Omlet z dojrzałym pomidorem i świeżymi listkami bazylii | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2014/07/30

Omlet z dojrzałym pomidorem i świeżymi listkami bazylii

Rzadko przygotowuję omlety, choć jest to fajna opcja na leniwe śniadanie lub kolację ;) Dzisiaj mam dla Was propozycję na omlet z pomidorkiem. Już teraz po głowie chodzi mi  puszysty omlet z owocami :)

Zdjęcie jedno i to takie kiepskie - niestety gdy wybiegłam z patelnią na dwór rozpadał się deszcz! :P

Składniki:

  • Jaja - 2 sztuki
  • Pomidor - sztuka
  • Świeża bazylia - kilka listów
  • Olej rzepakowy - łyżeczka
  • Sól, pieprz



Sposób przygotowania:


  • Pomidora sparz we wrzątku i usuń skórkę.
  • Pomidora posiekaj w kostkę i podsmaż przez 3 minuty na patelni z łyżeczką oleju rzepakowego.
  • W tym czasie wybij do miski jaja, dopraw solą i pieprzem i rozbełtaj. 
  • Jaja wylej na patelnie z pomidorami i oprósz listkami świeżej bazylii.
  • Smaż omlet z jednej strony aż jaja się zetną.




Wartość odżywcza omletu z pomidorem:

  • Energia: 233 kcal
  • Białko: 16 g
  • Tłuszcz: 17 g
  • Węglowodany: 4,3 g
  • Błonnik pokarmowy: 1,8 g
  • Cholesterol: 432 mg


Omlet z pomidorem jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, D, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12;

P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

13 komentarzy:

  1. Proste, zdrowe i bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. czekam na "puszysty omlet z owocami" ^^

    OdpowiedzUsuń
  3. omlet sie nie spali z jednej strony? :(

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy bycie dietetykiem jest trudne? Chodzi mi o szkole...

    OdpowiedzUsuń
  5. O, super, że jajeczny. Teraz proszę o przepis na omlet niejajeczny.

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie wypróbowałam ;) bardzo smaczne i szybkie śniadanie

    OdpowiedzUsuń
  7. czy do podsnazenia mogę użyć oleju kokosowego? ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. słonecznikowy nie powinien być używany do smażenia, ponieważ ma dużo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych nieodpornych na wysokie temperatury

      Usuń
  8. Dzisiaj zrobiłam i ........ pysznie. Prosto i smacznie no i zdrowo.

    OdpowiedzUsuń