Paulina Styś-Nowak dnia 2013/07/10

Kalafiorowe kotleciki

Kotleciki z kalafiora

 Składniki na 3 porcje (ok. 10 kotlecików):

  • Kalafior - średnia sztuka (ok. 800 g)
  • Jajo - sztuka
  • Mąka kukurydziana - 2 łyżki
  • Kasza manna - 2 - 4 łyżki
  • Koperek posiekany
  • Przyprawy: sól, pieprz


Sposób przygotowania:

  • Kalafiora dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy w lekko osolonej wodzie.
  • Ostudzonego kalafiora miksujemy za pomocą blenedera - dodajemy pozostałe składniki.
  • Formujemy małe kotleciki, które smażymy z obu stron na patelni z nieprzywierającą powłoką (delikatnie natłuszczoną olejem rzepakowym). Masa jest dosyć rzadka więc trzeba zachować ostrożność przy przewracaniu kotlecików na drugą stronę.


Wartość odżywcza porcji kalafiorowych kotlecików (3 - 4 sztuki):

  • Energia: 146 kcal
  • Białko: 9,8 g
  • Tłuszcz: 4,7 g
  • Węglowodany: 23 g
  • Błonnik pokarmowy: 7 g
  • Cholesterol: 72 mg


Kalafiorowe kotleciki są dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12;
Kotlety wegetariańskie

Dietetyk Paulina Styś-Nowak

Mama. Dietetetyk. Absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu.

O mnie

12 komentarzy:

  1. Bardzo lubię kalafior a te placuszki to fajna alternatywa dla kalafiora z bułką tartą, którego uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czym ewentualnie można zastąpić mąkę kukurydzianą?

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie placuszki chodzą za mną od kilku dni :D

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglądają przepysznie! uwielbiam kalafior :) na pewno spróbuję! bardzo podoba mi się Twój blog, świetne przepisy! obserwuję koniecznie, by poznawać kolejne zdrowe przepisy :) mam zamiar wykorzystać wiele z nich :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Zastanawiam się czy można zamiast smażyć to upiec tę masę w piekarniku jak pasztet?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że dałoby radę przy czym w połowie pieczenia trzeba by je obrócić na drugą stronę.

      Usuń
    2. Da się :)! Zrobiłam masę wg przepisu + dodałam zmiksowaną doradę z obiadu i ryż, jednak masa okazała się zbyt rzadka. Z braku laku (na patelni to była porażka...) przelałam ją do formy muffinkowej i w piekarniku piekłam ok. 30 min. Po dobrym wystudzeniu "muffinki" wyszły pysznie pasztetowo-kalafiorowe :).

      Następnym razem wlewam do formy na pasztet i tak będziemy zajadać :)! (Ps. Nie trzeba obracać)

      Usuń
  6. Czy mogę jajo zastąpić mielonym lnem?

    OdpowiedzUsuń
  7. Smakowały nawet Narzeczonemu, który nie przepada za kalafiorem. Osobiście uwielbiam. Danie na poziomie najlepszych restauracji.

    OdpowiedzUsuń
  8. czy mozna zastapic make kukurydziana inna maka?

    OdpowiedzUsuń