Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszny chlebek bananowy bez dodatku cukru. Robi się ekspresowo i może być ciekawym urozmaiceniem podwieczorku czy drugiego śniadania. Do takiego ciasta potrzeba naprawdę dojrzałych bananów.
Jeśli więc zalegają u Was banany z czarnymi plamkami to jest to najlepszy moment na upieczenia chlebka bananowego. A jeżeli macie ich bardzo dużo to zróbcie przy okazji lody bananowe albo super zdrowy koktajl z jarmużu.
Składniki na chlebek bananowy:
- Dojrzałe banany - 4 sztuki
- Jajka - 2 sztuki
- Suszone daktyle - 90g
- Olej rzepakowy - 1/3 szklanki
- Mąka pszenna jasna - 1,5 szklanki
- Mąka pszenna pełnoziarnista - 0,5 szklanki
- Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- Orzechy laskowe - 1/2 szklanki
Chlebek bananowy - przepis
Zmiksuj banany z daktylami, jajkami i olejem. Daktyle nie muszą się całkiem zmiksować - mogą zostać małe kawałki. Jeśli masz bardzo twarde daktyle to warto je wcześniej namoczyć w wodzie przez 30 minut, a następnie odsączyć, dodać do reszty składników i zmiksować.
Wymieszaj obie mąki z proszkiem do pieczenia. Orzechy laskowe posiekaj.Do mąki dodaj mokre składniki oraz orzechy.
Zamieszaj wszystko łyżką tylko do połączenia składników. Ciasto jest dosyć gęste.
Wyłóż keksówkę papierem do pieczenia i przełóż ciasto. Na wierzchu wbij banana przekrojonego wzdłuż na pół. Ciasto piecz w temp. 190 stopni C przez 40 minut.
Wartość odżywcza porcji chlebka bananowego (1/10 całości):
- Energia: 231 kcal
- Białko: 5,5 g
- Tłuszcz: 11 g
- Węglowodany: 30 g
- Błonnik pokarmowy: 2,8 g
- Ładunek glikemiczny: 18,6
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz