Składniki na jedną porcję:
- Pierś z indyka - ok. 100g
- Szpinak świeży - 2 garści
- Jogurt grecki - 2 łyżki
- Czosnek - ząbek
- Olej rzepakowy - łyżka
- Sól, pieprz, słodka papryka
Sposób przygotowania:
- Mięso posiekaj w kostkę i wrzuć na rozgrzany olej.
- Oprósz przyprawami: solą, papryką i pieprzem, dodaj przeciśnięty czosnek i smaż aż będzie rumiane.
- Po tym czasie dodaj umyty i osuszony szpinak - smaż dosłownie przez minutę aż liście lekko zwiędną.
- Wyłącz gaz. Odczekaj 2 - 3 minuty aż mięso lekko przestygnie i dodaj jogurt - wymieszaj.
Wartość odżywcza indyka w szpinakowym sosie:
- Energia: 253 kcal
- Białko: 24 g
- Tłuszcz: 15 g
- Węglowodany: 5 g
- Błonnik pokarmowy: 2 g
Indyk w szpiankowym sosie jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;
Wygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńW jaki sposób przyrządziłaś ziemniaki? Wyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńNajpierw gotowałam przez 20 minut, później odcedziłam. Dodałam odrobinę oleju rzepakowe, sporo pieprzu i koperek i do piekarnika na 220 stopni aż zrobi się rumiana skórka ;)
Usuńmusze sprobowac i to juz dzis :D Jeszcze zeby uscislic - czy lepiej uzywac do tego termoobiegu, czy tylko grzalke na gorze? z gory dzieki!
UsuńJa miałam ustawione grzanie góra - dół :)
UsuńCzy podana wartość energetyczna zawiera dodatki czyli ziemniaki i kalafior ( tak jak na zdjęciu )?
OdpowiedzUsuńNie, sam indyk w sosie
UsuńJa już wiem co jutro będzie u mnie w domciu na obiadek :) Mam nadzieję że moim "Pofforciom" zasmakuje ;)
OdpowiedzUsuńDzisiaj zrobiłam na obiad. Pyyyszne!!!
OdpowiedzUsuńWłaśnie zjadłam, pycha!!! A tak bardzo unikałam szpinaku... :P Trzeba jeść od razu po przygotowaniu, czy można zabrać do pracy?
OdpowiedzUsuńPrzy odgrzewaniu jogurt może się nieapetycznie ściąć więc chyba ta potrawa sprawdzi się lepiej na świeżo ;)
UsuńMój synek ma silną alergię na mleko i jego przetwory. Czy ma Pani pomysł co mogłabym użyć zamiast jogurtu by nie straciło smaku i nie było suche.
UsuńOj w tej sytuacji chyba ten przepis odpada. Ciężko będzie tutaj wymyślić coś zamiast jogurtu czy śmietany.
UsuńObecnie jest na rynku sporo zamiennikow bezmlecznych. Chociazby smietana i jogurt sojowy, mleczko kokosowe, wiec przepis bez problemu mozna zmodyfikowac na bez mleczny
UsuńRacja - z mlekiem kokosowym z puszki można spróbować. Choć smak będzie zdecydowanie inny - kokosowy ;)
UsuńProszę o informację czy można użyć szpinaku mrożonego i ile kalorii będzie miała porcja 100 g tych pieczonych ziemniaków? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMrożony tak średnio - wyjdzie z tego nieapetyczna papka. Jeśli 100g ziemniaków skropimy łyżeczką oliwy/oleju to będą miały ok 120 kcal.
UsuńObiadek pychota! Ja ziemniaczki przyprawilam troszke inaczej, slodka papryka i majerankiem;)
OdpowiedzUsuńObiad można zrobić na 2 dni. Właśnie wypróbowałam nową metodę. Smażę kurczaka ze szpinakiem wg przepisu. Odkładam porcję na 2.dzień. Następnego dnia odgrzewam kurczaka ze szpinakiem i potem dodaję jogurt. Wychodzi tak samo pyszne, jak pierwszego dnia
OdpowiedzUsuńSuper :)
Usuńindyka ;)
OdpowiedzUsuńTrafiłam na Pani Blog przypadkiem i zdecydowanie dodam do ulubionych :) Świetne proste i zdrowe przepisy.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńdobry przepis, odrobine podrasowałem, indyk smażony z chipotle i odrobiną teryiaki żeby wzbogacić smak, zamiast ziemniaków kasza gryczana
OdpowiedzUsuńa czy kurczak musi byc smazony...? jak go zrobić żeby danie wyszło tak samo smaczne,ale bez ingerencji oleju? w jaki sposób zrobić pierś by była soczysta..? bo w parowarze to chyba soczysta nie wyjdzie, a chcąc z piekarnika, to jak sprawić żeby była soczysta bez marynaty z oleju? proszę o pomoc
OdpowiedzUsuńNajbardziej soczysty będzie po upieczeniu w rękawie (można go wcześniej obsmażyć z dwóch stron na patelni bez dodatku tłuszczu) lub z wolnowaru jeśli takowy Pani posiada.
UsuńPozdrawiam :)
Z parowaru wychodzi bardzo soczysty.Ja robię marynatę z ziół,przypraw i oliwy. Wkładam filety z kurczaka, przykrywam folią przezroczystą i zostawiam na godzinkę lub dwie. Potem zwyczajnie pasuje. Jest pyszny i bardzo soczysty.
UsuńDziękuję za przepis. Wszystkim smakowało. Danie nawet dla największych niejadków:P
OdpowiedzUsuńDzisiaj zrobiłam indyka w sosie szpinakowym razem z tymi ziemniakami.Wyszedł przepyszny, już dawno tak sie nie zachwycałam żadnym przepisem tym bardziej dietetycznym.Dziękuję bardzo za przepis :)
OdpowiedzUsuńBardzo, ale to bardzo mi miło :)
UsuńPozdrawiam!
Pycha:) palce lizać z tym że zrobiłam piersi z kurczaka
OdpowiedzUsuńKurczak też może być ;)
UsuńDziękuję za komentarz :)
Ja też zrobiłam z kurczaka, rewelacyjne danie!
OdpowiedzUsuńPyszotka 😊 Właśnie zajadam 😁
OdpowiedzUsuńZrobiłam z mrożonego szpinaku, podałam z kaszą jaglaną.
OdpowiedzUsuńP Y C H O T K A! :)
Polecam piersi smażone w tzw. papirusie. Pyszne
OdpowiedzUsuńCzy jarmuz moze byc zamiast szpinaku
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak ;)
UsuńCzy może być zwykły jogurt naturalny zamiast greckiego ?
OdpowiedzUsuńPycha,ja jeszcze dodałam do sosu pieczarki i paprykę.Mega
OdpowiedzUsuń