Jesienna gryczanka z musem śliwkowym | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2015/10/15

Jesienna gryczanka z musem śliwkowym

Gryczanka
Po letniej gryczance bez gotowania przyszedł czas na śniadaniową kaszę gryczaną na ciepło. Gwarantuje, że warto wstać te 30 minut wcześniej żeby zdążyć ugotować i spokojnie zjeść ciepłe i pożywne śniadanie. Jeśli przypadkiem będziecie przygotowywać mus śliwkowy to koniecznie zróbcie jego większą ilość. Gryczanka z jego dodatkiem to idealny sposób na rozpoczęcie dnia :)


Składniki na jedną porcję:

  • Kasza gryczana niepalona (biała) - ok. 50g
  • Mleko krowie 1,5 - 2% lub roślinne wzbogacane wapniem (u mnie sojowe) - szklanka
  • Cynamon - pół łyżeczki
  • Suszone daktyle - 3 sztuki
  • Migdały - 2 łyżki
  • Banan - mała sztuka
  • Mus śliwkowy (tutaj sposób przygotowania) - 2 łyżki


Sposób przygotowania:

  • Kaszę ugotuj w mleku z dodatkiem cynamonu i posiekanych daktyli. Gotuj do czasu aż wchłonie cały płyn (ok. 15 minut).
  • Do ugotowanej kaszy dodaj posiekanego banana, migdały i mus śliwkowy.


Wartość odżywcza jesiennej gryczanki z musem śliwkowym:

  • Energia: 669 kcal
  • Białko: 22 g
  • Tłuszcz: 22 g
  • Węglowodany: 93 g
  • Błonnik pokarmowy: 15 g


Jesienna gryczanka z musem śliwkowym jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin:E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;
Dietetyczne śniadanie

P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

15 komentarzy:

  1. też ostatnio mus śliwkowy robiłam ;-) Wymiata!

    Zapraszam do siebie! www.make-life-green.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Trochę długo się przygotowuje, ale efekt chyba wart czekania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Wydaję się sporo, ale gdy się nie odchudzamy albo jesteśmy sporym facetem to właściwie tyle ze spokojem można na śniadanie zjeść, tym bardziej, że duże śniadanie wpływa na zmniejszenie ilości energii zjadanej w dalszej części dnia. Zapraszam do przeczytania artykułu: http://cojesc.net/ile-posilkow/

      Usuń
    2. czytałam :)
      świetny artykuł.
      ja akurat się odchudzam,bo przytyłam ok 7kg po zakończeniu karmienia dziecka.Opornie idzie mi to odchudzanie pomimo,że i zdrowo jem(ok 1500kcal)i ćwiczę.echhh

      Usuń
    3. A może zbyt mocno ograniczyłaś kaloryczność diety, stąd ten powolny spadek?

      Pozdrawiam!

      Usuń
    4. Przepraszam,że Cię męczę,ale zapytam jeszcze,...czy jest możliwe,że jem za dużo węglowodanów i nawet,jak kaloryczność sie zgadza(1500-1600kcal)to blokuje to spadki?Jem ok 70 g chleba dziennie,3 owoce(np banan,jabłko 20dkg śliwek),pół woreczka kaszy do obiadu lub 2 ziemniaki i na kolację jeszcze jedną kromkę do sałatki.

      Usuń
    5. Nie jest to jakaś szalona ilość węglowodanów więc raczej nie powinno być to powodem problemów ze spadkiem masy ciała.

      Usuń
    6. dziękuję.Walczę dalej.Na wadze nie ma dużych spadków,bo 1,1 kg w 18 dni,ale luz w spodniach już poczułam(-4cm w brzuchu,-2cm w biodrach)
      pozdrawiam serdecznie! :))

      Usuń
  4. Genialne :) ale ja mam w domu tylko kaszę prażoną. Jestem ciekawa jak smakuje taka kasza

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest po prostu delikatniejsza i nie ma tego gorzkawego posmaku ;)

      Usuń
    2. a właściwości odżywcze są takie same?

      Usuń
    3. Pierwszy raz o niepalonej kaszy słyszę, ale w takim przypadku to coś dla mnie, bo właśnie ten gorzki smak całkowicie mnie do kaszy gryczanej zniechęcił. Ilu mądrych i przydatnych rzeczy się tu człowiek może dowiedzieć! :D

      Usuń
  5. To pyszne śniadanie dzisiaj sobie zaserwowałam. Jest rewelacyjne. Dziekuję za przepis

    OdpowiedzUsuń