Składniki na porcję:
- Mix sałat - garść
- Kalafior - 150 g
- Jajo - sztuka
- Pomidor - sztuka
- Ogórek konserwowy - 1 - 2 sztuki
- Natka pietruszki
- Sos czosnkowy: jogurt naturalny + czosnek + zioła prowansalskie + sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Jajo gotujemy na twardo.
- Kalafiora dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy w lekko osolonej wodzie.
- Pomidora i ogórka siekamy w ulubione kształty - wszystkie składniki układamy na sałacie.
- Sałatka świetnie komponuje się z sosem czosnkowym.
Wartość odżywcza porcji sałatki z sosem czosnkowym:
- Energia: 158 kcal
- Białko: 11,7 g
- Tłuszcz: 5,7 g
- Węglowodany: 13 g
- Błonnik pokarmowy: 6 g
- Cholesterol: 171 mg
Sałatka z jajem i kalafiorem jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: A, D, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;
świetnie wygląda;)
OdpowiedzUsuńWłaśnie planowałam sałatkę na jutro, ale jakąś nową, a Ty spadasz mi tu z takim przepisem, super! :)
OdpowiedzUsuńWitam, skąd czerpiesz informacje na temat zawartosci witamin? :)
OdpowiedzUsuńZ tabel wartości odżywczych ;)
UsuńMam pytanie dotyczące wszystkich sałatek na bazie sałaty :). Mianowicie czy można czasem dla urozmaicenia zastąpić ją kapustą pekińską i czy w tedy nadal będzie równie zdrowo i podobnie kalorycznie?
OdpowiedzUsuńJasne, że tak ;)
Usuńbardzo smaczna i naprawdę bardzo sycąca, aż dziwne że tak mało ma kalorii :)
OdpowiedzUsuńMoga byc zamiast kalafiora brokuly? :p
OdpowiedzUsuńJasne;)
UsuńSuper salatka na kolacje! Ja zastapilam kalafiora borkulem i zamiast sosu czosnkowego dodalam zabek czosnku i polalam olejem lnianym:)
OdpowiedzUsuńSuper! Przepisy jak najbardziej można modyfikować :)
Usuń