Cukinia zapiekana z mozzarellą (pomysł na kolację) | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2016/08/24

Cukinia zapiekana z mozzarellą (pomysł na kolację)

Takie banalne, a takie smaczne :) Zapiekana cukinia z mozzarellą od czasu do czasu pojawia się u mnie na kolację w towarzystwie rozmaitych warzyw i grzanek. Koniecznie spróbujcie!


Składniki na 4 porcje:

  • 1 duża cukinia
  • Kula mozzarelli
  • Sól, pieprz


Sposób przygotowania:

  • Cukinię posiekaj w plastry i oprósz solą - odstaw na 30 minut.
  • Po tym czasie odlej nadmiar wody.
  • Cukinię rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Ser posiekaj w drobną kostkę i rozrzuć równomiernie po cukinii.
  • Piecz w temp. 200 stopni C przez ok. 15 minut.
  • Po upieczeniu oprósz świeżo zmielonym pieprzem.
  • Podawaj z sezonowymi warzywami.


Wartość odżywcza porcji zapiekanej cukinii z mozzarellą

  • Energia: 108  kcal
  • Białko: 8 g
  • Tłuszcz: 7 g
  • Węglowodany: 3 g
  • Błonnik pokarmowy: 1 g

Cukinia zapiekana z mozzarellą jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: wapnia, magnezu, cynku;
  • Witamin: A, kwasu foliowego, B2, B12;

P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

13 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie :) Uwielbiam cukinie i mozzarelle :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Banalne.Chyba kończą ci się pomysły.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie sądzę :) Banalne rzeczy czasami są najlepsze ;)

      Usuń
    2. Uwierz mi moje dziecko gotuje lepiej od ciebie

      Usuń
    3. Ktoś tu jest zazdrosny :) Przypadkowo trafiłam na tego bloga, zapisałam sporo przepisów i będę próbować :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  3. A ja bym na to nie wpadła i dziękuję Ci Paulinko za ten przepis. Robiłam wczoraj i wszyscy się zajadali. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Aż się głodna zrobiłam...

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis uratował moją jedyną, ostatnią cukinię, na którą nie miałam pomysłu. Zwykle nadziewam cukinię, ale tylko w większej ilości (dużo pracy z farszem) a smażone wiadomo - tłuszcz.

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam pytanie czy warzywa na zdjęciu należy polać jakimś sosem lub skroplić olejem?Czym można zastąpić tradycyjną smażoną bułkę tartą podawaną z kalafiorem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie skrapiałam, nie czuję takiej potrzeby ;) Ale jak ktoś potrzebuje sosu do warzyw to można pokropić odrobiną oliwy, sosu winegret lub sosu na bazie jogurtu naturalnego.

      Można oprószyć kalafiora podprażonymi płatkami migdałowymi lub sezamem. Ja mimo wszystko dodaję bułkę tartą, ale przygotowują ją w taki sposób, że podsmażam delikatnie na łyżeczce masła i obsypuje tym kalafior. Tak "wychodzi" dużo lżej niż gdyby obtoczył kalafiora w bułce i smażył na patelni na oleju.

      Usuń