Boski krem pomidorowo - paprykowy z ciecierzycą i mozzarellą | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2018/08/17

Boski krem pomidorowo - paprykowy z ciecierzycą i mozzarellą

Dzisiaj BOMBA! I to zarówno pod względem smaku jak i wartości odżywczych. Bierzcie i jedzcie bo warto ;)


Składniki na 5 porcji:

  • 3 czerwone papryki
  • ok. 2 kg pomidorów (mogą być pomieszane z malinowymi)
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oliwy
  • szklanka bulionu
  • garść świeżej bazylii
  • sól, pieprz, ostra i słodka papryka

Dodatkowo na jedną porcję:
  • garść ciecierzycy ugotowanej lub z puszki
  • 1/4 kuli mozzarelli
  • świeża bazylia
  • łyżeczka oliwy


Sposób przygotowania:

  • Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozłóż przekrojone na pół papryki, cebule i pomidory (papryki bez gniazd, pomidory bez szypułek) skórką do dołu. Piecz w temp. 200 stopni przez ok. 40 minut (aż skórka od papryki zbrązowieje). 
  • Upieczone papryki przełóż na 15 minut do garnka - przykryj pokrywką. Po tym czasie zdejmij skórkę z papryk i pomidorów.
  • Zmiksuj składniki na gładki krem, dodaj bulion, świeżą bazylię i dopraw do smaku.


Wartość odżywcza porcji kremu z dodatkami:

  • Energia: 439 kcal
  • Białko: 21 g
  • Tłuszcz: 20 g
  • Węglowodany: 53 g
  • Błonnik pokarmowy: 15 g
Krem pomidorowo - paprykowy jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;

P.S. Masz dosyć zbędnych kilogramów? Chcesz schudnąć i nie wiesz od czego zacząć? Pobierz teraz moich 15 Najlepszych Przepisów na "Odchudzające Słodycze" (chrupiące ciasteczka, szybkie koktajle, wyborne desery). Tak! Teraz możesz zajadać się tymi pysznościami i jednocześnie chudnąć. Twoja wymarzona, szczupła sylwetka czeka na Ciebie. Do dzieła!

13 komentarzy:

  1. super przepis, rewelacyjne dla mnie jest to, ze proste przepisy na zdrowe jedzenie lacza sie na tym blogu z przepisami na smaczne jedzenie..a to wcale nie jest takie oczywiste polaczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z pewnosci skorzystam z Twojego przepisu <3 <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie zjadłam. Pysznie, zdrowo więc wszystko super! Nie udało mi się obrać papryki ze skórki ale i tak było dobre;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziś wypróbuje przepis bardzo smacznie to brzmi 🤤

    OdpowiedzUsuń
  5. Rewelacja.Wszystko cudownie sie upiekło, skorki zeszły bez problemu..Krem zrobił 😊 wrażenie i bardzo smakował.Zapisuję go do mojego domowego menu .

    OdpowiedzUsuń
  6. Zupka naprawdę rewelacja :) Ja jednak sporo dłużej piekłam, około 1,5h a skórki i tak schodziły z trudem :D może kwestia wprawy:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pychota :) właśnie jedliśmy na obiad :)
    w kwestii skórki - zeszła bez problemu.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam takie zupy, choć reszta rodzinki nie przepada za kremami :)
    Teraz kiedy papryka i pomidory są w tak dobrych cenach, grzechem byłoby nie przygotować :)
    Dzięki za przepis, w sobotę lecę na targ po świeże produkciki i biorę się za gotowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. W przypadku papryki działa również moczenie w zimmej wodzie. Skórka schodzi idealnie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie jestem fanką zup kremów, ale ta zupa jest pyszna! Czuję wielką satysfakcję z porcji zupki z prażonym słonecznikiem i kromką pełnoziarnistego chlebka:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ugotowałam tę zupę. Przepyszna!!!!
    Jako że jesteśmy głodomory dodałam do niej jednego dnia ciemny ryż, drugiego ciemny makaron. Wejdzie na stałe do naszego menu. Dzięki :-)

    OdpowiedzUsuń