Paulina Styś-Nowak dnia 2013/12/16

Bombowa sałatka z kurczakiem

 

Składniki na porcję:Mix sałat - duża garść 

  • Pomidor - sztuka
  • Kukurydza konserwowa - 2 łyżki
  • Ziarna z 1/4 granatu
  • Orzechy nerkowca - łyżka
  • Pierś z kurczaka - 1/4 dużej sztuki (ok. 50g)
    • musztarda - łyżeczka
    • przyprawy - sól, pieprz, kurkuma, ostra i słodka papryka
  
Dressing miodowo - musztardowy:
  • oliwa z oliwek - łyżka
  • musztarda - 1/2 łyżeczki
  • miód - 1/4 łyżeczki
  • sok z cytryny - 1/2 łyżeczki



Sposób przygotowania:

  • Pierś z kurczaka nacieramy przyprawami i musztardą - odstawiamy co najmniej na godzinę do lodówki (najlepiej to zrobić dzień wcześniej aby mięso postało przez noc).
  • Pierś przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w temp. 180 stopni C przez ok. 45 minut (jeżeli pieczemy całą pierś) lub 30 minut gdy połowę.
  • Upieczoną pierś kroimy w plastry - rozkładamy na sałacie. 
  • Dodajemy pozostałe składniki i skrapiamy dressingiem.

 

Wartość odżywcza sałatki:

  • Energia: 247 kcal
  • Białko: 14,9 g
  • Tłuszcz: 14,6 g
  • Węglowodany: 14,7 g
  • Błonnik pokarmowy: 4 g
  • Cholesterol: 26,1 mg


Bombowa sałatka jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, C, E, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

9 komentarzy:

  1. Wow! Pyszny, pożywny miks :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda! Ten musztardowy kurczak musi smakować pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jej ale pychota ! Tylko pomidora wymieniłabym na coś innego ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czym można zastapic czyms nerkowiec i granat? Byloby super, gdybys czasem podsuwala pomysly na zamienniki, niestety nie jestem mistrzem gotowania i brakuje mi tej kulinarnej intuicji;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nerkowce można zastąpić innymi ulubionymi orzechami (laskowymi, włoskimi, migdałami). Granat natomiast można pominąć, albo zastąpić niewielką ilością mango ;)

      Usuń
  5. Piekłam dzisiaj udziec z indyka we własnym sosie BBQ i nie miałam pomysłu z czym go podać. Wystarczyło mi wejść na ta stronę i sałatka idealnie wkomponowała się w owe mięsiowo. Pyyychotka po prostu. Pominelam granat bo nie mialam Wspaniale danie. Młody 3latek tez wcinal :D

    OdpowiedzUsuń