Zaskakująco pyszna granola bananowa z dużymi kawałkami czekolady | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2014/09/21

Zaskakująco pyszna granola bananowa z dużymi kawałkami czekolady


Chrupiąca, odpowiednio słodka i  z dodatkiem czekolady. Granola bananowa!

Świetna jako dodatek do jogurtu czy mleka. Przygotowuje się praktycznie sama a wystarcza na dużo pysznych śniadań :)

Składniki:

  • Płatki owsiane - 2 i 1/2 szklanki
  • Nasiona słonecznika - 4 łyżki
  • Nasiona sezamu - 3 łyżki
  • Banan - 2 dojrzałe sztuki

Ponadto:
  • Orzechy nerkowca - 4 łyżki
  • Suszona żurawina - 5 łyżek
  • Gorzka czekolada (min. 70% kakao) - ok. 40g



Sposób przygotowania:


  • Wymieszaj w misce płatki, sezam i nasiona słonecznika.
  • Zmiksuj banany blenderem lub rozgnieć widelcem i wymieszaj dokładnie z zawartością miski.
  • Posklejaną masę przerzuć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w temp. 160 stopni C przez ok. 30 - 40 minut. Mieszaj granolę co 10 minut. Będzie gotowa gdy płatki będą chrupiące.
  • Gdy granola ostygnie dodaj do niej suszoną żurawinę, orzechy nerkowca (lub inne ulubione) oraz posiekaną czekoladę.
  • Granolę przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiku.

P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

45 komentarzy:

  1. Mmmm, wygląda pysznie ! Koniecznie muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie zdrowe i pyszne przepisy! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam takie granole, u mnie dzisiaj też przepis na takie cudo ale na dyniowe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. po prostu rewelacja! a z tym mlekiem.... mmm! pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  5. a kaloryczność jednej lyzki granoli ? :)

    OdpowiedzUsuń
  6. świetny pomysł! zapisuję i robię, już mi się trochę nazbierało tych przepisów na granolę, ale takich pyszności nie można nie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. banan i czekolada, ta granola musi być najlepsza! ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Domowa i z dodatkiem czekolady- najlepsza!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. pychotka, koniecznie muszę wypróbować :)
    ps. (w opisie została zjedzona literka "s" Zaskakująco)

    OdpowiedzUsuń
  10. Przetestowałam przepis :) Wyszła pyyyszna :)))

    OdpowiedzUsuń
  11. Na sniadanie to ile gram mozna zjesc takiej granoli z mlekiem?

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy mogę orzechy nerkowca zastąpić włoskimi? :)

    OdpowiedzUsuń
  13. ile kcal przypada na 100gram?

    OdpowiedzUsuń
  14. Zrobiłam wczoraj drugi raz z pewnymi zmianami dodatków. Jestem w tej granoli wprost zakochana! Zdecydowanie polecam każdemu :)
    P.S. Odnosząc się do pytania powyżej o kaloryczność w 100g. z moich super hiper wyliczeń wyszło 322 kcal.;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Czy tak zrobiona granola posiada jakiś termin ważności?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że można ją przechowywać do miesiąca ;)

      Usuń
  16. Właśnie robię tę granolę :D świetny przepis, tak samo jak cały blog ♥

    OdpowiedzUsuń
  17. zrobiłam. polecam. rewelacja mmm :D
    aż chce się zdrowo jeść ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Właśnie upiekłam, tylko lekko wilgotna mi wyszła a piekłam ponad 40 minut, pieczesz z termoobiegiem czy bez? Dałam 3 banany małe. Jest bardzo smaczna, ale jest mniej chrupka niż taka sklepowa. Będę wdzięczna za jakieś wskazówki :) Na pewno zrobię do niej drugie podejście ! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba dłużej piec - wszystko zależy od piekarnika. Ja piekłam bez termoobiegu, ale można i z nim. Trzeba po prostu sprawdzać chrupkość przy mieszaniu :)

      Usuń
  19. Proszę mi powiedzieć, czy jeśli wymieszam kakao z bananem to będzie dobre połączenie do pieczonej granoli? czy lepiej kakao z jablkiem. zalezy mi na czekoladowo orzechowej granoli

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z kakao będzie ok ;) Tylko uwaga z ilością żeby nie było gorzkie

      Usuń
  20. Dziękuję za odpowiedz Pani Paulino :)!

    OdpowiedzUsuń
  21. Wygląda pysznie i zdrowo. Szkoda tylko, że nie lubię mleka :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A próbowałaś "mlek" roślinnych (np. sojowe, ryżowe, owsiane, migdałowe)?

      Usuń
  22. Czy mogłaby Pani podać rozkład białka/węglowodany/tłuszcze dla takiej granoli? :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Witam, orientuje sie Pani czy pieczenie ziaren w wysokiej temperaturze nie jest szkodliwe? Chodzi mi o proces utleniania tłuszczów wielonienasyconych. Czy z tego powodu nie piecze Pani orzechów?
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj,

      Długie traktowanie ziaren wysoką temperaturą może wpływać na zmianę składu kwasów tłuszczowych, zwłaszcza gdy są one luzem . Z tego właśnie powodu akurat w przypadku granoli orzechy dodaję później.

      Pozdrawiam

      Usuń
  24. Dziękuję za odpowiedź. :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Granola jest mega!! Moją pieklam 30minut w 160stopni C i kolejne 10 minut w obniżonej temp. Użyłam orzechów macadamia.

    OdpowiedzUsuń
  26. Nie wiedziałam, że granola może być taka pyszna :), Dziękuje za super pomysł na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń