Ten makaron jest OBŁĘDNY! I do tego zdrowy bo dostarcza nienasycone kwasy tłuszczowe pochodzące z awokado, złożone węglowodany z pełnoziarnistego makaronu, wartościowe białko z ciecierzycy i sporo błonnika oraz witamin z warzyw.
Chciałam uzyskać coś w stylu makaronu w sosie śmietanowym, za którym
wiele osób szaleje. Niestety jego klasyczne wersje są niezwykle tłuste i
wysokokaloryczne. Do tego nie zawierają praktycznie wcale warzyw.
Koniecznie musiałam coś z tym zrobić :)
No i udało się.
Całkiem spontanicznie osiągnęłam założony efekt. Jest lekko, zdrowo i
smacznie :)
Składniki na 3 porcje:
- Makaron spaghetti pełnoziarnisty - 240g
- Cebula - 2 sztuki
- Czosnek - 3 ząbki
- Papryka czerwona - sztuka
- Cukinia- 1/2 małej sztuki
- Ugotowana ciecierzyca - 6 łyżek
- Jogurt naturalny - 6 łyżek
- Awokado - sztuka
- Potarty parmezan - 3 łyżeczki
- Sól, pieprz, ostra papryka w płatkach, oregano
- Sok z cytryny (do skropienia awokado)
- Olej rzepakowy - łyżka
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotuj w delikatnie osolonej wodzie.
- Cebulę i czosnek posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na łyżce oleju rzepakowego.
- Do cebuli dodaj posiekaną w kostkę paprykę, cukinię oraz ugotowaną ciecierzycę - duś wszystko przez ok. 10 minut (w razie potrzeby podlej niewielką ilością wody).
- Wyłącz gaz pod patelnią i dodaj świeże listki bazylii oraz jogurt naturalny - dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku (nie żałuj przypraw :)).
- Połącz jogurtowo - warzywny sos z makaronem, przełóż na talerz, oprósz posiekanym w kostkę awokado (wcześniej skrop je sokiem z cytryny żeby nie ściemniało) oraz oprósz parmezanem.
Wartość odżywcza makaronu z sosem niby śmietanowym:
- Energia: 547 kcal
- Białko: 18,6 g
- Tłuszcz: 13,7 g
- Węglowodany: 85 g
- Błonnik pokarmowy: 9 g
- Cholesterol: 7 mg
Makaron z sosem niby śmietanowym jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;
Super, na pewno wypróbuję :) Fajnie by było gdyby pojawiało się więcej przepisów prostych i niedrogich - na studencką kieszeń :) Gratuluję bloga - często tu zaglądam, a przepisy są świetne :) Marlena
OdpowiedzUsuńJakie studia Pani skończyła?
UsuńRewelacja !!! Obiad pierwsza klasa .
OdpowiedzUsuńPowiem Wam szczerze,że to był naprawdę pyszny obiad:)
OdpowiedzUsuńJak się liczy kalorie z takiego dania,czy muszę wszystko ważyć? Żeby je obliczyć?
OdpowiedzUsuńJeśli wykorzystasz taką ilość składników jak w przepisie to możesz śmiało patrzeć na kaloryczność podaną wyżej.
UsuńWartość odżywcza jest jednej porcji?
OdpowiedzUsuńtak :)
UsuńNie przepadam za awokado - można je czymś zastąpić?
OdpowiedzUsuńMożna pominąć lub oprószyć pestkami dyni lub nasionami słonecznika ;)
Usuńdanie wyszło super, tylko ciecierzyca twarda, pewnie powinnam była ją wczesniej moczyć w wodzie przez kilka godzin? czy po prostu dłużej gotować?
OdpowiedzUsuńTak,jak najbardziej ciecierzycę wcześniej moczymy - nawet przez całą noc :)
UsuńMój ulubiony sposób na szybki i smaczny obiad, świetne połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za komentarz! :)
UsuńCzy można użyć ciecierzycy z puszki?
OdpowiedzUsuńJasne :)
UsuńObiad wyszedł przepyszny, dałam mniej makaronu a więcej cukinii. A awokado z cytryną dodało super smaczku.
OdpowiedzUsuńPrzepyszne danie! Dziękuję za podzielenie się przepisem.
OdpowiedzUsuńZamieniłam tylko ciecierzycę na zielony groszek z puchy:-)