Dzisiejszy przepis to mój pomysł na steki z kalafiora. Można je zjeść oddzielnie, ale też podać jako dodatek do obiadu czy sałatki.
Jak wiecie jestem człowiekiem, który w większości przypadków sięga po proste rozwiązania i stara nie komplikować sobie życia. Dlatego też w moim przepisie na stek z kalafiora nie smażymy nic na patelni i nie przygotowujemy osobno bułki tartej. Marynujemy kalafiora w oleju z przyprawami, wrzucamy do piekarnika i po 30 minutach wyjmujemy gotowe danie.
Oczywiście nie zużyjemy tutaj całego kalafiora. Na steki można wykroić jedynie środkową część, w której głąb trzyma całe warzywo. Reszta kalafiora rozpadnie się na różyczki, a te wykorzystajcie np. do kotletów z kalafiora lub sałatki z surowego kalafiora.
Składniki na dwa steki z kalafiora:
- Kalafior - 1 sztuka
- Olej rzepakowy - 2 łyżki
- Słodka papryka - 1/2 łyżeczki
- Sól - 2 szczypty
- Pieprz - 2 szczypty
- Bułka tarta - 2 łyżeczki
Stek z kalafiora - przepis:
Z kalafiora usuń liście. Przekrój go na połowę. Z każdej połowy wykrój gruby plaster (ok. 2 cm) od strony głąba. Tylko z tej części uda się otrzymać steki - reszta rozpadnie się na różyczki, które można wykorzystać w innych przepisach. Tak więc z jednego kalafiora mamy 2 steki.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st C. Piecz przez 30 minut (nie musisz obracać, ani niczym polewać). Przełóż na talerz w taki sposób, aby dół pieczonego steku z kalafiora znalazł się u góry (będzie bardziej przypieczony)
Wartość odżywcza jednego steku z kalafiora:
- Energia: 165 kcal
- Białko: 5 g
- Tłuszcz: 11 g
- Węglowodany: 14,8 g
- Błonnik pokarmowy: 4,8 g
- Ładunek glikemiczny: 4
Wypróbuj inne przepisy na warzywa:
- Sałatka z fasolką szparagową
- Sałatka z brokułem i jajkiem
- Sałatka z cukinią w cieście
- Cukinia z mozzarellą
- Sałatka z kalafiorem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz