Paulina Styś-Nowak dnia 2012/06/12

Zielone penne, czyli makaron ze szpinakiem

Składniki na jedną porcję:

  • Makaron penne pełnoziarnisty - ok. 85 g
  • Cebula - sztuka
  • Szpinak - garść (ok. 50 g)
  • Czosnek - trzy ząbki
  • Ser żółty - ok. 30 g
  • Orzechy włoskie - trzy sztuki
  • Olej rzepakowy - łyżka
  • Pieprz, sól - do smaku



Sposób przygotowania:

  • Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie.
  • Cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę i dusimy na łyżce oleju.
  • Szpinak kroimy w miarę drobno i dodajemy do cebuli gdy będzie już miękka - wszystko dusimy ok. 7 - 8 minut oraz doprawiamy do smaku.
  • Makaron wykładamy na talerz, posypujemy potartym żółtym serem, na to nakładamy przygotowany szpinak. Na wierzch posypujemy pokruszone orzechy włoskie.


Wartość odżywcza jednej porcji:

  • Energia: 553 kcal
  • Białko: 22 g
  • Tłuszcz: 24 g
  • Węglowodany:  65 g
  • Błonnik pokarmowy: 9 g
  • Cholesterol: 21 mg

Makaron ze szpinakiem jest dobrym źródłem: 
  • Składników mineralnych: wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B12, B6, B2, B1;

4 komentarze:

  1. Smaczny, szybki i niedrogi pomysł na obiad :) za pierwszym razem, gdy gotowałam ten makaron sypnęło mi się z pozoru za dużo pieprzu i okazało się, że warto było dodać go nieco więcej. Wszystkie smaki fajnie się wtedy komponują, polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis , obiad pychaaaaaaaa !

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis błyskawiczny i naprawdę dobre danie wyszło. Dziękuje:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, ja dodałam grillowana pierś, znakomite danie;)

    OdpowiedzUsuń