Składniki na 4 porcje:
- Cebula - 2 sztuki
- Papryka - sztuka
- Marchew - 2 sztuki
- Seler naciowy - 2 łodygi
- Soczewica czerwona - 2 szklanki
- Bulion warzywny - 2 szklanki
- Pomidory w puszce - 2 puszki
- Natka pietruszki - pęczek
- Ziele angielskie - 4 kulki
- Liść laurowy - 2 sztuki
- Olej lub oliwa - 2 łyżki
- Sól, pieprz, ostra i słodka papryka
Sposób przygotowania:
- Cebulę posiekaj w kostkę i zeszklij na oleju, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, startą na grubych oczkach marchew, posiekaną paprykę i seler naciowy.
- Smaż warzywa aż się lekko zezłocą, Następnie dodaj bulion i soczewicę - duś przez 15 minut.
- Po tym czasie dodaj pomidory w puszce - duś przez kilka minut aż się rozpadną i odparuje nadmiar wody.
- Dodaj natkę pietruszki i dopraw do smaku.
Wartość odżywcza gulaszu z soczewicy:
- Energia: 460 kcal
- Białko: 30 g
- Tłuszcz: 9 g
- Węglowodany: 63 g
- Błonnik pokarmowy: 16 g
Gulasz z soczewicy jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńTakie dania w okresie zimowym,to bardzo lubimy. Smacznie i cieplo :-).
OdpowiedzUsuńWitam, mam dwa pytania. Czy wartość odżywcza podana jest dla jednej porcji? I czy soczewica ma być sucha czy z puszki? Pierwszy raz będę gotować coś z soczewicą i nie chcę zepsuć:) Ania
OdpowiedzUsuńZawsze dla jednej porcji :) Soczewica sucha
UsuńTo bardzo nie dobrze , powinna byc podana wartosc odzywcza w 100g bylo by o wiele prosciej
UsuńA można prosić o przepis na jedną porcję z podobnymi wartosciami odzywczymi ;) ?
OdpowiedzUsuńWystarczy użyć 1/4 ilości składników ;)
UsuńOj przepis cudowny. Bardzo mi smakowało, a na deser zrobiliśmy do tego sok wyciskany ze świeżych owoców. Mój mąż kupił niedawno wyciskarkę wolnoobrotową kalorik w świetnej promocji. Liczę, że podsuniesz jakieś przepisy na niebanalne połączenia ;) Powodzenia w dalszym prowadzeniu bloga, bo jak do tej pory wychodzi Ci to świetnie
OdpowiedzUsuńMam pytanie, bo jestem trochę przerażona wielkością kaloryczną opisywanych tu specjałów, Kalorie sa podawane na 1 porcję a ile ta porcja wynosi? Czy to jest kaloryczność na całość? pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKarolina
Z przepisu wychodzą 4 porcje (info podane zawsze przy składnikach) tak więc 1 porcja to 1/4 całości. Oczywiście kaloryczność zawsze podaję na porcję.
UsuńJak na obiad to jest to bardzo mało - spokojnie starczy jeszcze na dodatek ryżu lub kaszy.
Serdecznie dziękuję za szybką odpowiedź. Faktycznie jest dopisane ile porcji to całość. Przepraszam za fatygę w takim razie,
OdpowiedzUsuńWłaśnie się zabieram za tą potrawę . Dziękuje i pozdrawiam . Karolina
Nic się nie stało :)
UsuńPozdrawiam!
zrobiłam-pyszne! a moje Anioły(3 i 8 l)powiedziały-bleeeehhhh!
OdpowiedzUsuń:(
można zamrozić?
Można, można :)
UsuńWybredne Aniołki ;)
A jeśli dodam zieloną soczewicę to o ile wydłużyć czas duszenia? Bulionu tez chyba trzeba więcej... ???
OdpowiedzUsuńTrzeba dusić ok. 40 minut ;) Bulion dodajemy na bieżąco w czasie gotowania
UsuńŚwietny przepis, bardzo smaczny gulasz ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz :)
UsuńNoooo muszę przyznać, że mnie zaskoczył. Bardzo smaczny 😃
OdpowiedzUsuńJak zrobić bulion warzywny bądź gdzie go kupić? 😉
OdpowiedzUsuńhttps://zdrowe-odzywianie-przepisy.blogspot.com/2015/10/niezwykle-aromatyczny-bulion-warzywny-i.html
Usuń:)
Wyszło bardzo pyszne i starczyło dla czterech osób na dwa dni, co było miłym zaskoczeniem. Tyle że zamiast pomidorów w puszce dałam żywe. Trzeba korzystać z sezonu. :)
OdpowiedzUsuńDo gulaszu zrobiłam kaszę jęczmienną — pychota! ;)
Bardzo się cieszę, że smakowało :)
UsuńDziękuję za komentarz!
Czy to nie za dużo strączków jak na jedno danie?
OdpowiedzUsuńJak to z nimi jest?
Nie za dużo :) NA porcję wychodzi jedynie pół szklanki soczewicy, która i tak jest najlżej strawnym strączkiem.
UsuńPodobno wszystko co w puszce jest niezdrowe a u Pani w przepisach dużo tych " puszek"
OdpowiedzUsuńNa szczęście tylko podobno ;) Badania mówią co innego.
UsuńMam pytanie, czy można zastąpić pomidory z puszki świeżymi? Jak je wtedy przygotować aby danie nie straciło smaku? :) Pozdrawiam. :)
OdpowiedzUsuńMożna, trzeba je wcześniej trochę odparować ;)
UsuńA ja mam pytanie do szoczewicy. Musi być wcześniej moczona?
OdpowiedzUsuńNie, czerwonej soczewicy nie trzeba moczyć ;)
UsuńTo mega pyszna potrawa! Uwielbiam 😉💜
OdpowiedzUsuńMam pytanie czego użyłam za dużo ze potrawa wyszła ciut za słodka 🤔
Hmmm, może bulion był gotowany z dużą ilością cebuli? :)
UsuńZrobiłam wczoraj gulasz na obiad i jest świetny. Bardzo łatwy w przygotowaniu i rewelacyjny w smaku. A najlepsze że byłam najedzona do wieczora (po zjedzeniu połowy porcji bez żadnych dodatków). Dla zainteresowanych wartoscią kaloryczną zważyłam porcję gulaszu.nwynika z tego że ma 92 kcal na 100 g.
OdpowiedzUsuń