Paulina Styś-Nowak dnia 2013/12/10

Obiadowa kanapka w stylu śródziemnomorskim (rozmiar XXL)


Ogromna kanapka na ciepło z pysznymi dodatkami :)

 

Składniki na 3 porcje:

  • Podłużna bułka pełnoziarnista - u mnie z tego przepisu - 3 sztuki
  • Ser mozzarella - kula (120g)
  • Pieczona pierś z kurczaka - u mnie z tego przepisu - 1/2 dużej sztuki
  • Pomidory - 2 sztuki
  • Świeza bazylia - kilka listków
  • Mix sałat - garść
  • Do pokropienia oliwa z oliwek, może być również sos czosnkowy (na jogurcie) lub musztardowy (również na jogurcie)

 

Sposób przygotowania:

  • Mięso, mozzarellę, pomidory kroimy w plastry. 
  • Bułkę kroimy w poprzek - kładziemy do środka plastry kurczaka i mozzarelli - wstawiamy do piekarnika na 180 stopni C na ok. 10 minut (tak żeby ser się roztopił).
  • Do ciepłej bułki dokładamy sałatę, pomidory i świeżą bazylię - całość można pokropić oliwą lub polać sosem na bazie jogurtu naturalnego.

 

Wartość odżywcza dużej porcji kanapkowej:

  • Energia: 444 kcal
  • Białko: 29 g
  • Tłuszcz: 10,9 g
  • Węglowodany: 56 g
  • Błonnik pokarmowy: 7 g
  • Cholesterol: 55,5 mg


Kanapka XXL na gorąco jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, E, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

17 komentarzy:

  1. Ale wypaśna ! Chętnie bym takiej spróbowała :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Kanapka na bogato :) Wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. takie kanapki to ja mogę jeść na obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cześć, bardzo podoba mi się zdjęcia tej kanapki i idealnie pasuje do wpisu, jaki dziś publikuję o zmianie nawyków :) Mam nadzieję, że nie masz nic przeciwko, że je wykorzystałam. Oczywiście podpis na zdjęciu nie został wykasowany, podlinkowałam także, że pochodzi ono z twojego bloga :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. czy mogłabym poprosić o dokładniejsze przygotowanie mięska? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładne przygotowanie tutaj: http://zdrowe-odzywianie-przepisy.blogspot.com/2013/12/koniec-z-syfem-na-kanapce-wedlina-100.html

      :)

      Usuń
  6. Hej Paulina. Zaglądam tu od czasu do czasu. Specjalnie nie szaleje na punkcie blogów kulinarnych, więc dlatego jestem tu sporadycznie. Jednak w końcu muszę Ci coś napisać: Twój blog to jest to! Nie dość, że ciekawe i pyszne przepisy, to jeszcze ładnie opisane i pokazane na zdjęciach. Wielki plus za dietetyczne podstawy kuchenne- majonez, paluchy z tego przepisu.
    Super!

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam, czy na zimno również można taką kanapkę zjeść? Chodzi mi czy to ten sam smak będzie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, ale ser nie będzie już taki apetyczny :)

      Usuń