Ogromna kanapka na ciepło z pysznymi dodatkami :)
Składniki na 3 porcje:
- Podłużna bułka pełnoziarnista - u mnie z tego przepisu - 3 sztuki
- Ser mozzarella - kula (120g)
- Pieczona pierś z kurczaka - u mnie z tego przepisu - 1/2 dużej sztuki
- Pomidory - 2 sztuki
- Świeza bazylia - kilka listków
- Mix sałat - garść
- Do pokropienia oliwa z oliwek, może być również sos czosnkowy (na jogurcie) lub musztardowy (również na jogurcie)
Sposób przygotowania:
- Mięso, mozzarellę, pomidory kroimy w plastry.
- Bułkę kroimy w poprzek - kładziemy do środka plastry kurczaka i mozzarelli - wstawiamy do piekarnika na 180 stopni C na ok. 10 minut (tak żeby ser się roztopił).
- Do ciepłej bułki dokładamy sałatę, pomidory i świeżą bazylię - całość można pokropić oliwą lub polać sosem na bazie jogurtu naturalnego.
Wartość odżywcza dużej porcji kanapkowej:
- Energia: 444 kcal
- Białko: 29 g
- Tłuszcz: 10,9 g
- Węglowodany: 56 g
- Błonnik pokarmowy: 7 g
- Cholesterol: 55,5 mg
Kanapka XXL na gorąco jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: A, E, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;
Ale wypaśna ! Chętnie bym takiej spróbowała :))
OdpowiedzUsuńAż zrobiłam się głodna!
OdpowiedzUsuńMniam jakie pyszności :)
OdpowiedzUsuńKanapka na bogato :) Wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńświetne pycha:)
OdpowiedzUsuńtakie kanapki to ja mogę jeść na obiad ;)
OdpowiedzUsuńKanapka pełen wypas :)
OdpowiedzUsuńCześć, bardzo podoba mi się zdjęcia tej kanapki i idealnie pasuje do wpisu, jaki dziś publikuję o zmianie nawyków :) Mam nadzieję, że nie masz nic przeciwko, że je wykorzystałam. Oczywiście podpis na zdjęciu nie został wykasowany, podlinkowałam także, że pochodzi ono z twojego bloga :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Jasne :) Nie ma problemu.
UsuńPozdrawiam!
naprawdę dobre :)
OdpowiedzUsuńczy mogłabym poprosić o dokładniejsze przygotowanie mięska? :)
OdpowiedzUsuńDokładne przygotowanie tutaj: http://zdrowe-odzywianie-przepisy.blogspot.com/2013/12/koniec-z-syfem-na-kanapce-wedlina-100.html
Usuń:)
Hej Paulina. Zaglądam tu od czasu do czasu. Specjalnie nie szaleje na punkcie blogów kulinarnych, więc dlatego jestem tu sporadycznie. Jednak w końcu muszę Ci coś napisać: Twój blog to jest to! Nie dość, że ciekawe i pyszne przepisy, to jeszcze ładnie opisane i pokazane na zdjęciach. Wielki plus za dietetyczne podstawy kuchenne- majonez, paluchy z tego przepisu.
OdpowiedzUsuńSuper!
Dziękuję! :)
UsuńWitam, czy na zimno również można taką kanapkę zjeść? Chodzi mi czy to ten sam smak będzie?
OdpowiedzUsuńMożna, ale ser nie będzie już taki apetyczny :)
UsuńPrzeepyszności! :D
OdpowiedzUsuń