Paulina Styś-Nowak dnia 2022/08/25

Makaron z cukinią


Sezon na cukinię trwa w najlepsze. Być może zrobiliście już przeróżne przetwory z cukinii, a w tym genialny ketchup z cukinii. Pewnie nie raz zdarzyło Wam się ugotować leczo z cukinią czy cukinię faszerowaną mięsem mielonym

Jeśli chodzi o cukinię opcji jest naprawdę wiele. Jest to niesamowicie uniwersalne warzywo, z którego można przygotować zarówno dania główne, zupy (np. krem z cukinii) a nawet pyszne czekoladowe ciasto z cukinii. Korzystajmy ile się da :)

Składniki na 2 porcje makaronu z cukinią:

  • Makaron penne - ok. 200g
  • Cukinia - 1/2 dużej sztuki lub cała mała (ok. 350g)
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Szynka prosciutto cotto - 2 plastry
  • Ser parmezan (potarty) - 3 łyżki
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • Pomidorki koktajlowe - garść
  • Świeża bazylia
  • Sól, pieprz


Makaron z cukinią - przepis:


Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie. Czosnek posiekaj w plasterki, szynkę w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż czosnek z szynką (nie za długo żeby czosnek się nie przypalił, mieszaj co chwilę).
Cukinię pokrój w plastry, a te następnie w ćwiartki (nie musisz obierać skórki) i wrzuć na patelnię z czosnkiem i szynką. Smaż aż cukinia lekko zmięknie. Już teraz dopraw solą i pieprzem.
Następnie wrzuć na patelnię makaron i 2 łyżki parmezanu. Smaż przez kilka minut.
Wyłóż na talerz, oprósz pozostałą ilością parmezanu i ozdób świeżymi pomidorkami koktajlowymi oraz bazylią.



Wartość odżywcza makaronu z cukinią:

  • Energia: 546 kcal
  • Białko: 26,8 g
  • Tłuszcz: 11,6 g
  • Węglowodany: 84,6 g
  • Błonnik pokarmowy: 5,6 g
  • Ładunek glikemiczny: 37


Wypróbuj inne przepisy na makarony:

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

1 komentarz:

  1. ja makarony uwielbiam, mogę jeść i jeść także na pewno z przepisu skorzystam :D

    OdpowiedzUsuń