Makaron z sosem pomidorowym i smażonym tofu | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2015/09/30

Makaron z sosem pomidorowym i smażonym tofu

Zdrowy obiad
Szybki i pożywny obiad z dodatkiem sojowego sera, czyli tofu. Produkty sojowe mają swoje szczególne zastosowanie w diecie osób z podwyższonym poziomem cholesterolu. 

Więcej informacji na ten temat znajdziecie w nowym artykule na CoJesc.net. Na końcu artykułu zamieściłam także przykładowy jadłospis, który pomoże obniżyć poziom cholesterolu. Korzystajcie :)

Składniki na 3 porcje:

  • Makaron pełnoziarnisty spaghetti - ok. 350g
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Pomidory (świeże) - 4 duże i dojrzałe sztuki 
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • Cukinia - pół średniej sztuki
  • Tofu naturalne wzbogacane wapniem - kostka (180g)
  • Oliwa - 2 łyżki
  • Sól, pieprz, ostra i słodka papryka, kurkuma, chilli, świeża bazylia


Sposób przygotowania:

  • Makaron ugotuj.
  • Tofu posiekaj w drobną kostkę, zalej łyżeczką oliwy i oprósz sporą ilością przypraw.
  • Na łyżce oliwy podsmaż przeciśnięty czosnek (uważaj żeby się nie przypalił). Do podsmażonego czosnku dodaj posiekane pomidory (trzeba je wcześniej sparzyć i obrać ze skórki).
  • Pomidory duś przez 15 minut aż zaczną się rozpadać.
  • Na osobnej patelni podsmaż na łyżeczce oliwy posiekaną w kostkę cukinię (smaż aż odparuje nadmiar wody).
  • Cukinię dodaj do pomidorowego sosu. Wyłącz gaz i dopraw do smaku solą, pieprzem i świeżą bazylią.
  • Na patelnię po cukinii wrzuć tofu i smaż przez kilka minut.
  • Makaron polej warzywnym sosem i oprósz usmażonym tofu.


Wartość odżywcza porcji makaronu z sosem pomidorowym i tofu:

  • Energia: 460 kcal
  • Białko: 23 g
  • Tłuszcz: 12 g
  • Węglowodany: 62 g
  • Błonnik pokarmowy: 5 g


Makaron z sosem pomidorowym i tofu jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin:A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;
Makaron z tofu

P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

7 komentarzy:

  1. Super. Ja robiłam podobnie tylko dodałam pierś z kurczaka zamiast tofu i jeszcze dynie .

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie, chociaż ja również wkroiłabym tutaj kurczaka:) Czy tofu nadaje się do smażenia?

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadłam tofu. Czy można porównać je do czegoś smakiem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Samo tofu nie smakuje za ciekawie (ciężko to porównać do czegokolwiek; mdły, lekko "trawiasty" smak :P). Ale przy odpowiednich dodatkach sprawdza się świetnie zarówno na słono, ostro jak i słodko :)

      Usuń
  4. Jakiej firmy najlepiej kupić TOFU? albo czego unikać w składzie przy wyborze ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze należy zwracać uwagę żeby tofu było wzbogacane wapniem. Ja kupuję z Polsoi, ale dlatego, że tylko takie mam w sklepie ;)

      Usuń