Składniki:
Spód:
- Mąka pszenna graham (typ 1850) - 1 i 1/2 szklanki
- Mąka owsiana (u mnie zmiksowane płatki owsiane) - 1/2 szklanki
- Cukier - 3 łyżeczki
- Olej rzepakowy - 1/3 szklanki
- Woda - 1/2 szklanki
Krem:
- Mleko 1,5% - 3 szklanki
- Skrobia ziemniaczana - 4 łyżki
- Laska wanilii - dwie sztuki
- Cukier puder - cztery łyżki (można zastąpić stewią)
Dodatkowo:
- Banan - 2 sztuki
- Truskawki - ok. 500g
- Orzechy włoskie (zmielone) - łyżka
Sposób przygotowania:
- Składniki na spód wymieszaj i zagnieć ciasto.
- Ciastem wyłóż formę na tartę lub spód tortownicy - odstaw do lodówki na godzinę lub dłużej.
- Po tym czasie spód upiecz w piekarniku w temp. 180 stopni C przez ok. 25 minut.
- W tym czasie przygotowujemy masę budyniową na wierzch: do 1,2 szklanki mleka wsypujemy mąkę ziemniaczaną – mieszamy. Pozostałą ilość mleka przelewamy do rondelka, dodajemy cukier/stewię i ziarenka z laski wanilii – doprowadzamy do wrzenia i wlewamy mleko ze skrobią, cały czas mieszając do czasu aż budyń wyraźnie zgęstnieje.
- Na upieczony i ostudzony spód* wykładamy posiekane w drobną kostkę banany, zalewamy to ciepłym budyniem - zostawiamy do ostygnięcia.
- Na wierzch wbijamy posiekane na ćwiartki truskawki i oprószamy je zmielonymi orzechami.
- Ostudzoną tartę przed podaniem wstawiamy na 1 – 2 godziny do lodówki (budyń jest wówczas odpowiednio zwarty).
*Spód jest dosyć twardy dlatego też przed nałożeniem bananów można go delikatnie skropić kawą.
Wartość odżywcza porcji tarty z truskawkami (1/10 formy):
- Energia: 260 kcal
- Białko: 5,7 g
- Tłuszcz: 9 g
- Węglowodany: 39 g
- Błonnik pokarmowy: 3,5 g
- Cholesterol: 3,45 mg
Tarta z truskawkami jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: wapnia, magnezu, cynku;
- Witamin: E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;
cudowna, cudowna, w to nie można wątpić! :)
OdpowiedzUsuńDla mnie kawałek poproszę!
OdpowiedzUsuńu mnie też królują obecnie truskawki :) piękna tarta :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńCuuudnaaa!
OdpowiedzUsuńCzy mleko można zastąpić roślinnym? Albo może jakiś inny krem się nada? Nie toleruję mleka i muszę szukać alternatyw :(
OdpowiedzUsuńOczywiście mleko może być roślinne :)
UsuńŚwietnie! Dziękuję :) Tak przy okazji muszę powiedzieć, że uwielbiam Twojego bloga a w szczególności słodkie przepisy! Pozdrawiam :)
UsuńDziękuję :) Bardzo mi miło!
UsuńZjadłoby się taką :-)
OdpowiedzUsuńtrzeba korzystać z truskawek puki są:) pyszne ciacho:)
OdpowiedzUsuńPopieram! :)
UsuńPrzepis cudowny, trochę go zmienię pod siebie (bo nie jem cukru) i będzie idealny :-)
OdpowiedzUsuńMasz przecież w przepisie napisane "cukier/stewia". Jeśli nie chcesz cukru, to używasz stewii. Proste ;)
UsuńTo ja poproszę kawałek :)
OdpowiedzUsuńI jak tu schudnąć... wygląda super i na pewno w najbliższym czasie się skuszę.
OdpowiedzUsuńOstatnio upiekłam Twoje muffinki z truskawkami - cudowne! ♥
Ależ na porcję takiego deseru można sobie pozwolić nawet w czasie odchudzania :)
UsuńSuper, że smakowały!
Hej:)jaka inna make mozna uzyc ?bo w anglii ciezko znaleac make graham:(przepisy super:)pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMoże być np. mąka pełnoziarnista ;) Ewentualnie do jasnej mąki można dodać otrąb żeby oddać jej to co zabrano podczas oczyszczania :)
UsuńWszystko idealnie się udało, tarta stoi już w lodówce :D
OdpowiedzUsuńDziewczyny robilyscie? mnie sie uplynnil caly budyn... stala cala noc w lodowce a po wyjeciu wszystko sie wylalo.... nie wiem czemu ?
OdpowiedzUsuńMoże to kwestia zetknięcia się truskawek ze zbyt gorącym budyniem :( Już dodałam informację, żeby budyń na tarcie wcześnie ostudzić i dopiero później ułożyć truskawki.
UsuńA mi spód wyszedł drewniany:((
OdpowiedzUsuńTarta z truskawkami to szczał w dzisiątke . Super przepis :-)Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńtartę przed upieczeniem ponakłuwać, szkoda że dopiero po upieczeniu się zorientowałem
OdpowiedzUsuń