Paulina Styś-Nowak dnia 2022/08/24

Chlebek bananowy


Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszny chlebek bananowy bez dodatku cukru. Robi się ekspresowo i może być ciekawym urozmaiceniem podwieczorku czy drugiego śniadania. Do takiego ciasta potrzeba naprawdę dojrzałych bananów.

Jeśli więc zalegają u Was banany z czarnymi plamkami to jest to najlepszy moment na upieczenia chlebka bananowego. A jeżeli macie ich bardzo dużo to zróbcie przy okazji lody bananowe albo super zdrowy koktajl z jarmużu.

Składniki na chlebek bananowy:

  • Dojrzałe banany - 4 sztuki
  • Jajka - 2 sztuki
  • Suszone daktyle - 90g
  • Olej rzepakowy - 1/3 szklanki
  • Mąka pszenna jasna - 1,5 szklanki
  • Mąka pszenna pełnoziarnista - 0,5 szklanki
  • Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • Orzechy laskowe - 1/2 szklanki


Chlebek bananowy - przepis


Zmiksuj banany z daktylami, jajkami i olejem. Daktyle nie muszą się całkiem zmiksować - mogą zostać małe kawałki. Jeśli masz bardzo twarde daktyle to warto je wcześniej namoczyć w wodzie przez 30 minut, a następnie odsączyć, dodać do reszty składników i zmiksować.
Wymieszaj obie mąki z proszkiem do pieczenia. Orzechy laskowe posiekaj.Do mąki dodaj mokre składniki oraz orzechy.
Zamieszaj wszystko łyżką tylko do połączenia składników. Ciasto jest dosyć gęste.
Wyłóż keksówkę papierem do pieczenia i przełóż ciasto. Na wierzchu wbij banana przekrojonego wzdłuż na pół. Ciasto piecz w temp. 190 stopni C przez 40 minut.


Wartość odżywcza porcji chlebka bananowego (1/10 całości):

  • Energia: 231 kcal
  • Białko: 5,5 g
  • Tłuszcz: 11 g
  • Węglowodany: 30 g
  • Błonnik pokarmowy: 2,8 g
  • Ładunek glikemiczny: 18,6



Sprawdź inne przepisy na zdrowe ciasta:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz