Składniki na 3 porcje (9 kotletów):
- ok. 500g dorsza (u mnie polędwica z dorsza, może być też inna chuda ryba)
- 2/3 szklanki kaszy jaglanej
- 1 1/4 szklanki bulionu (lub woda + kostki bulionowe)
- 1 cebula
- 1 jajko
- łyżka oliwy + do posmarowania kotletów
- pęczek natki pietruszki
- łyżka soku z cytryny (lub więcej do smaku)
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Rybę ugotuj na parze.
- Kaszę przepłukaj pod gorącą wodą i ugotuj w bulionie przez 15 minut (powinna wchłonąć cały płyn).
- Cebulę zeszklij na łyżce oliwy.
- Zmiel wszystkie składniki (rybę, cebulę i kaszę) w maszynce do mielenia lub w malakserze.
- Do masy dodaj posiekaną pietruszkę, jajko i przyprawy.
- Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i rozsmaruj na nim łyżkę oliwy.
- Z masy formuj kotlety (najlepiej zwilżonymi rękoma) i rozkładaj je na papierze do pieczenia. Wierzch kotletów posmaruj odrobiną oliwy.
- Piecz w temp. 180 stopni C przez ok. 30 minut.
Wartość odżywcza porcji (3 kotletów):
- Energia: 322 kcal
- Białko: 36 g
- Tłuszcz: 7 g
- Węglowodany: 27 g
- Błonnik pokarmowy: 2 g
Kotlety z dorsza są dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: D, E, C, B1, B2, B6, B12, PP;
Muszę spróbować, bo moje brzdące rybę w każdej postaci omijają na kilometr...
OdpowiedzUsuńŚwietnie! ;-)
OdpowiedzUsuńPyszne :)
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie chyba wypróbuję😋
OdpowiedzUsuńA mogę użyć mrożona rybę ?
OdpowiedzUsuńTak, tylko trzeba ją dobrze osuszyć po rozmrożeniu.
UsuńSuper przepisy - ekstra blog Pani Paulino.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Informatyk, co umie zamawiać pizzę przez telefon, a od teraz zacznie coś gotować w końcu.
A czy moze byc kuskus zamiast jaglanej?
OdpowiedzUsuńWygląda to bardzo smacznie :) Zastanawiam się tylko, czy zamiast dorsza można użyć łososia? Akurat mam w lodowce dwie paczki świeżego łososia z https://www.mowisalmon.pl/ i nie chciałabym, aby się zmarnowały :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie wyglądają te kotleciki, myślę, ze to świetna alternatywa dla paluszków rybnych, które dzieci tak bardzo lubią. Chociaż moje łobuziaki najbardziej chyba lubią łososia z przepisu https://mowisalmon.pl/przepisy/losos-smazony-z-sosem-pomidorowo-imbirowym-i-frytkami-z-pieczonych-warzyw/ Muszę przyznać, że tą potrawę lubią wszyscy domownicy, więc często gości na naszym stole.
OdpowiedzUsuń