A gdy tylko przyrządzicie ten pyszny krem z pieczonej papryki, koniecznie wypróbujcie przepis na paprykę faszerowaną.
Zupa krem z papryki - składniki na 5 porcji:
- 3 czerwone papryki
- ok. 2 kg pomidorów (mogą być pomieszane z malinowymi)
- 2 cebule
- 2 łyżki oliwy
- szklanka bulionu
- garść świeżej bazylii
- sól, pieprz, ostra i słodka papryka
Dodatkowo na jedną porcję:
- garść ciecierzycy ugotowanej lub z puszki
- 1/4 kuli mozzarelli
- świeża bazylia
- łyżeczka oliwy
Zupa krem z pieczonej papryki - przepis:
-
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozłóż przekrojone na pół papryki, cebule i pomidory (papryki bez gniazd, pomidory bez szypułek) skórką do dołu. Piecz w temp. 200 stopni przez ok. 40 minut (aż skórka od papryki zbrązowieje).
- Upieczone papryki przełóż na 15 minut do garnka - przykryj pokrywką. Po tym czasie zdejmij skórkę z papryk i pomidorów.
- Zmiksuj składniki na gładki krem, dodaj bulion, świeżą bazylię i dopraw do smaku.
Wartość odżywcza porcji kremu z papryki dodatkami:
- Energia: 439 kcal
- Białko: 21 g
- Tłuszcz: 20 g
- Węglowodany: 53 g
- Błonnik pokarmowy: 15 g
Zupa krem z pieczonej papryki jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;
Wypróbuj inne przepisy z pieczoną papryką:
- Makaron z sosem paprykowym
- Pasta z jajek, awokado i pieczonej papryki
- Hummus paprykowy
- Krem dyniowo - paprykowy
super przepis, rewelacyjne dla mnie jest to, ze proste przepisy na zdrowe jedzenie lacza sie na tym blogu z przepisami na smaczne jedzenie..a to wcale nie jest takie oczywiste polaczenie :-)
OdpowiedzUsuńZ pewnosci skorzystam z Twojego przepisu <3 <3
OdpowiedzUsuńWłaśnie zjadłam. Pysznie, zdrowo więc wszystko super! Nie udało mi się obrać papryki ze skórki ale i tak było dobre;)
OdpowiedzUsuńZa krótko pieczona :)
UsuńDziś wypróbuje przepis bardzo smacznie to brzmi 🤤
OdpowiedzUsuńRewelacja.Wszystko cudownie sie upiekło, skorki zeszły bez problemu..Krem zrobił 😊 wrażenie i bardzo smakował.Zapisuję go do mojego domowego menu .
OdpowiedzUsuńZupka naprawdę rewelacja :) Ja jednak sporo dłużej piekłam, około 1,5h a skórki i tak schodziły z trudem :D może kwestia wprawy:)
OdpowiedzUsuńPychota :) właśnie jedliśmy na obiad :)
OdpowiedzUsuńw kwestii skórki - zeszła bez problemu.
Pozdrawiam :)
Uwielbiam takie zupy, choć reszta rodzinki nie przepada za kremami :)
OdpowiedzUsuńTeraz kiedy papryka i pomidory są w tak dobrych cenach, grzechem byłoby nie przygotować :)
Dzięki za przepis, w sobotę lecę na targ po świeże produkciki i biorę się za gotowanie :)
W przypadku papryki działa również moczenie w zimmej wodzie. Skórka schodzi idealnie.
OdpowiedzUsuńNie jestem fanką zup kremów, ale ta zupa jest pyszna! Czuję wielką satysfakcję z porcji zupki z prażonym słonecznikiem i kromką pełnoziarnistego chlebka:)
OdpowiedzUsuńSuper :)
UsuńUgotowałam tę zupę. Przepyszna!!!!
OdpowiedzUsuńJako że jesteśmy głodomory dodałam do niej jednego dnia ciemny ryż, drugiego ciemny makaron. Wejdzie na stałe do naszego menu. Dzięki :-)
czy w okresie zimowym zamiast świeżych pomidorów można dodać pomidory z puszki? i w jakich proporcjach?
OdpowiedzUsuńMyślę, że można spróbować, ale dałabym bardziej opakowanie przecieru pomidorowego
Usuńale czy pieczenie warzyw w takiej temperaturze nie pozbawia ich witamin?
OdpowiedzUsuńOczywiście, że w pewnym stopniu witaminy ulegają degradacji. Jednak przy odpowiednio zbilansowanej diecie, bogatej również w surowe warzywa nie ma z tym problemu. Tych witamin i tak będzie dużo.
Usuńmam pytanie o zawartość białka w tej zupie. Czy zakradł się jakiś błąd ? Skd tyle białka? Od garści ciecierzycy i 1/4 mozarelli? pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBoski przepis na pewno skorzystam. Dzisiaj robiłam obiad z przepisu https://najlepszewkuchni.pl/przepis/cielecina-pieczona-w-rekawie-z-warzywami.html cielęcinka wyszła super. Obiad dla całej rodzinki. Moja była bardzo zadowolona. Polecam.
OdpowiedzUsuńŚwietnie sprawdza się koncentrat pomidorowy z Tomaty.pl, który daje niesamowity smak dla tej zupy i jest 100 % naturalny.
OdpowiedzUsuńProszę powiedzieć ile dać puszek pomidorów?
OdpowiedzUsuńPrzepyszna, właśnie jemy
OdpowiedzUsuńZrobiłam,tylko zamiast mozarelli dodalam odroninę mascarpone. Mąż zachwycony.
OdpowiedzUsuńCzy można dodać odrobinkę śmietany 🙈
OdpowiedzUsuńCzęsto robię pieczoną papryką, ale o kremie z pomidorami dowiaduję się tutaj. Koniecznie spróbować muszę.
OdpowiedzUsuńJaki bulion?
OdpowiedzUsuńPo prostu rosół
UsuńPiekarnik z funkcja gora dol czy termoobieg?
OdpowiedzUsuń