Chrupiąca, odpowiednio słodka i z dodatkiem czekolady. Granola bananowa!
Świetna jako dodatek do jogurtu czy mleka. Przygotowuje się praktycznie sama a wystarcza na dużo pysznych śniadań :)
Składniki:
- Płatki owsiane - 2 i 1/2 szklanki
- Nasiona słonecznika - 4 łyżki
- Nasiona sezamu - 3 łyżki
- Banan - 2 dojrzałe sztuki
Ponadto:
- Orzechy nerkowca - 4 łyżki
- Suszona żurawina - 5 łyżek
- Gorzka czekolada (min. 70% kakao) - ok. 40g
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj w misce płatki, sezam i nasiona słonecznika.
- Zmiksuj banany blenderem lub rozgnieć widelcem i wymieszaj dokładnie z zawartością miski.
- Posklejaną masę przerzuć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w temp. 160 stopni C przez ok. 30 - 40 minut. Mieszaj granolę co 10 minut. Będzie gotowa gdy płatki będą chrupiące.
- Gdy granola ostygnie dodaj do niej suszoną żurawinę, orzechy nerkowca (lub inne ulubione) oraz posiekaną czekoladę.
- Granolę przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiku.
Mmmm, wygląda pysznie ! Koniecznie muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńo rany! fantastyczna :D
OdpowiedzUsuńpysznie!
OdpowiedzUsuńWyglada smacznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam taką :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie zdrowe i pyszne przepisy! ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie granole, u mnie dzisiaj też przepis na takie cudo ale na dyniowe :)
OdpowiedzUsuńDyniowa też musi być świetna :)
Usuńpo prostu rewelacja! a z tym mlekiem.... mmm! pycha :)
OdpowiedzUsuńa kaloryczność jednej lyzki granoli ? :)
OdpowiedzUsuńAle cudowna ta granola! :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł! zapisuję i robię, już mi się trochę nazbierało tych przepisów na granolę, ale takich pyszności nie można nie spróbować :)
OdpowiedzUsuńbanan i czekolada, ta granola musi być najlepsza! ;)
OdpowiedzUsuńDomowa i z dodatkiem czekolady- najlepsza!!! :)
OdpowiedzUsuńpychotka, koniecznie muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńps. (w opisie została zjedzona literka "s" Zaskakująco)
Ups ;) Dzięki za zwrócenie uwagi!
UsuńPrzetestowałam przepis :) Wyszła pyyyszna :)))
OdpowiedzUsuńSuper :)
UsuńNa sniadanie to ile gram mozna zjesc takiej granoli z mlekiem?
OdpowiedzUsuńOptymalnie będzie 5 łyżek :)
UsuńCzy mogę orzechy nerkowca zastąpić włoskimi? :)
OdpowiedzUsuńJasne ;) Orzechy dowolne :)
UsuńPyszna!
OdpowiedzUsuńile kcal przypada na 100gram?
OdpowiedzUsuńNa 100g ok. 300 - 400 kcal
UsuńZrobiłam wczoraj drugi raz z pewnymi zmianami dodatków. Jestem w tej granoli wprost zakochana! Zdecydowanie polecam każdemu :)
OdpowiedzUsuńP.S. Odnosząc się do pytania powyżej o kaloryczność w 100g. z moich super hiper wyliczeń wyszło 322 kcal.;)
Czy tak zrobiona granola posiada jakiś termin ważności?
