Aż wstyd się przyznać, że dopiero teraz po raz pierwszy przygotowałam hummus! Pasta z cieciorki jest pyszna - zarówno na kanapki jak i jako dip do posiekanych warzyw. Ale najlepiej smakuje wyjadana palcami ;)
Pamiętajcie żeby dokładnie zmiksować wszystkie składniki - hummus nie powinien mieć ani jednej grudki (mega lodowata woda w tym pomoże!).
Składniki:
- Ciecierzyca (cieciorka) konserwowa - puszka
- Nasiona sezamu - 4 łyżki
- Oliwa/olej rzepakowy - 3 łyżki
- Czosnek - ząbek
- Sok z połowy średniej cytryny
- Lodowata woda (taka z zamrażarki) - 3 - 4 łyżki
- Sól
Sposób przygotowania:
- Nasiona sezamu podpraż na suchej patelni (mają tylko delikatnie się zarumienić).
- Ostudzony sezam zmiksuj blnderem na proszek, następnie dodaj oliwę - ponownie zmiksuj.
- Do pasty dodaj odsączoną ciecierzycę i pozostałe składniki - zmiksuj na jednorodną, puszystą masę (wodę dolewaj w razie potrzeby podczas miksowania).
- Na koniec dopraw do smaku solą.
Wartość odżywcza 1/4 przygotowanego hummusu:
- Energia: 203 kcal
- Białko: 5,4 g
- Tłuszcz: 14,2 g
- Węglowodany: 11,5 g
- Błonnik pokarmowy: 3,5 g
- Cholesterol: 0 mg
Hummus jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: E, kwasu foliowego, B1, B6;
Nie robiłam nigdy, muszę spróbować :) Zapraszam do mnie ;)
OdpowiedzUsuńPaulino, napisz proszę, ile tej cieciorki, bo mam suchą i chciałbym ją wykorzystać zamiast puszkowanej... ile ugotowanej mam wziąć? Dziękuję.
OdpowiedzUsuńps. nie było okazji - podziwiam blog i przydatki, bardzo:)
Konserwowej miałam 260 g (po odsączeniu) więc mniej więcej tyle samo ugotowanej trzeba.
UsuńDziękuję i pozdrawiam! :)
Jestem pod wrazeniem Pani bloga, skarbnica swietnych pomyslow!:) hummus jadlam oryginalny, wiec serdecznie polecam, mozna sie zakochac w tym smaku:)
OdpowiedzUsuńNie zdawałam sobie sprawy,że hummus jest taki prosty w przygotowaniu. Na pewno spróbuję :)
OdpowiedzUsuńWypróbuję:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię hummus:) Też robiłam, ale dodałam jeszcze olej sezamowy dla wzmocnienia smaku: http://dieta-na-widelcu.blogspot.com/2013/12/pyszny-hummus.html :)
OdpowiedzUsuńZamiast porzegotowanej wody ja dodaje te wode z puszki, po odsaczeniu.
OdpowiedzUsuńZrobiłam dziś i wyszedł bardzo dobry. Będę miała jako zamiennik masła. Tylko jest trochę dużo. Czy da się to mrozić?
OdpowiedzUsuńOj nie próbowałam nigdy, więc trudno mi powiedzieć
UsuńWitam,
Usuńja zamroziłam i odmroziłam (mam 180ml kubeczki z Aventu gdy mroziłam pokarm) i tak samo dobre☺ Mrożę tak każdą inna pastę z "strączkowych" bo zawsze mi wyjdzie za dużo aby w ciągu 3 dni zjeść. ...i potem miło się wyciąga mniam ☺
pozdrawiam!
Witam, ja lubie bardziej wyraziste smaki. Jakie według Pani przyprawy bedą pasowały? Ostra papryka, natka pietruszki? Z góry dziękuje za odpowiedź
OdpowiedzUsuńJeśli ma być bardziej wyraziste to warto dodać chilli i ostrą paprykę ;)
UsuńCzy przygotowanie takiego hummusu bez blendera ma sens? Może "rozpaciać" to widelcem? Niestety nie posiadam blendera i zastanawiam się czy taki wykonany bez blendera też będzie dobry? Kurcze chciałabym to zrobić ale na prawdę nie wiem czy coś z tego wyjdzie, dziękuję z góry za radę :)
OdpowiedzUsuńNiestety widelcem nie da rady - ciecierzyca nawet po ugotowaniu jest za twarda. Warto zaopatrzyć się w blender, przyda się nie tylko do hummusów :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńmi wyszedł jakiś taki trochę gorzki w smaku :/
OdpowiedzUsuńZbyt mocno podprażony sezam ;)
Usuńi wszystko jasne :D dziękuję za odpowiedź :)
UsuńJeżeli chciałabym użyć suchej cieciorka, to ile powinna dać?
OdpowiedzUsuńok. 3/4 szklanki, czyli 1,5 po ugotowaniu
UsuńSwierny przepis, file dodac tahini zamiast sezamu w ziarenkach zeby kalorycznie bylo take jak Pani obliczyla? Jak dlugo taki hummus postoi w lodowce?
OdpowiedzUsuńMyślę, że 2 - 3 łyżki :) Do tygodnia.
UsuńCzy to dobry pomysł na kolację ?
OdpowiedzUsuńPewnie :)
UsuńWygląda obłędnie. Będę musiała wypróbować Twój przepis. Ostatnio w sklepie Swojska Piwniczka kupiłam zapas ciecierzycy, także spokojnie mogę pichcić w kuchni :)
OdpowiedzUsuń