Dlatego też wychodzę naprzeciw niedzielnemu schabowemu i proponuję pierś z kurczaka w chrupiącej panierce z piekarnika. Jak Wam podoba się ten pomysł? :)
Składniki na 2 porcje:
- Pierś z kurczaka - sztuka
- Bułka graham (sucha) - sztuka
- Czosnek - ząbek
- Olej rzepakowy - łyżka
- Przyprawy: sól, pieprz, zioła, tymianek
Sposób przygotowania:
- Pierś z kurczaka kroimy wzdłuż na pół oprószamy solą i pieprzem (najlepiej godzinę wcześniej - wstawiamy do lodówki).
- Bułkę miksujemy blenderem z dodatkiem czosnku, oliwy i ulubionych ziół.
- W naczyniu żaroodpornym układamy mięso, na to nakładamy naszą bułkę tartą - naczynie przykrywamy.
- Pieczemy w temp. 180 stopni C przez ok. 20 minut (po 10 minutach naczynie odkrywamy).
Wartość odżywcza piersi z kurczaka w chrupiącej panierce:
- Energia: 238 kcal
- Białko: 28,5 g
- Tłuszcz: 7 g
- Węglowodany: 16,8 g
- Błonnik pokarmowy: 2 g
- Cholesterol: 69 mg
Pierś z kurczaka w chrupiącej panierce jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, żelaza, magnezu, cynku;
- Witamin: E, B1, B2, B6, B12, PP;
Moją panierką do mięska są ziarna sezamu :)
OdpowiedzUsuńFajnie wygląda ta panierka:)
OdpowiedzUsuńPomysł jest świetny, ale miło by było wspomnieć skąd pochodzi. To przepis autorstwa Donny Hay a może nawet podpatrzony u mnie:) Zamiana chleba na bułkę jeszcze nie upoważnia do przywłaszczania go.
OdpowiedzUsuńNie przywłaszczyłam niczyjego przepisu. W momencie gdy się inspiruje czyimś przepisem to daję taką informację, ten sama sobie obmyśliłam ;)
UsuńPopieram. To teraz jak się wstawia przepis za każdym razem trzeba sprawdzać czy już nikt wcześniej w przeszłości nie zrobił czegoś podobnego? Bez sensu. Nie wspominając o tym, że na przepisy kulinarne nie obowiązują prawa autorskie...
UsuńRównież popieram. Niedługo ludzie będą mieli problem, że w przepisie znajdują się te same przyprawy czy coś równie absurdalnego :)
UsuńPrzepysznie wygląda cały ten zestaw :)
OdpowiedzUsuńPychotka. To wiem co jutro będę miała na obiad :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPysznie :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się Twoja panierka do piersi z kurczaka, chętnie wypróbuję. Lubię takie zdrowe dania:)
OdpowiedzUsuńu mnie wlasnie dzis na obiadek :) Dziekuje za przepis mam nadzieje, ze bedzie smakowite :)
OdpowiedzUsuńJa również mam nadzieję, że zasmakuje ;)
UsuńDaj znać jak się udało:)
wyszlo naprawde pysznie, chetnie bym fotke dodala nawet, ale nie widze tu takiej opcji :(
OdpowiedzUsuńZawsze można wstawić na facebooka ;)
Usuńhttps://www.facebook.com/cojesc
Pozdrawiam!
ale super! kurczak musiał być pyszny!
OdpowiedzUsuńPyszności, brakowało mi takich blogów. Z apetytem obserwuję i gotuję.
OdpowiedzUsuń***
www.zapalov.blogspot.com - blog o moim projektowaniu mody
ja często do panierki dodaję otrębów, będąc na diecie najadam się mniejszą porcją :)
OdpowiedzUsuńDanie prezentuje się bardzo apetycznie. Na pewno wypróbuję przepis.
OdpowiedzUsuńRównież jestem za porzuceniem smażenia na głębokim tłuszczu na rzecz pieczenia w piekarniku :) Jest to szybsze i bardziej wartościowe rozwiązanie, a do tego zawsze można pokroić w plasterki ziemniaki i razem piec na blasze - dwa w jednym :)
OdpowiedzUsuńMojemu mężowi też ostatnio zabronili jeść smażonego, postawiłam robić więcej gotowanego mięsa itp. ale ten pomysł z zrobieniem chrupiącej panierki to może być strzał w dziesiątkę :D
OdpowiedzUsuńPycha to najlepsze kotlety jakie jadłam.
OdpowiedzUsuńKotlety wyśmienite i tylko mogę serdecznie podziękować za fajne przepisy i co ważne,za wykaz kaloryczności.Jestem laikiem w tych sprawach,a Pani blog bardzo mi w tym pomaga.Jestem szczupła a latek nie mało, wiec chcę dbać o to,by wagę utrzymać i być jeszcze babcią jak się patrzy :)) Pozdrawiam serdecznie !!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za komentarz! :)
UsuńRównież pozdrawiam!
ile gramów piersi jest w przepisie? jest on na 2 porcje piersi,a ile zatem gr jest w 1?
OdpowiedzUsuńTo zależy od tego jakiej piersi użyjemy. Standardowo za średnią wagę piersi przyjmuję 200 - 300g jeśli chodzi o obliczenie wartości odżywczych.
Usuń300 gram na 1 porcję...?
Usuń200 - 300 gram to średnia waga jednej piersi, tak więc na porcję wychodzi 100 - 150g
UsuńA zamiast bułki grahamki czego mozna użyc?? Widzę ze ktoś użył ziaren sezamu?? (jestem początkująca w zdrowym gotowaniu więc proszę o więcej wariantów))
OdpowiedzUsuńMogą być zmielone orzechy, pestki dyni, słonecznika lub wspomniany sezam.
Usuńpolecam, danie wyszło rewelacyjne,
OdpowiedzUsuń