsianka truskawkowa, czyli śniadanie idealne | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2014/06/02

Owsianka truskawkowa, czyli śniadanie idealne


Owsianka na śniadanie to jest to! Można dodać do niej wszystko co przyjdzie do głowy (byleby było zdrowe ;)). Taka owsianka z truskawkami jest pyszna i bardzo sycąca - daje energię na dłuuugi czas :)

Zostawiam Wam przepis, a ja lecę do kuchni. Na deser zamarzyła mi się tarta z truskawkami, na kanapki pasta z ciecierzycy, a na obiad zupa botwinkowa. Czy Wy też planujecie dużo gotowania jak macie mnóstwo innych zajęć? Ja na przykład mam egzamin. I w związku z tym zastanawiam się czy nie umyć jeszcze dzisiaj okien ;)

Składniki na porcję:

  • Mleko 1,5 - 2% - szklanka
  • Płatki owsiane - 5 łyżek
  • Banan - sztuka
  • Truskawki - 100 - 150g
  • Suszona żurawina - łyżka
  • Orzechy włoskie - łyżka

Sposób przygotowania:

  • Płatki zagotuj w mleku i gotuj do uzyskania oczekiwanej gęstości (jeśli chcesz owsiankę na zimno zalej płatki mlekiem i wstaw do lodówki na noc).
  • Do owsianki dodaj posiekane owoce i orzechy.

Wartość odżywcza owsianki:

  • Energia: 533 kcal
  • Białko: 17,6 g
  • Tłuszcz: 14 g
  • Węglowodany: 83,5 g
  • Błonnik pokarmowy: 9 g
  • Cholesterol: 11,5 mg

Truskawkowa owsianka jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;

P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

16 komentarzy:

  1. otak, w pełni się zgadzam, że to śniadanie idealne. pod każdym względem!

    OdpowiedzUsuń
  2. śniadanie, które mogłabym jeść codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychotka :) Chętnie poznałabym również przepis na tę tartę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Podpisuję się pod tymi komentarzami :) takie śniadanko to pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmmm, kiedy możemy się spodziewać tarty? :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Też mam zamiar robić tartę truskawkową, w piątek po południu więc jak przepis pojawi się w ranych godzinach to biorę ;D Można wiedzieć na jakiej masie będzie? Budyniowej? Jogurtowej :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spód z tego przepisu: http://zdrowe-odzywianie-przepisy.blogspot.com/2014/01/tarta-z-waniliowym-kremem-lekkim-jak.html
      A masa budyniowa stąd: http://zdrowe-odzywianie-przepisy.blogspot.com/2013/03/tarta-bananowa-bez-pieczenia-bez.html

      :)

      Tarte już dawno zjedliśmy :) W piątek będą robić ciasto jogurtowe z truskawkami :)

      Usuń
  7. Taki koktajl można zawsze urozmaicić filiżanką naturalnej i zdrowej herbaty zielonej. :)

    http://teaclub.com.pl/herbata/zielona/klasyczna/china-yuezhou-longjing-szczegoly-produktu

    OdpowiedzUsuń
  8. Co Pani sądzi o zasadzie niełączenia skrobi z owocami, bo z niej wynika (o ile dobrze myślę), że nie powinno jeść owsianki z owocami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie widziałam żadnych badań, które uzasadniałyby teorię niełączenia skrobi z owcami :)

      Usuń
  9. Pani Paulino! Pani z tą owsianką jest magiczna ;) Świetne,pyszne,bardzo zdrowe śniadanie.Dawniej na śniadanie jadłam kanapki z szynką i...nie do końca dobrze się czułam.Byłam taka ociężała,a myślałam,że to zdrowo.Od kiedy jem Pani owsiankę czuję,że mam więcej energii,jestem nasycona i w dobrym nastroju :D Świetny przepis !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co za entuzjazm :) Super, że owsianka tak smakuje i pozytywnie wpływa na organizm!

      Usuń
  10. przejrzałam wszystkie przepisy owsiankowe i w każdym jest napisane, żeby gotować chwilę albo tylko zostawić na noc w mleku, czy mam rozumieć, że w przepisach są zastosowane płatki błyskawiczne? bo słyszałam, że są one mniej zdrowe, a tylko te zwykła poddane są najmniejszej obróbce hydrotermicznej dzięki czemu zachowują najwięcej składników odżywczych. czy to prawda? z góry dziękuję za odpowiedź ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Używam tylko płatków górskich (tych najmniej przetworzonych). Po prostu nie lubię gdy są zbyt rozgotowane - dla mnie wystarczy, że po prostu trochę namiękną mlekiem :) Ale oczywiście można gotować dłużej.

      Zgadza się, płatki błyskawiczne są bardziej przetworzone.

      Pozdrawiam :)

      Usuń