Sałatka na kolację - lekka i sycąca | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2014/01/31

Sałatka na kolację - lekka i sycąca



Składniki na porcję:

  • Mix sałat - garść
  • Kalafior - 150 g
  • Jajo - sztuka
  • Pomidor - sztuka
  • Ogórek konserwowy - 1 - 2 sztuki
  • Natka pietruszki
  • Sos czosnkowy: jogurt naturalny + czosnek + zioła prowansalskie + sól i pieprz

 

Sposób przygotowania:

  • Jajo gotujemy na twardo.
  • Kalafiora dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy w lekko osolonej wodzie.
  • Pomidora i ogórka siekamy w ulubione kształty - wszystkie składniki układamy na sałacie.
  • Sałatka świetnie komponuje się z sosem czosnkowym.

Wartość odżywcza porcji sałatki z sosem czosnkowym:

  • Energia: 158 kcal
  • Białko: 11,7 g
  • Tłuszcz: 5,7 g
  • Węglowodany: 13 g
  • Błonnik pokarmowy: 6 g
  • Cholesterol: 171 mg


Sałatka z jajem i kalafiorem jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, D, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;

P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

11 komentarzy:

  1. Właśnie planowałam sałatkę na jutro, ale jakąś nową, a Ty spadasz mi tu z takim przepisem, super! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam, skąd czerpiesz informacje na temat zawartosci witamin? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam pytanie dotyczące wszystkich sałatek na bazie sałaty :). Mianowicie czy można czasem dla urozmaicenia zastąpić ją kapustą pekińską i czy w tedy nadal będzie równie zdrowo i podobnie kalorycznie?

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo smaczna i naprawdę bardzo sycąca, aż dziwne że tak mało ma kalorii :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Moga byc zamiast kalafiora brokuly? :p

    OdpowiedzUsuń
  6. Super salatka na kolacje! Ja zastapilam kalafiora borkulem i zamiast sosu czosnkowego dodalam zabek czosnku i polalam olejem lnianym:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Przepisy jak najbardziej można modyfikować :)

      Usuń