Składniki na 5 małych porcji lub 3 większe:
- 250g twarogu półtłustego
 - ok. 250g mrożonych wiśni
 - 1 banan
 - łyżka miodu lub syropu daktylowego
 
Sposób przygotowania:
- Z odmrożonych wiśni odlej sok.
 - Zmiksuj składniki na gładki krem.
 - Rozłóż serniczki do naczynek i skrop je odrobiną soku wiśniowego.
 
Wartość odżywcza porcji serniczka wiśniowego (przy 5 porcjach):
- Energia: 129 kcal
 - Białko: 10 g
 - Tłuszcz: 3 g
 - Węglowodany: 16 g
 - Błonnik pokarmowy: 1 g
 
Serniczek wiśniowy jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: wapnia, magnezu, cynku;
 - Witamin: C, B2, B6, B12;
 


I właśnie dlatego uwielbiam Pani bloga! Szybko, smacznie, a przede wszystkim lekko i zdrowo. Super
OdpowiedzUsuńSmacznie! ;-)
OdpowiedzUsuńProste a jakie przepyszne :D Robiłyśmy kiedyś taki deser ale z malinami <3
OdpowiedzUsuńA można zamienić wiśnie na truskawki? Akurat mam zamrożone w lodówce. Proporcje zostają wtedy bez zmian?
OdpowiedzUsuńPewnie, albo maliny ;)
UsuńWitam. A czym mozna zastapic twarog? Czy sa produtkty sojowe lub inne mogace zastapic twarog?
OdpowiedzUsuńTak, można użyć tofu :)
UsuńZrobiłam deser z mrożonych czerwonych porzeczek, bo tylko te owoce miałam w zamrażalce. Deser jest przepyszny. Dziękuje Paulino
OdpowiedzUsuńNie miałam wystarczająco mrożonych owoców, ale twaróg posłużył mi jako pyszny farsz do naleśników orkiszowych :)
OdpowiedzUsuńJakim sposobem udało się uzyskać taką gładkość deseru? Mój mikser chyba nie daje rady...
OdpowiedzUsuńMiksowałam blenderem (800W) ;)
UsuńSuper!Dzisiaj weszłam na twoją stronę i zostaje na dłużej��
OdpowiedzUsuńMam nadzieję,że uda Mi się odtworzyć coś pysznego☺
Można zastosować świeże owoce?
OdpowiedzUsuńTak, śmiało :)
UsuńCoś wyśmienitego!Ja zrobiłam że spodem z daktyli, nerkowców i kokosa :) Będę eksperymentować z innymi owocami, na pewno!
OdpowiedzUsuń