Pieczona owsianka bananowa | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2013/02/23

Pieczona owsianka bananowa

Składniki na porcję:

  • Płatki owsiane - 4 łyżki
  • Otręby pszenne - łyżka
  • Mleko - 1/3 szklanki
  • Banan - 1/2 sztuki
  • Orzechy/migdały posiekane - łyżka
  • Suszona żurawina - łyżka
  • Kakao - łyżeczka
  • Miód - łyżeczka

Sposób przygotowania:

  • Banana miksujemy.
  • Wszystkie składniki mieszamy i przelewamy do foremki/kokilki.
  • Pieczemy w temp. 190˚C przez ok. 40 minut.
  • Owsiankę można podać z dżemem lub świeżymi owocami :) 

Wartość odżywcza pieczonej owsianki bananowej:

  • Energia: 409 kcal
  • Białko: 12 g
  • Tłuszcz: 11,3 g
  • Węglowodany: 72 g
  • Błonnik pokarmowy: 7,4 g
  • Cholesterol: 6,25 mg



Pieczona owsianka bananowa jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12;



P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

17 komentarzy:

  1. Musze koniecznie sprobowac w takiej wersji...

    OdpowiedzUsuń
  2. cudowny wypiek, wygląda obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam pieczone owsianki :) Ta wersja bardzo mi się podoba.

    OdpowiedzUsuń
  4. oo ciekawy przepis, muszę wypróbować :) wartość odżywcza jest podana dla całego przepisu czy 100g?

    OdpowiedzUsuń
  5. jedna z moich ulubionych! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy można tą foremkę zastąpić innym naczyniem? :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, że tak, byleby nadawało się do użytku w piekarniku ;)

      Usuń
  7. Czy zamiast mleka mogę użyć wody?

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  9. W piekarniku ustawić opcję pieczenia góra-dół czy jakąś inną?

    OdpowiedzUsuń