Paulina Styś-Nowak dnia 2013/03/19

Sałatka z wędzonym łososiem, szpinakiem i dressingiem orzechowym

Sałatka z dressingiem orzechowym

 

Składniki na dwie porcje:

  • Łosoś wędzony - 100 g
  • Szpinak świeży - dwie garście
  • Ogórek - 1/2 sztuki
  • Kukurydza konserwowa - 4 łyżki
  • Kiełki (opcjonalnie)
  • Dressing orzechowy:
    • Oliwa z oliwek - dwie łyżki
    • Sok z cytryny - łyżeczka
    • Orzechy włoskie (posiekane) - czubata łyżka
    • Sól, pieprz


Sposób przygotowania:

  • Na talerzu rozkładamy szpinak.
  • Na szpinaku układamy pokrojonego łososia, ogórek oraz kukurydzę konserwową.
  • Przygotowujemy sos: wszystkie składniki wrzucamy do blenedera i przez chwilę miksujemy (orzechy nie muszą się dokładnie zmiksować). 
  • Sałatkę polewamy przygotowanym sosem*.

*Na zdjęciu sałatka bez dressingu orzechowego.

Wartość odżywcza porcji sałatki z wędzonym łososiem i szpinakiem:

  • Energia: 234 kcal
  • Białko: 13,3 g
  • Tłuszcz: 17,6 g
  • Węglowodany: 8,2 g
  • Błonnik pokarmowy: 2,1 g
  • Cholesterol: 35 mg


Sałatka z wędzonym łososiem, szpinakiem i dressingiem orzechowym jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, E, D, C, kwasu foliowego, B1, B6, B12, PP;
  • Nienasyconych kwasów tłuszczowych;
Sałatka łososiowo - szpinakowa


Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

3 komentarze: