Składniki na jedną porcję:
- Makaron penne pełnoziarnisty - ok. 85 g
- Cebula - sztuka
- Szpinak - garść (ok. 50 g)
- Czosnek - trzy ząbki
- Ser żółty - ok. 30 g
- Orzechy włoskie - trzy sztuki
- Olej rzepakowy - łyżka
- Pieprz, sól - do smaku
Sposób przygotowania:
- Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie.
- Cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę i dusimy na łyżce oleju.
- Szpinak kroimy w miarę drobno i dodajemy do cebuli gdy będzie już miękka - wszystko dusimy ok. 7 - 8 minut oraz doprawiamy do smaku.
- Makaron wykładamy na talerz, posypujemy potartym żółtym serem, na to nakładamy przygotowany szpinak. Na wierzch posypujemy pokruszone orzechy włoskie.
Wartość odżywcza jednej porcji:
- Energia: 553 kcal
- Białko: 22 g
- Tłuszcz: 24 g
- Węglowodany: 65 g
- Błonnik pokarmowy: 9 g
- Cholesterol: 21 mg
Makaron ze szpinakiem jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B12, B6, B2, B1;
Smaczny, szybki i niedrogi pomysł na obiad :) za pierwszym razem, gdy gotowałam ten makaron sypnęło mi się z pozoru za dużo pieprzu i okazało się, że warto było dodać go nieco więcej. Wszystkie smaki fajnie się wtedy komponują, polecam :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis , obiad pychaaaaaaaa !
OdpowiedzUsuńPrzepis błyskawiczny i naprawdę dobre danie wyszło. Dziękuje:)
OdpowiedzUsuńMniam, ja dodałam grillowana pierś, znakomite danie;)
OdpowiedzUsuń