Masło orzechowe nadaje mu fajny charakter, ale jeśli akurat nie macie go w lodówce nic się nie dzieje, można pominąć.
Składniki na 4 porcje musu czekoladowego:
- Banan - 3 sztuki
- Awokado (dojrzałe) - sztuka
- Kakao gorzkie - 2 łyżki
- Masło orzechowe - 2 łyżki
Mus czekoladowy - przepis:
- Zmiksuj składniki na gładki krem.
- Podawaj ze świeżymi owocami.
Wartość odżywcza musu czekoladowego:
- Energia: 238 kcal
- Białko: 5,2 g
- Tłuszcz: 12,7 g
- Węglowodany: 26 g
- Błonnik pokarmowy: 4 g
Mus czekoladowy jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: E, kwasu foliowego, B2, B6, PP;
często robię podobne jako masa do ciast ;)
OdpowiedzUsuńRobiłam krem awokado-banan, ale bez kakao. To cudo widziałam już wiele razy i z chęcią wypróbuję. Ba! Myślę, że zagości u mnie na stałe! :)
OdpowiedzUsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńKochana, cudo :) Będę miała co robić w weekend!
OdpowiedzUsuńTyle ludzi o nim pisze, muszę w końcu i ja wypróbować, a myślę, że i moje dzieci bardzo chętnie zjedzą na przekąskę taki czekoladowy deser:)
OdpowiedzUsuńZrobiłam (bez masła orzechowego) i żałuję, że tak późno! Jest przepyszny, a dzieci domagały się dokładki:) Smakuje jak coś absolutnie niezdrowego, a jest zdrowe! Mój faworyt!
UsuńSuper! :) A spróbuj dodać masło orzechowe - wtedy to już w ogóle jest bomba!
Usuńpysznosci :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :)
Muszę wypróbować przepis. Wygląda świetnie
OdpowiedzUsuńRobiłam z małą ilością kakao, to jest mega pycha krem :)
OdpowiedzUsuńO to taki bardziej pudding czekoladowy - super przepis, trzeba będzie spróbować !
OdpowiedzUsuńZrobione, ale bez awokado - pyszne! Genialna konsystencja i czekoladowy smak. Tylko jak tak patrzę, że masło orzechowe, kakao....banany...wydaje się to nadal takie mało zdrowe :(
OdpowiedzUsuńA skąd takie przekonanie? Taki deser jest sto razy zdrowszy od sklepowych łakoci. Banan (tutaj źródło słodkiego smaku) zawiera błonnika, potas, witaminy z grupy B, antyoksydanty. Kakao to świetne źródło magnezy, żelaza i także antyoksydantów. Masło orzechowe zawiera korzystnie działające tłuszcze. Czego chcieć więcej? :)
UsuńŻart jakiś? Banan ma większy indeks glikemiczny niż batony marsa czy twixa. I to ma być dla cukrzyka?
UsuńW skład deseru wchodzą również inne produkty, które obniżają indeks glikemiczny całej potrawy. Patrzy się na całość a nie na pojedyncze produkty.
UsuńPoza tym w marsie nie ma nic szczególnie wartościowego...
Tak, ten deser jest idealny dla cukrzyka.
Jak długo można przechowywać taki krem?
OdpowiedzUsuńNajlepiej zjeść go od razu po przyrządzeniu ;)
UsuńDziękuję za błyskawiczną odpowiedź :) Robiłam krem wczoraj i nie daliśmy rady zjeść wszystkiego. Myślę, że przechowywany w lodówce dziś również będzie dobry
UsuńSzkoda, że nie przepadam za awokado :(
OdpowiedzUsuńSzkoda, że nie przepadam za awokado :(
OdpowiedzUsuńMój mąż też nie przepada za awokado. Zjadł deser twierdząc że pycha. Spytał z czego zrobiłam. Jak dowiedział się że min z awokado to stwierdził: dobrze że nie wiedziałem bo bym marudził i szukał co z nim nie tak.
UsuńDeser super zrobiłam bez masła orzechowego. Dodałam kilka rodzynek i ziarna granatu
Dokładnie :) Dlatego zawsze doradzam, aby nie nie rozgłaszać buntownikom, że jemy zdrowe posiłki bo wtedy z założenia będzie "niedobre" ;)
UsuńPrzygotowuję ten krem już od dłuższego czasu, tyle, że nie dodaję masła orzechowego, a mieszam samo awokado, banana i kakao. Dziś wpadłam na pomysł, by "podrasować" go odrobiną roztopionej w mleku gorzkiej czekolady. Na wierzchu posypałam pestkami granatu.
OdpowiedzUsuńPyszności! :)
Ja te zwykle pomijam masło orzechowe i również posypuję ziarnami granatu :)
UsuńDzień Dobry :)
OdpowiedzUsuńna początku muszę przyznać i podziękować za to, że prowadzisz super blog :)
co do tego przepisu mam pytania czy wartość odżywcza jest podana dla porcji kremu?
Pozdrawiam serdecznie,
Ludzik
Bardzo się cieszę, że blog się podoba :)
UsuńTak, zawsze podaję wartości na jedną porcję.
Pozdrawiam,
Paulina
Dziękuję:)
OdpowiedzUsuńKrem jest pyszny i rzeczywiście robi się go błyskawicznie :) robiłam wersję z truskawkami :) z pewnością wrócę do tego przepisu :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńJak przechowywać ?
OdpowiedzUsuń