Paulina Styś-Nowak dnia 2018/08/17

Zupa krem z papryki

Dzisiaj BOMBA! I to zarówno pod względem smaku jak i wartości odżywczych. Bierzcie i jedzcie bo warto. 

A gdy tylko przyrządzicie ten pyszny krem z pieczonej papryki, koniecznie wypróbujcie przepis na paprykę faszerowaną.

Zupa krem z papryki - składniki na 5 porcji:

  • 3 czerwone papryki
  • ok. 2 kg pomidorów (mogą być pomieszane z malinowymi)
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oliwy
  • szklanka bulionu
  • garść świeżej bazylii
  • sól, pieprz, ostra i słodka papryka

Dodatkowo na jedną porcję:
  • garść ciecierzycy ugotowanej lub z puszki
  • 1/4 kuli mozzarelli
  • świeża bazylia
  • łyżeczka oliwy


Zupa krem z pieczonej papryki - przepis:

  • Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozłóż przekrojone na pół papryki, cebule i pomidory (papryki bez gniazd, pomidory bez szypułek) skórką do dołu. Piecz w temp. 200 stopni przez ok. 40 minut (aż skórka od papryki zbrązowieje). 
  • Upieczone papryki przełóż na 15 minut do garnka - przykryj pokrywką. Po tym czasie zdejmij skórkę z papryk i pomidorów.
  • Zmiksuj składniki na gładki krem, dodaj bulion, świeżą bazylię i dopraw do smaku.


Wartość odżywcza porcji kremu z papryki dodatkami:

  • Energia: 439 kcal
  • Białko: 21 g
  • Tłuszcz: 20 g
  • Węglowodany: 53 g
  • Błonnik pokarmowy: 15 g


Zupa krem z pieczonej papryki jest dobrym źródłem:

  • Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;

 

Wypróbuj inne przepisy z pieczoną papryką:

 

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

28 komentarzy:

  1. super przepis, rewelacyjne dla mnie jest to, ze proste przepisy na zdrowe jedzenie lacza sie na tym blogu z przepisami na smaczne jedzenie..a to wcale nie jest takie oczywiste polaczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z pewnosci skorzystam z Twojego przepisu <3 <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie zjadłam. Pysznie, zdrowo więc wszystko super! Nie udało mi się obrać papryki ze skórki ale i tak było dobre;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziś wypróbuje przepis bardzo smacznie to brzmi 🤤

    OdpowiedzUsuń
  5. Rewelacja.Wszystko cudownie sie upiekło, skorki zeszły bez problemu..Krem zrobił 😊 wrażenie i bardzo smakował.Zapisuję go do mojego domowego menu .

    OdpowiedzUsuń
  6. Zupka naprawdę rewelacja :) Ja jednak sporo dłużej piekłam, około 1,5h a skórki i tak schodziły z trudem :D może kwestia wprawy:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pychota :) właśnie jedliśmy na obiad :)
    w kwestii skórki - zeszła bez problemu.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam takie zupy, choć reszta rodzinki nie przepada za kremami :)
    Teraz kiedy papryka i pomidory są w tak dobrych cenach, grzechem byłoby nie przygotować :)
    Dzięki za przepis, w sobotę lecę na targ po świeże produkciki i biorę się za gotowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. W przypadku papryki działa również moczenie w zimmej wodzie. Skórka schodzi idealnie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie jestem fanką zup kremów, ale ta zupa jest pyszna! Czuję wielką satysfakcję z porcji zupki z prażonym słonecznikiem i kromką pełnoziarnistego chlebka:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ugotowałam tę zupę. Przepyszna!!!!
    Jako że jesteśmy głodomory dodałam do niej jednego dnia ciemny ryż, drugiego ciemny makaron. Wejdzie na stałe do naszego menu. Dzięki :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. czy w okresie zimowym zamiast świeżych pomidorów można dodać pomidory z puszki? i w jakich proporcjach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że można spróbować, ale dałabym bardziej opakowanie przecieru pomidorowego

      Usuń
  13. ale czy pieczenie warzyw w takiej temperaturze nie pozbawia ich witamin?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że w pewnym stopniu witaminy ulegają degradacji. Jednak przy odpowiednio zbilansowanej diecie, bogatej również w surowe warzywa nie ma z tym problemu. Tych witamin i tak będzie dużo.

      Usuń
  14. mam pytanie o zawartość białka w tej zupie. Czy zakradł się jakiś błąd ? Skd tyle białka? Od garści ciecierzycy i 1/4 mozarelli? pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. Boski przepis na pewno skorzystam. Dzisiaj robiłam obiad z przepisu https://najlepszewkuchni.pl/przepis/cielecina-pieczona-w-rekawie-z-warzywami.html cielęcinka wyszła super. Obiad dla całej rodzinki. Moja była bardzo zadowolona. Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  16. Świetnie sprawdza się koncentrat pomidorowy z Tomaty.pl, który daje niesamowity smak dla tej zupy i jest 100 % naturalny.

    OdpowiedzUsuń
  17. Proszę powiedzieć ile dać puszek pomidorów?

    OdpowiedzUsuń
  18. Przepyszna, właśnie jemy

    OdpowiedzUsuń
  19. Zrobiłam,tylko zamiast mozarelli dodalam odroninę mascarpone. Mąż zachwycony.

    OdpowiedzUsuń
  20. Czy można dodać odrobinkę śmietany 🙈

    OdpowiedzUsuń
  21. Często robię pieczoną papryką, ale o kremie z pomidorami dowiaduję się tutaj. Koniecznie spróbować muszę.

    OdpowiedzUsuń
  22. Piekarnik z funkcja gora dol czy termoobieg?

    OdpowiedzUsuń