Owsianka na śniadanie to jest to! Można dodać do niej wszystko co przyjdzie do głowy. Taka owsianka z truskawkami jest pyszna i bardzo sycąca - daje energię na dłuuugi czas.
Zostawiam Wam przepis, a ja lecę do kuchni. Na deser zamarzyła mi się tarta z truskawkami, na kanapki hummus, a na obiad zupa fasolowa. Czy Wy też planujecie dużo gotowania jak macie mnóstwo innych zajęć? Ja na przykład mam egzamin. I w związku z tym zastanawiam się czy nie umyć jeszcze dzisiaj okien...
Składniki na porcję:
- Mleko 1,5 - 2% - szklanka
- Płatki owsiane - 5 łyżek
- Banan - sztuka
- Truskawki - 100 - 150g
- Suszona żurawina - łyżka
- Orzechy włoskie - łyżka
Sposób przygotowania owsianki z truskawkami:
- Płatki zagotuj w mleku i gotuj do uzyskania oczekiwanej gęstości (jeśli chcesz owsiankę na zimno zalej płatki mlekiem i wstaw do lodówki na noc).
- Do owsianki dodaj posiekane owoce i orzechy.
Wartość odżywcza owsianki:
- Energia: 533 kcal
- Białko: 17,6 g
- Tłuszcz: 14 g
- Węglowodany: 83,5 g
- Błonnik pokarmowy: 9 g
- Cholesterol: 11,5 mg
Truskawkowa owsianka jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;
Sprawdź jakie jeszcze zdrowe śniadania możesz wypróbować:
otak, w pełni się zgadzam, że to śniadanie idealne. pod każdym względem!
OdpowiedzUsuńśniadanie, które mogłabym jeść codziennie :)
OdpowiedzUsuńPychotka :) Chętnie poznałabym również przepis na tę tartę :)
OdpowiedzUsuńPodpisuję się pod tymi komentarzami :) takie śniadanko to pychota :)
OdpowiedzUsuńMmmm, kiedy możemy się spodziewać tarty? :D
OdpowiedzUsuńMyślę, że w piątek - sobotę :)
UsuńTeż mam zamiar robić tartę truskawkową, w piątek po południu więc jak przepis pojawi się w ranych godzinach to biorę ;D Można wiedzieć na jakiej masie będzie? Budyniowej? Jogurtowej :D
OdpowiedzUsuńSpód z tego przepisu: http://zdrowe-odzywianie-przepisy.blogspot.com/2014/01/tarta-z-waniliowym-kremem-lekkim-jak.html
UsuńA masa budyniowa stąd: http://zdrowe-odzywianie-przepisy.blogspot.com/2013/03/tarta-bananowa-bez-pieczenia-bez.html
:)
Tarte już dawno zjedliśmy :) W piątek będą robić ciasto jogurtowe z truskawkami :)
Taki koktajl można zawsze urozmaicić filiżanką naturalnej i zdrowej herbaty zielonej. :)
OdpowiedzUsuńhttp://teaclub.com.pl/herbata/zielona/klasyczna/china-yuezhou-longjing-szczegoly-produktu
Co Pani sądzi o zasadzie niełączenia skrobi z owocami, bo z niej wynika (o ile dobrze myślę), że nie powinno jeść owsianki z owocami.
OdpowiedzUsuńNie widziałam żadnych badań, które uzasadniałyby teorię niełączenia skrobi z owcami :)
UsuńPani Paulino! Pani z tą owsianką jest magiczna ;) Świetne,pyszne,bardzo zdrowe śniadanie.Dawniej na śniadanie jadłam kanapki z szynką i...nie do końca dobrze się czułam.Byłam taka ociężała,a myślałam,że to zdrowo.Od kiedy jem Pani owsiankę czuję,że mam więcej energii,jestem nasycona i w dobrym nastroju :D Świetny przepis !
OdpowiedzUsuńCo za entuzjazm :) Super, że owsianka tak smakuje i pozytywnie wpływa na organizm!
Usuńprzejrzałam wszystkie przepisy owsiankowe i w każdym jest napisane, żeby gotować chwilę albo tylko zostawić na noc w mleku, czy mam rozumieć, że w przepisach są zastosowane płatki błyskawiczne? bo słyszałam, że są one mniej zdrowe, a tylko te zwykła poddane są najmniejszej obróbce hydrotermicznej dzięki czemu zachowują najwięcej składników odżywczych. czy to prawda? z góry dziękuję za odpowiedź ;)
OdpowiedzUsuńUżywam tylko płatków górskich (tych najmniej przetworzonych). Po prostu nie lubię gdy są zbyt rozgotowane - dla mnie wystarczy, że po prostu trochę namiękną mlekiem :) Ale oczywiście można gotować dłużej.
UsuńZgadza się, płatki błyskawiczne są bardziej przetworzone.
Pozdrawiam :)