OdpowiedzUsuńMyślę, że można ją przechowywać do miesiąca ;)
UsuńWłaśnie robię tę granolę :D świetny przepis, tak samo jak cały blog ♥
OdpowiedzUsuńzrobiłam. polecam. rewelacja mmm :D
OdpowiedzUsuńaż chce się zdrowo jeść ;)
Właśnie upiekłam, tylko lekko wilgotna mi wyszła a piekłam ponad 40 minut, pieczesz z termoobiegiem czy bez? Dałam 3 banany małe. Jest bardzo smaczna, ale jest mniej chrupka niż taka sklepowa. Będę wdzięczna za jakieś wskazówki :) Na pewno zrobię do niej drugie podejście ! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTrzeba dłużej piec - wszystko zależy od piekarnika. Ja piekłam bez termoobiegu, ale można i z nim. Trzeba po prostu sprawdzać chrupkość przy mieszaniu :)
UsuńProszę mi powiedzieć, czy jeśli wymieszam kakao z bananem to będzie dobre połączenie do pieczonej granoli? czy lepiej kakao z jablkiem. zalezy mi na czekoladowo orzechowej granoli
OdpowiedzUsuńZ kakao będzie ok ;) Tylko uwaga z ilością żeby nie było gorzkie
UsuńDziękuję za odpowiedz Pani Paulino :)!
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie i zdrowo. Szkoda tylko, że nie lubię mleka :/
OdpowiedzUsuńA próbowałaś "mlek" roślinnych (np. sojowe, ryżowe, owsiane, migdałowe)?
UsuńCzy mogłaby Pani podać rozkład białka/węglowodany/tłuszcze dla takiej granoli? :)
OdpowiedzUsuńWitam, orientuje sie Pani czy pieczenie ziaren w wysokiej temperaturze nie jest szkodliwe? Chodzi mi o proces utleniania tłuszczów wielonienasyconych. Czy z tego powodu nie piecze Pani orzechów?
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Witaj,
UsuńDługie traktowanie ziaren wysoką temperaturą może wpływać na zmianę składu kwasów tłuszczowych, zwłaszcza gdy są one luzem . Z tego właśnie powodu akurat w przypadku granoli orzechy dodaję później.
Pozdrawiam
Dziękuję za odpowiedź. :)
OdpowiedzUsuńNasza ulubiona😊
OdpowiedzUsuńNasza ulubiona😊
OdpowiedzUsuńGranola jest mega!! Moją pieklam 30minut w 160stopni C i kolejne 10 minut w obniżonej temp. Użyłam orzechów macadamia.
OdpowiedzUsuńNie wiedziałam, że granola może być taka pyszna :), Dziękuje za super pomysł na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńA mozna w 180 stopniach zeby razem z obiadem sie pieklo? :)
OdpowiedzUsuńPrzypali się ;) Poza tym przesiąknie zapachem obiadu ;)
UsuńA ja mam pytanie. Robiłam ją dzisiaj pierwszy raz, ale nigdy wcześniej nie jadłam granoli i nie do końca wiem czy dobrze mi wyszła :) Piekąc ją składniki suche były już suche, ale próbując banana był jeszcze wilgotny, więc piekłam dalej (łacznie 50 min w 160 stopniach, przy ostatnich 10 min włączyłam termoobieg). Czy dobrze zrobiłam czy może miałam nie przejmować się bananem i wyłączyć już wcześniej jak reszta była sucha?
OdpowiedzUsuńGranola ma być cała sucha :)
UsuńNajlepsza!!!! Zdecydowanie! Mogę ją jeść bez przerwy na każde śniadanie, codziennie. Dziękuję :-)
OdpowiedzUsuńNa ile wystarcza taka granola? :) muszę ją dziś zrobić <3
OdpowiedzUsuńNa ok. 8 - 10 porcji w zależności od wielkości porcji :)
UsuńPozdrawiam
Zamiast gorzkiej czekolady dodałam ziarna kakaowca. Można kupić całe albo łamane. Prażone. Czy można tym zastąpić czekoladę? Mniej cukru jest. Wyszło przepysznie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dzioękuję za bardzo przydatne informacje w ogóle i przepisy .
Elżbieta
Pewnie, że można! :)
UsuńPyszności. Juz dwa razy robiłam i polecam! Paulinka gratuluje świetnego bloga !
OdpowiedzUsuńDziękuję! :)
UsuńŚwietna - pyszna, banalnie łatwa w przygotowaniu szybka i osiemdziesiąt razy smaczniejsza i zdrowsza niż sklepowe!
OdpowiedzUsuń