Lekki i obłędny makaron z kremowym sosem niby śmietanowym :) | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2014/09/22

Lekki i obłędny makaron z kremowym sosem niby śmietanowym :)


Ten makaron jest OBŁĘDNY! I do tego zdrowy bo dostarcza nienasycone kwasy tłuszczowe pochodzące z awokado, złożone węglowodany z pełnoziarnistego makaronu, wartościowe białko z ciecierzycy i sporo błonnika oraz witamin z warzyw.

Chciałam uzyskać coś w stylu makaronu w sosie śmietanowym, za którym wiele osób szaleje. Niestety jego klasyczne wersje są niezwykle tłuste i wysokokaloryczne. Do tego nie zawierają praktycznie wcale warzyw. Koniecznie musiałam coś z tym zrobić :)

No i udało się. Całkiem spontanicznie osiągnęłam założony efekt. Jest lekko, zdrowo i smacznie :)

 

Składniki na 3 porcje:

  • Makaron spaghetti pełnoziarnisty - 240g
  • Cebula - 2 sztuki
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Papryka czerwona - sztuka
  • Cukinia- 1/2 małej sztuki
  • Ugotowana ciecierzyca - 6 łyżek
  • Jogurt naturalny - 6 łyżek
  • Awokado - sztuka
  • Potarty parmezan - 3 łyżeczki
  • Sól, pieprz, ostra papryka w płatkach, oregano
  • Sok z cytryny (do skropienia awokado)
  • Olej rzepakowy - łyżka

Sposób przygotowania:


  • Makaron ugotuj w delikatnie osolonej wodzie.
  • Cebulę i czosnek posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na łyżce oleju rzepakowego.
  • Do cebuli dodaj posiekaną w kostkę paprykę, cukinię oraz ugotowaną ciecierzycę - duś wszystko przez ok. 10 minut (w razie potrzeby podlej niewielką ilością wody).
  • Wyłącz gaz pod patelnią i dodaj świeże listki bazylii oraz jogurt naturalny - dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku (nie żałuj przypraw :)).
  • Połącz jogurtowo - warzywny sos z makaronem, przełóż na talerz, oprósz posiekanym w kostkę awokado (wcześniej skrop je sokiem z cytryny żeby nie ściemniało) oraz oprósz parmezanem.


Wartość odżywcza makaronu z sosem niby śmietanowym:

  • Energia: 547 kcal
  • Białko: 18,6 g
  • Tłuszcz: 13,7 g
  • Węglowodany: 85 g
  • Błonnik pokarmowy: 9 g
  • Cholesterol: 7 mg


Makaron z sosem niby śmietanowym jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;

P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

8 komentarzy:

  1. Super, na pewno wypróbuję :) Fajnie by było gdyby pojawiało się więcej przepisów prostych i niedrogich - na studencką kieszeń :) Gratuluję bloga - często tu zaglądam, a przepisy są świetne :) Marlena

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacja !!! Obiad pierwsza klasa .

    OdpowiedzUsuń
  3. Powiem Wam szczerze,że to był naprawdę pyszny obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak się liczy kalorie z takiego dania,czy muszę wszystko ważyć? Żeby je obliczyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli wykorzystasz taką ilość składników jak w przepisie to możesz śmiało patrzeć na kaloryczność podaną wyżej.

      Usuń
  5. Wartość odżywcza jest jednej porcji?

    OdpowiedzUsuń