Lekki i aromatyczny sos z pieczonej papryki to świetny dodatek do makaronu, ryżu czy kaszy. Polecam!
Składniki na sos (na 5 porcji):
- Papryka czerwona - 3 sztuki
- Pomidory w puszce
- Cebula - sztuka
- Czosnek - 2 ząbki
- Natka pietruszki
- Olej rzepakowy - łyżka
- Sól, pieprz, ostra i słodka papryka
Dodatkowo (na jedną porcję):
- Makaron pełnoziarnisty - 70g
- Zmielone orzechy włoskie - łyżka
Sposób przygotowania:
- Papryki (w całości) połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temp. 200 stopni C przez ok. 30 - 45 minut (co 10 minut obracaj tak, aby papryki miały ciemną skórkę z każdej strony).
- Cebulę i czosnek posiekaj w kostkę i podsmaż na łyżce oleju rzepakowego.
- Do cebuli dodaj pomidory w puszce - duś do odparowania nadmiaru wody.
- Upieczoną paprykę wstaw do garnka i przykryj go pokrywką. Odstaw na 10 minut - po tym czasie zdejmij skórkę i usuń gniazdo nasienne.
- Paprykę zmiksuj z sosem pomidorowym na gładki sos (w razie potrzeby przetrzyj jeszcze przez sitko).
- Dodaj natkę pietruszki i dopraw do smaku.
- Wymieszaj z makaronem - potrawę oprósz zmielonymi orzechami włoskimi.
Wartość odżywcza makaronu z sosem paprykowym:
- Energia: 384kcal
- Białko: 11,3g
- Tłuszcz: 9,7g
- Węglowodany: 68g
- Błonnik pokarmowy: 5,8g
- Cholesterol: 0mg
Makaron z sosem paprykowym jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin:A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;
Smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńMam pytanie (mam nadzieje, że nie jest ono głupie) czy to nie jest tak, że posiłek (w tym wypadku obiad) powinien zabierać też białko np. mięso? Ja pewnie zamiast 70 gram makaronu wzięła 30 (z bólem serca bo to nie jest zbyt wiele) i dała 100 gramów mięsa z indyka (żeby nie było nie jestem żadnym ekspertem).
OdpowiedzUsuńNie ma takiej konieczności żeby w każdym posiłki był składnik typowo białkowy (np. jajo, mięso, twaróg). Najważniejsze, aby w ciągu całego dnia dostarczać sobie wszystkich aminokwasów egzogennych, gdyż i tak będą wykorzystane przez organizm.
UsuńPozdrawiam!
Świetny pomysł;)
OdpowiedzUsuńOrzechy są źródłem białka. Chyba; -) świetny lekki sos, a danie ma w miarę mało kalorii.
OdpowiedzUsuńGosia
świetny pomysł na nienudny w smaku, a dietetyczny makaron :)
OdpowiedzUsuńświetne połączenie to tylko z aksamitnym, delikatnym dressingiem jogurtowym develey :]
OdpowiedzUsuńTo danie je uzalezniajace!!! PYCHA!!!
OdpowiedzUsuńZrobiłam w wersji z penne i bez orzechów, wyszło bardzo smaczne :) tylko zamiast blenderowania dodałam papryke do sosu z pomidorów i podgrzewałam przez jakiś czas aż sie rozpadła :)
OdpowiedzUsuńWitam czy Kcal jest już wliczone już w te 5 porcji?
OdpowiedzUsuńKalorie podane są na jedną porcję, czyli 70 g makaronu z 1/5 sosu i łyżką orzechów włoskich.
Usuń70g makaronu przed czy po ugotowaniu?
UsuńPrzed ;)
UsuńNa ile gram posiłku jest podana kaloryczność?
OdpowiedzUsuńCiężko powiedzieć - nigdy nie ważę gotowych posiłków. Kalorie podane są na jedną porcję, czyli 70 g makaronu z 1/5 sosu i łyżką orzechów włoskich.
UsuńCzy zamiast pomidorów z puszki mogę dodać zwykłe, koktajlowe?:)
OdpowiedzUsuńMogą być zwykłe (warto je sparzyć i obrać ze skórki oraz przetrzeć przez sito żeby usunąć pestki) ;)
Usuńmozemy sosik zamrozić?
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak. Chociaż przy większych ilościach lepiej wrzucić do słoików i zapasteryzować :)
Usuńczy olej rzepakowy moge zastapic innym olejem?
OdpowiedzUsuńTak, może być np. oliwa
UsuńPrzepyszny :D
OdpowiedzUsuń