Do sosu można dodać dowolne warzywa, które znajdziemy w lodówce. Świetnie będzie pasować korzeń pietruszki lub marchewka. Ja zamiast marchewki dodałam dynię, która została mi po zapiekance makaronowej z kurczakiem.
Schab duszony - przepis na 4 porcje:
- Schab - 6 plastrów po ok. 70g
- Cebula - 1 sztuka
- Czosnek - 3 ząbki
- Małe papryczki słodkie - 4 sztuki lub 1/2 dużej papryki
- Dynia piżmowa - 1/4 sztuki
- Fasolka szparagowa (mrożona) - 1 garść
- Bulion (rosół) - ok. 1 litr
- Olej rzepakowy - 4 łyżki
- Mąka pszenna - 2 łyżki
- Śmietana 30% lub 18% - 1 łyżka
- Ziele angielskie - 5 kulek
- Liść laurowy - 3 sztuki
- Sól, pieprz, słodka papryka, suszone warzywa (tzw. jarzynka bez polepszaczy smaku), majeranek
Schab duszony w sosie - przepis:
Schab oprósz solą, pieprzem, słodką papryką i majerankiem - odstaw na ok. 30 minut.
Cebulę, czosnek i dynię pokrój w drobną kostkę. Paprykę pokrój w cienkie plasterki.
Na patelnię wlej 4 łyżki oleju i dobrze go rozgrzej. Wrzuć pokrojone warzywa i mrożoną fasolkę szparagową i smaż przez kilka - kilkanaście minut aż zaczną się rumienić. Warzywa odsuń na boki patelni. Na środek włóż plastry schabu i smaż po 1 minucie z każdej strony. Cały schab raczej się nie zmieści. Ja ten etap rozłożyłam na dwie tury. Gdy pierwsza partia była obsmażona położyłam ją na boku na warzywach i smażyłam drugą partię na środku patelni.
Całość wymieszaj i zalej bulionem. Do bulionu wrzuć liście laurowe, ziele angielskie, a także suszone warzywa (jarzynkę). Duś wszystko pod przykryciem przez ok. 1,5 godziny (do czasu aż schab będzie miękki). Po tym czasie do słoika wlej odrobinę wody, wsyp mąkę i dodaj śmietanę. Słoik zakręć. Całość energicznie wymieszaj, tak aby grudki mąki całkowicie się rozbiły. Zapraw sos przygotowaną mieszanką. Nie musisz zużyć całości - wlewaj powoli, ciągle mieszając, aż uzyskasz oczekiwaną gęstość sosu. W razie potrzeby sos dopraw jeszcze solą i pieprzem.
Wartość odżywcza porcji schabu duszonego:
- Energia: 473 kcal
- Białko: 36 g
- Tłuszcz: 32 g
- Węglowodany: 15 g
- Błonnik pokarmowy: 4 g
Wygląda bardzo apetycznie. A do tego jest łatwe do zrobienia, bez dziwnych składników. Dziękuję, zapisuje, będę robić ❤️
OdpowiedzUsuńDzisiaj robiłam z kaszą bulgur i żółtą fasolką którą akurat miałam w zamrażarce, smażyłam osobno warzywa i mięso na dwóch patelniach, wyszło przepyszne! Uwielbiam dania z dużą ilością warzyw. Dziękuję za ten przepis! :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało :)
UsuńPozdrawiam i dziękuję za komentarz.
Orientuje się Pani może ile gram ma "porcja"? Zastanawiam się również czy porcja jest tej samej wielkości w Pani przepisach :)
OdpowiedzUsuńMnie interesuje jak podzielić 6 plastrów schabu na 4 porcje 🙈🤣
UsuńPo 1,5 plastra? ;)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń