Budyń "Rafaello" | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2017/04/21

Budyń "Rafaello"

Marzy Wam się mega pyszny deser, który będzie jednocześnie super wartościowym i zdrowym posiłkiem? Mam dla Was rozwiązanie! Panie i Panowie, budyń "Rafello"! Do złudzenia przypomina kokosowe kulki z migdałowym środkiem. Do tego przygotowuje się go bardzo prosto i szybko. Kalorii sporo, ale jeszcze więcej wartości odżywczych :)


Składniki na 4 porcje:

  • Kasza jaglana - 1/2 szklanki
  • Wiórki kokosowe zmielone na mąkę (np. młynkiem do kawy) - 1/2 szklanki
  • Mleko kokosowe - puszka (400g)
  • Mleko krowie lub roślinne (np. ryżowe) - 1/2 szklanki
  • Masło orzechowe (z dobrym składem lub domowe) - 2 łyżki
  • Miód - 2 łyżki
  • Płatki migdałów - do oprószenia


Sposób przygotowania:

  • Wymieszaj mleko krowie lub roślinne z mlekiem kokosowym z puszki.
  • Kaszę przelej wrzątkiem i wsyp do mleka, dodaj wiórki kokosowe i gotuj na małym ogniu przez ok. 15 - 20 minut aż kasza wchłonie cały płyn (gdyby była jeszcze twardawa dolej wody).
  • Do ugotowanej kaszy dodaj masło orzechowe i miód i zmiksuj na gładki budyń.
  • Podawaj oprószone płatkami migdałów.


Wartość odżywcza porcji budyniu Rafaello:

  • Energia: 476 kcal
  • Białko: 9 g
  • Tłuszcz: 36 g
  • Węglowodany: 32 g
  • Błonnik pokarmowy: 4 g


Budyń Rafaello jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: E, B1, B2, B6, PP;

P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

7 komentarzy:

  1. Będzie przepyszny akurat jutro wolne i zabieram się do pracy a potem sama roskosz

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo pyszny deser. Myslalam ze moze byc zby kokosowy i mdly ale nic z tych rzeczy. Polecam

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam już od dawna kożystam z Pani przepisòw a może podejmie Pani temat podrobòw jakoś wszyscy je omijamy ? a ja mam syna na diecie (stłuszczenie wątroby) i podroby są wskazane (z tego co się doczytałam )

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy zmielone wiórki kokosowe można podmienić na mąkę kokosową? Wydaje mi się, że to, to samo, ale dopiero się uczę i wolę zapytać :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąka będzie się inaczej zachowywać - jest bardziej "sucha".

      Usuń
  5. Wypróbowałam dziś na śniadanie- budyń przepyszny! Ale jest tak sycący, że śmiało podzieliłabym całość składników na 6 porcji :) Pani Paulinko gratuluję bloga, pomysłów i ciekawych, kreatywnych przepisów! Czytam je od jakiegoś czasu i sukcesywnie wprowadzam w nasz domowy jadłospis :) sama też gotuję "na zdrowo" i ciągle się tego uczę, a w przyszłości planuję też nauczyć moją córeczkę (póki co ma 10 miesięcy i razem uczymy się nowych smaków), reszta rodziny jest trochę bardziej na to oporna ;)
    Pozdrawiam!
    Kasia

    OdpowiedzUsuń