Korzystaliście kiedykolwiek z nasion chia? Jeśli nie to koniecznie spróbujcie. Te małe, czarne nasionka mają niezwykłe właściwości żelujące. Wystarczy zalać je płynem, a po kilku godzinach otrzymamy coś w rodzaju galaretki, a raczej kisielu. Można dodawać je do owsianek, koktajli czy innych deserów. Ich smak nie jest specyficzny, za to wartości odżywcze nieocenione.
Nasiona chia (szałwii hiszpańskiej) są świetnym źródłem bardzo często
niedoborowych kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3. Ponadto zawierają mnóstwo błonnika, żelaza, cynku oraz wapnia. Dają uczucie sytości na bardzo długi czas (z uwagi na fakt, iż pochłaniają płyn), obniżają poziom cholesterolu oraz cukru we krwi. Jak widać nie bez przyczyny należą do tzw. super foods :)
Składniki na 2 porcje:
- Dowolne mleko (najlepiej kokosowe) - szklanka
- Nasiona chia (szałwii hiszpańskiej) - 3 łyżki
- Mango - sztuka
- Banan - sztuka
- Wiórki koksowe - 2 łyżki
- Miód - łyżka
Sposób przygotowania:
- Nasiona chia i łyżkę wiórków koksowych wsyp do mleka i zostaw na noc w lodówce.
- Przed spożyciem zmiksuj blenderem napęczniałe w mleku nasiona, dodaj miód i nałóż do szklanki lub słoiczka.
- Mango zmiksuj z bananem - mus nałóż jako drugą warstwę deseru.
- Oprósz łyżeczką wiórków kokosowych.
Czy odżywiasz się zdrowo?
Przeprowadź szybki test i dowiedz się. Kliknij aby rozpocząć test.Wartość odżywcza puddingu chia:
- Energia: 370 kcal
- Białko: 9,6 g
- Tłuszcz: 17,8 g
- Węglowodany: 43 g
- Błonnik pokarmowy: 6 g
- Cholesterol: 0 mg
Pudding z chia jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;
Uwielbiam połączenie mleka kokosowego i dyni, jednak w tym wydaniu jeszcze nie próbowałam. Coś czuję, że czas to zmienić! :)
OdpowiedzUsuńTu jest mango bez dyni :)
UsuńHahaha :D Wybacz - zwracam honor. Kochane chochliki uwielbiają się wkradać :D
UsuńŚwietnie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńjejku, ostatnio zrobiłam praktycznie identyczny!! :) ale pycha! :)
OdpowiedzUsuńSPoro pozytywnych rzeczy słyszałam o tych nasionach. Mango raz spróbowałam i mi nie smakowało, więc bez niego chętnie spróbuję
OdpowiedzUsuńMango można zamienić na inny owoc, np. mrożone truskawki, duszone jabłka czy gruszki :)
UsuńCzy wartość odżywczą podajesz dla jednej porcji, czy dla całości? :)
OdpowiedzUsuńZawsze na porcję ;)
UsuńI drugie pytanie - otworzyłam puszkę mleka kokosowego, które miałam od dawna w szafce; jest ono w postaci stałej - czy / jak mogę go użyć? Może lepiej mleko sojowe (jest plynne)?
OdpowiedzUsuńSpróbuj mocno zamieszać. Może po prostu u góry wydzieliła się śmietanka ;) W razie co sojowe też może być ;)
UsuńDzisiaj przypadkowo wpadłem na twojego bloga i muszę przyznać ze sama rewelacja! Od jutra korzystam z twoich przepisów, smaczne a zdrowe
OdpowiedzUsuńSuper przepis, na pewno skorzystam. A czy można zjeść deser bez miksowania nasion? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMiksowałam bo nasionka mi się bardzo posklejały ;) Żeby tego uniknąć warto zamieszać od czasu do czasu.
Usuńczy nasionka chia mozna zastapic siemieniem lnianym?
OdpowiedzUsuńNiestety nie, siemię lniane nie ma aż takich właściwości żelujących
UsuńNie miałam nasion chia, więc zrobiłam bazę z babki płesznik i babki jajowatej w takie samej ilości, jak w przepisie. Do rana w lodówce też zrobił się glutek - na to mussss i wszystkim smakowało. Dziękuję za natchnienie :-)
UsuńJaka pojemność słoika może być?😘
OdpowiedzUsuńok. 300 ml
Usuń