Składniki na dwie porcje:
- Łosoś wędzony - 100 g
- Szpinak świeży - dwie garście
- Ogórek - 1/2 sztuki
- Kukurydza konserwowa - 4 łyżki
- Kiełki (opcjonalnie)
- Dressing orzechowy:
- Oliwa z oliwek - dwie łyżki
- Sok z cytryny - łyżeczka
- Orzechy włoskie (posiekane) - czubata łyżka
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Na talerzu rozkładamy szpinak.
- Na szpinaku układamy pokrojonego łososia, ogórek oraz kukurydzę konserwową.
- Przygotowujemy sos: wszystkie składniki wrzucamy do blenedera i przez chwilę miksujemy (orzechy nie muszą się dokładnie zmiksować).
- Sałatkę polewamy przygotowanym sosem*.
*Na zdjęciu sałatka bez dressingu orzechowego.
Wartość odżywcza porcji sałatki z wędzonym łososiem i szpinakiem:
- Energia: 234 kcal
- Białko: 13,3 g
- Tłuszcz: 17,6 g
- Węglowodany: 8,2 g
- Błonnik pokarmowy: 2,1 g
- Cholesterol: 35 mg
Sałatka z wędzonym łososiem, szpinakiem i dressingiem orzechowym jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: A, E, D, C, kwasu foliowego, B1, B6, B12, PP;
- Nienasyconych kwasów tłuszczowych;
genialna sałatka! ;)
OdpowiedzUsuńpyszna wiosenna sałatka:)
OdpowiedzUsuńZ winem wchodzi idealnie :D
OdpowiedzUsuń