Hummus - pyszny i puszysty | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2014/02/03

Hummus - pyszny i puszysty


Aż wstyd się przyznać, że dopiero teraz po raz pierwszy przygotowałam hummus! Pasta z cieciorki jest pyszna - zarówno na kanapki jak i jako dip do posiekanych warzyw. Ale najlepiej smakuje wyjadana palcami ;)

Pamiętajcie żeby dokładnie zmiksować wszystkie składniki - hummus nie powinien mieć ani jednej grudki.


Składniki:

  • Ciecierzyca (cieciorka) konserwowa - puszka
  • Nasiona sezamu - 4 łyżki
  • Oliwa/olej rzepakowy - 3 łyżki
  • Czosnek - ząbek
  • Sok z połowy średniej cytryny
  • Zimna, przegotowana woda - 3 - 4 łyżki
  • Sól

Sposób przygotowania:

  • Nasiona sezamu podpraż na suchej patelni (mają tylko delikatnie się zarumienić).
  • Ostudzony sezam zmiksuj blnderem na proszek, następnie dodaj oliwę - ponownie zmiksuj.
  • Do pasty dodaj odsączoną ciecierzycę i pozostałe składniki - zmiksuj na jednorodną, puszystą masę (wodę dolewaj w razie potrzeby podczas miksowania).
  • Na koniec dopraw do smaku solą.

Wartość odżywcza 1/4 przygotowanego hummusu:

  • Energia: 203 kcal
  • Białko: 5,4 g
  • Tłuszcz: 14,2 g
  • Węglowodany: 11,5 g
  • Błonnik pokarmowy: 3,5 g
  • Cholesterol: 0 mg


Hummus jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: E, kwasu foliowego, B1, B6;

P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

25 komentarzy:

  1. Nie robiłam nigdy, muszę spróbować :) Zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Paulino, napisz proszę, ile tej cieciorki, bo mam suchą i chciałbym ją wykorzystać zamiast puszkowanej... ile ugotowanej mam wziąć? Dziękuję.
    ps. nie było okazji - podziwiam blog i przydatki, bardzo:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Konserwowej miałam 260 g (po odsączeniu) więc mniej więcej tyle samo ugotowanej trzeba.

      Dziękuję i pozdrawiam! :)

      Usuń
  3. Jestem pod wrazeniem Pani bloga, skarbnica swietnych pomyslow!:) hummus jadlam oryginalny, wiec serdecznie polecam, mozna sie zakochac w tym smaku:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie zdawałam sobie sprawy,że hummus jest taki prosty w przygotowaniu. Na pewno spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię hummus:) Też robiłam, ale dodałam jeszcze olej sezamowy dla wzmocnienia smaku: http://dieta-na-widelcu.blogspot.com/2013/12/pyszny-hummus.html :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zamiast porzegotowanej wody ja dodaje te wode z puszki, po odsaczeniu.

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam dziś i wyszedł bardzo dobry. Będę miała jako zamiennik masła. Tylko jest trochę dużo. Czy da się to mrozić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj nie próbowałam nigdy, więc trudno mi powiedzieć

      Usuń
    2. Witam,
      ja zamroziłam i odmroziłam (mam 180ml kubeczki z Aventu gdy mroziłam pokarm) i tak samo dobre☺ Mrożę tak każdą inna pastę z "strączkowych" bo zawsze mi wyjdzie za dużo aby w ciągu 3 dni zjeść. ...i potem miło się wyciąga mniam ☺
      pozdrawiam!

      Usuń
  8. Witam, ja lubie bardziej wyraziste smaki. Jakie według Pani przyprawy bedą pasowały? Ostra papryka, natka pietruszki? Z góry dziękuje za odpowiedź

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli ma być bardziej wyraziste to warto dodać chilli i ostrą paprykę ;)

      Usuń
  9. Czy przygotowanie takiego hummusu bez blendera ma sens? Może "rozpaciać" to widelcem? Niestety nie posiadam blendera i zastanawiam się czy taki wykonany bez blendera też będzie dobry? Kurcze chciałabym to zrobić ale na prawdę nie wiem czy coś z tego wyjdzie, dziękuję z góry za radę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety widelcem nie da rady - ciecierzyca nawet po ugotowaniu jest za twarda. Warto zaopatrzyć się w blender, przyda się nie tylko do hummusów :)

      Usuń
  10. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  11. mi wyszedł jakiś taki trochę gorzki w smaku :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i wszystko jasne :D dziękuję za odpowiedź :)

      Usuń
  12. Jeżeli chciałabym użyć suchej cieciorka, to ile powinna dać?

    OdpowiedzUsuń
  13. Swierny przepis, file dodac tahini zamiast sezamu w ziarenkach zeby kalorycznie bylo take jak Pani obliczyla? Jak dlugo taki hummus postoi w lodowce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że 2 - 3 łyżki :) Do tygodnia.

      Usuń
  14. Czy to dobry pomysł na kolację ?

    OdpowiedzUsuń