Paulina Styś-Nowak dnia 2014/10/12

Kokosowy pudding chia z aksamitnym musem mango


Korzystaliście kiedykolwiek z nasion chia? Jeśli nie to koniecznie spróbujcie. Te małe, czarne nasionka mają niezwykłe właściwości żelujące. Wystarczy zalać je płynem, a po kilku godzinach otrzymamy coś w rodzaju galaretki, a raczej kisielu. Można dodawać je do owsianek, koktajli czy innych deserów. Ich smak nie jest specyficzny, za to wartości odżywcze nieocenione.

Nasiona chia (szałwii hiszpańskiej) są świetnym źródłem bardzo często niedoborowych kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3. Ponadto zawierają mnóstwo błonnika, żelaza, cynku oraz wapnia. Dają uczucie sytości na bardzo długi czas (z uwagi na fakt, iż pochłaniają płyn), obniżają poziom cholesterolu oraz cukru we krwi. Jak widać nie bez przyczyny należą do tzw. super foods :)

 

Składniki na 2 porcje: 


 

 Sposób przygotowania:

  • Nasiona chia i łyżkę wiórków koksowych wsyp do mleka i zostaw na noc w lodówce.
  • Przed spożyciem zmiksuj blenderem napęczniałe w mleku nasiona, dodaj miód i nałóż do szklanki lub słoiczka.
  • Mango zmiksuj z bananem - mus nałóż jako drugą warstwę deseru.
  • Oprósz łyżeczką wiórków kokosowych.

Czy odżywiasz się zdrowo?

Przeprowadź szybki test i dowiedz się. Kliknij aby rozpocząć test.

 

Wartość odżywcza puddingu chia:

  • Energia: 370 kcal
  • Białko: 9,6 g
  • Tłuszcz: 17,8 g
  • Węglowodany: 43 g
  • Błonnik pokarmowy: 6 g
  • Cholesterol: 0 mg


Pudding z chia jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

19 komentarzy:

  1. Uwielbiam połączenie mleka kokosowego i dyni, jednak w tym wydaniu jeszcze nie próbowałam. Coś czuję, że czas to zmienić! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hahaha :D Wybacz - zwracam honor. Kochane chochliki uwielbiają się wkradać :D

      Usuń
  2. jejku, ostatnio zrobiłam praktycznie identyczny!! :) ale pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. SPoro pozytywnych rzeczy słyszałam o tych nasionach. Mango raz spróbowałam i mi nie smakowało, więc bez niego chętnie spróbuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mango można zamienić na inny owoc, np. mrożone truskawki, duszone jabłka czy gruszki :)

      Usuń
  4. Czy wartość odżywczą podajesz dla jednej porcji, czy dla całości? :)

    OdpowiedzUsuń
  5. I drugie pytanie - otworzyłam puszkę mleka kokosowego, które miałam od dawna w szafce; jest ono w postaci stałej - czy / jak mogę go użyć? Może lepiej mleko sojowe (jest plynne)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj mocno zamieszać. Może po prostu u góry wydzieliła się śmietanka ;) W razie co sojowe też może być ;)

      Usuń
  6. Dzisiaj przypadkowo wpadłem na twojego bloga i muszę przyznać ze sama rewelacja! Od jutra korzystam z twoich przepisów, smaczne a zdrowe

    OdpowiedzUsuń
  7. Super przepis, na pewno skorzystam. A czy można zjeść deser bez miksowania nasion? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miksowałam bo nasionka mi się bardzo posklejały ;) Żeby tego uniknąć warto zamieszać od czasu do czasu.

      Usuń
  8. czy nasionka chia mozna zastapic siemieniem lnianym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie, siemię lniane nie ma aż takich właściwości żelujących

      Usuń
    2. Nie miałam nasion chia, więc zrobiłam bazę z babki płesznik i babki jajowatej w takie samej ilości, jak w przepisie. Do rana w lodówce też zrobił się glutek - na to mussss i wszystkim smakowało. Dziękuję za natchnienie :-)

      Usuń
  9. Jaka pojemność słoika może być?😘

    OdpowiedzUsuń