Czy Wam też często zostają niewielkie ilości ugotowanej kaszy jaglanej? Jeśli tak to mam na to pyszne rozwiązanie - krem czekoladowy, który nie dość, że przygotowuje się ekstremalnie szybko to na dodatek jest pełen wartości odżywczych.
I ten smak... koniecznie zaserwujcie sobie taką chwilę zapomnienia!
Krem ten można również z powodzeniem wykorzystać do przełożenia wypieków zamiast tłustych kremów na bazie śmietany czy mascarpone. Spróbujcie także innych czekoladowych, szybkich przepisów jak mus czekoladowy i deser czekoladowy.
Składniki na 3 porcje kremu czekoladowego:
- Ugotowana kasza jaglana - 4 łyżki
- Awokado - sztuka
- Banan - 2 sztuki
- Kakao gorzkie - czubata łyżka
- Orzechy nerkowca + mleko (może być również napój roślinny) - 3 łyżki namoczone w 1/2 szklanki*
- Cukier waniliowy - łyżka
- Suszone daktyle - 9 sztuk
*Ja oczywiście zapomniałam tego uczynić dlatego też w kremie widoczne były maluteńkie grudki.
Krem czekoladowy - przepis:
- W blenderze miksujemy wszystkie składniki - warto zacząć od owoców i mleka z orzechami, a dopiero później dodawać te bardziej stałe (sprzęt trzeba szanować ;)
- Krem nakładamy do szklanek lub pucharków i wstawiamy do lodówki (najlepiej smakuje schłodzony).
Wartość odżywcza czekoladowego kremu:
- Energia: 303 kcal
- Białko: 6,5 g
- Tłuszcz: 12 g
- Węglowodany: 47 g
- Błonnik pokarmowy: 4,6 g
- Cholesterol: 1,8 mg
Krem czekoladowy jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: C, E, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;
O, jutro sobie zrobię! :)
OdpowiedzUsuńPanu awokado mówię nie , ale ten mus wygląda tak kusząco ! :)
OdpowiedzUsuńNie lubisz czy z jakichś innych powodów?
UsuńA ja jadłam podobny kremik i awokado to w sumie wcale nie czuć, ja polecam, pychota:)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńDokładnie tak, nie czuć zarówno kaszy jak i awokado. Co więcej smakował troszkę tak jakby był tam jakiś alkohol ;)
UsuńOj dziewczyno, ostatnio tak trafiasz w moje gusta, że chyba się do Ciebie przeprowadzę :D
OdpowiedzUsuńNie ma problemu, ale gotujemy na zmianę! :D
UsuńJestem za :D Ale od razu uprzedzam, że moje uzależnienie od kaszy jaglanej mogłoby się dać we znaki :D
UsuńTaki krem to uczta dla podniebienia w całkiem zdrowym stylu. Super!
OdpowiedzUsuńtakie zdrowe, słodkie kremy czekoladowe to mogłabym jadać na każdy deser :)
OdpowiedzUsuńzjadłabym taki:)
OdpowiedzUsuńale to bosko wygląda! ;)
OdpowiedzUsuńCzasami trzeba sobie pozwolić na chwilę zapomnienia! ;)
OdpowiedzUsuńkochana myślisz ,że takim kremem można przełożyć biszkopt? albo inne ciasto ? :)
OdpowiedzUsuńzastanawia mnie jeszcze jak to jest z tymi kremami a'la nutella z awokado,czy daktella,które się robi w wiekszej ilosci do słoika .ile one mogą polezec w lodówce?
Jeszcze nie próbowałam przekładać tym kremem ciasta, ale myślę, że da radę ;)
UsuńEwentualnie żeby był bardziej gęsty dodałabym mniej o połowę mniej mleka.
Co do tych kremów do słoika to niestety nigdy nie przygotowywałam więc ciężko mi powiedzieć.
Pozdrawiam!
omg....to brzmi obłędnie...niech tylko moje awokado zmięknie och :)))
OdpowiedzUsuńZrobilam, bomba! Tylko zastapilam kaszke ryzem bo tutaj w Meksyku nie znalazlam do tej pory zadnej kaszy, nwet manny :( daktyle to u mnie suszone sliwki orzechy nerkowca zastapilam wloskimi a cukier waniliowy zwyklym cukrem ale dodalam ekstrakt waniliowy i...torche rumu :) Zrobilam trzy warstwy w roznych kombinacjach i zdziwilo mnie ze mi, milosniczce czekolady, warstwa z kakao najmniej smakowala, a najbardziej ta bazowa czyli tylko awokado, banan, orzechy, ryz i mleko. To chyba naewet dobrze bo mniej kalorii :)
OdpowiedzUsuńWszelkie modyfikacje mile widziane ;) Ważny jest fajny efekt końcowy
Usuńjadłam i robiłam podobny z mandarynkami i bez orzechów ale oba pyszne :) mam zastrzeżenia do cukru waniliowego, ze względów zdrowotnych użyłam pół laski wanilii :) niemniej dziękuję za przepis, zaczynam dzięki takim czekoladom doceniać awokado :) pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńJak mam laskę wanilii to nie dodaję cukru ;) Akurat wtedy nie miałam ;)
UsuńA ja mam pytanie, ile gramów/ml ma 1 porcja u Pani??? I czy te 303kcal odnoszą się do 3 porcji???
OdpowiedzUsuńZawsze podaję wartość energetyczną na jedną porcję, ale nie mam zwyczaju ważyć porcji.
UsuńTak więc w tym przypadku jedna porcja, składająca się z 1/3 podanych składników zawiera 303 kcal (3 porcje czyli cały przepis - 909 kcal).
Pozdrawiam!
A czy można zrobić krem bez kaszy ?
OdpowiedzUsuńTak, tutaj taka błyskawiczna wersja: http://zdrowe-odzywianie-przepisy.blogspot.com/2015/09/byskawiczny-krem-czekoladowy-dobry-dla.html
UsuńA czym można zastąpić daktyle i nerkowca
OdpowiedzUsuńDaktyle można zastąpić suszonymi śliwkami a nerkowce migdałami.
UsuńPyszne! Dodalam orzechy włoskie bo nerkowce akurat nie miałam pod ręką.
OdpowiedzUsuńTrochę się bałam, ze będzie to gorzki deser ale wyszedł super.
Polecam i dziękuję za przepis :-)
Czym zastapic awokado? Bo moje awokado jest twarde a juz obralam banany i namoczylam orzechy
OdpowiedzUsuńMożna pominąć, będzie po prostu mnie kremowy.
Usuń