Składniki na 4 porcje:
- 1 duża cukinia
- Kula mozzarelli
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Cukinię posiekaj w plastry i oprósz solą - odstaw na 30 minut.
- Po tym czasie odlej nadmiar wody.
- Cukinię rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ser posiekaj w drobną kostkę i rozrzuć równomiernie po cukinii.
- Piecz w temp. 200 stopni C przez ok. 15 minut.
- Po upieczeniu oprósz świeżo zmielonym pieprzem.
- Podawaj z sezonowymi warzywami.
Wartość odżywcza porcji zapiekanej cukinii z mozzarellą
- Energia: 108 kcal
- Białko: 8 g
- Tłuszcz: 7 g
- Węglowodany: 3 g
- Błonnik pokarmowy: 1 g
Cukinia zapiekana z mozzarellą jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: wapnia, magnezu, cynku;
- Witamin: A, kwasu foliowego, B2, B12;
Wygląda przepysznie :) Uwielbiam cukinie i mozzarelle :)
OdpowiedzUsuńPychotka ;-)
OdpowiedzUsuńBanalne.Chyba kończą ci się pomysły.
OdpowiedzUsuńNie sądzę :) Banalne rzeczy czasami są najlepsze ;)
UsuńUwierz mi moje dziecko gotuje lepiej od ciebie
UsuńKtoś tu jest zazdrosny :) Przypadkowo trafiłam na tego bloga, zapisałam sporo przepisów i będę próbować :) Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńA ja bym na to nie wpadła i dziękuję Ci Paulinko za ten przepis. Robiłam wczoraj i wszyscy się zajadali. :)
OdpowiedzUsuńAż się głodna zrobiłam...
OdpowiedzUsuńPrzepyszne...!
OdpowiedzUsuńPrzepis uratował moją jedyną, ostatnią cukinię, na którą nie miałam pomysłu. Zwykle nadziewam cukinię, ale tylko w większej ilości (dużo pracy z farszem) a smażone wiadomo - tłuszcz.
OdpowiedzUsuńPychota :)
OdpowiedzUsuńMam pytanie czy warzywa na zdjęciu należy polać jakimś sosem lub skroplić olejem?Czym można zastąpić tradycyjną smażoną bułkę tartą podawaną z kalafiorem?
OdpowiedzUsuńJa nie skrapiałam, nie czuję takiej potrzeby ;) Ale jak ktoś potrzebuje sosu do warzyw to można pokropić odrobiną oliwy, sosu winegret lub sosu na bazie jogurtu naturalnego.
UsuńMożna oprószyć kalafiora podprażonymi płatkami migdałowymi lub sezamem. Ja mimo wszystko dodaję bułkę tartą, ale przygotowują ją w taki sposób, że podsmażam delikatnie na łyżeczce masła i obsypuje tym kalafior. Tak "wychodzi" dużo lżej niż gdyby obtoczył kalafiora w bułce i smażył na patelni na oleju.