Paulina Styś-Nowak dnia 2022/08/26

Stek z kalafiora


Dzisiejszy przepis to mój pomysł na steki z kalafiora. Można je zjeść oddzielnie, ale też podać jako dodatek do obiadu czy sałatki. 

Jak wiecie jestem człowiekiem, który w większości przypadków sięga po proste rozwiązania i stara nie komplikować sobie życia. Dlatego też w moim przepisie na stek z kalafiora nie smażymy nic na patelni i nie przygotowujemy osobno bułki tartej. Marynujemy kalafiora w oleju z przyprawami, wrzucamy do piekarnika i po 30 minutach wyjmujemy gotowe danie.

Oczywiście nie zużyjemy tutaj całego kalafiora. Na steki można wykroić jedynie środkową część, w której głąb trzyma całe warzywo. Reszta kalafiora rozpadnie się na różyczki, a te wykorzystajcie np. do kotletów z kalafiora lub sałatki z surowego kalafiora.

Składniki na dwa steki z kalafiora:

  • Kalafior - 1 sztuka
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki
  • Słodka papryka - 1/2 łyżeczki
  • Sól - 2 szczypty
  • Pieprz - 2 szczypty
  • Bułka tarta - 2 łyżeczki


Stek z kalafiora - przepis:

Z kalafiora usuń liście. Przekrój go na połowę. Z każdej połowy wykrój gruby plaster (ok. 2 cm) od strony głąba. Tylko z tej części uda się otrzymać steki - reszta rozpadnie się na różyczki, które można wykorzystać w innych przepisach. Tak więc z jednego kalafiora mamy 2 steki.

Przygotuj marynatę: olej połącz z przyprawami. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Nasmaruj z obu stron wykrojone steki z kalafiora marynatą. Rozłóż je na blaszce do pieczenia i obsyp bułką tartą.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st C. Piecz przez 30 minut (nie musisz obracać, ani niczym polewać). Przełóż na talerz w taki sposób, aby dół pieczonego steku z kalafiora znalazł się u góry (będzie bardziej przypieczony)

Wartość odżywcza jednego steku z kalafiora:

  • Energia: 165 kcal
  • Białko: 5 g
  • Tłuszcz: 11 g
  • Węglowodany: 14,8 g
  • Błonnik pokarmowy: 4,8 g
  • Ładunek glikemiczny: 4

Wypróbuj inne przepisy na warzywa:



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz