Składniki na 3 porcje (ok. 10 kotlecików):
- Kalafior - średnia sztuka (ok. 800 g)
- Jajo - sztuka
- Mąka kukurydziana - 2 łyżki
- Kasza manna - 2 - 4 łyżki
- Koperek posiekany
- Przyprawy: sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Kalafiora dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy w lekko osolonej wodzie.
- Ostudzonego kalafiora miksujemy za pomocą blenedera - dodajemy pozostałe składniki.
- Formujemy małe kotleciki, które smażymy z obu stron na patelni z nieprzywierającą powłoką (delikatnie natłuszczoną olejem rzepakowym). Masa jest dosyć rzadka więc trzeba zachować ostrożność przy przewracaniu kotlecików na drugą stronę.
Wartość odżywcza porcji kalafiorowych kotlecików (3 - 4 sztuki):
- Energia: 146 kcal
- Białko: 9,8 g
- Tłuszcz: 4,7 g
- Węglowodany: 23 g
- Błonnik pokarmowy: 7 g
- Cholesterol: 72 mg
Kalafiorowe kotleciki są dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12;
Bardzo lubię kalafior a te placuszki to fajna alternatywa dla kalafiora z bułką tartą, którego uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńCzym ewentualnie można zastąpić mąkę kukurydzianą?
OdpowiedzUsuńTakie placuszki chodzą za mną od kilku dni :D
OdpowiedzUsuńwyglądają przepysznie! uwielbiam kalafior :) na pewno spróbuję! bardzo podoba mi się Twój blog, świetne przepisy! obserwuję koniecznie, by poznawać kolejne zdrowe przepisy :) mam zamiar wykorzystać wiele z nich :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZastanawiam się czy można zamiast smażyć to upiec tę masę w piekarniku jak pasztet?
OdpowiedzUsuńMyślę, że dałoby radę przy czym w połowie pieczenia trzeba by je obrócić na drugą stronę.
UsuńDa się :)! Zrobiłam masę wg przepisu + dodałam zmiksowaną doradę z obiadu i ryż, jednak masa okazała się zbyt rzadka. Z braku laku (na patelni to była porażka...) przelałam ją do formy muffinkowej i w piekarniku piekłam ok. 30 min. Po dobrym wystudzeniu "muffinki" wyszły pysznie pasztetowo-kalafiorowe :).
UsuńNastępnym razem wlewam do formy na pasztet i tak będziemy zajadać :)! (Ps. Nie trzeba obracać)
Czy mogę jajo zastąpić mielonym lnem?
OdpowiedzUsuńMożna próbować, powinny się udać ;)
UsuńSmakowały nawet Narzeczonemu, który nie przepada za kalafiorem. Osobiście uwielbiam. Danie na poziomie najlepszych restauracji.
OdpowiedzUsuńczy mozna zastapic make kukurydziana inna maka?
OdpowiedzUsuń