Składniki na blaszkę o wymiarach 25 x 20 cm:
- Pół średniej cukinii - ok. 250g
- Płatki owsiane zmielone na mąkę - szklanka
- Proszek do pieczenia - łyżeczka
- Kakao gorzkie - 2 łyżki
- Banan - 2 dojrzałe sztuki
- Daktyle suszone - ok. 100g (ja dałam 80g i ciasto jest mało słodkie, jeśli wolisz słodsze wypieki daj 120g)
- Masło orzechowe (najlepiej domowej roboty; u mnie z tego przepisu) - 4 łyżki
- Gorzka czekolada (min. 70% kakao) - tabliczka 100g
- Jajka - 3 sztuki
Ciasto z cukinii - przepis:
- Cukinię obierz ze skórki, zetrzyj na małych oczkach i oprósz szczyptą soli - odstaw na kilkanaście minut.
- Wymieszaj składniki suche: płatki zmielone na mąkę, proszek do pieczenia i kakao.
- Zmiksuj banany z daktylami i masłem orzechowym - wymieszaj ze składnikami suchymi.
- Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej - dodaj do ciasta i wymieszaj.
- Cukinię odciśnij z powstałego soku i dodaj do ciasta.
- Ubij jajka na jasną, puszystą pianę. Wmieszaj je delikatnie w ciasto.
- Przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temp. 180 stopni C przez ok. 35 minut.
Wartość odżywcza porcji (1/8 blachy) ciasta z cukinii:
- Energia: 230 kcal
- Białko: 8 g
- Tłuszcz: 9 g
- Węglowodany: 29 g
- Błonnik pokarmowy: 4 g
Ciasto z cukinii jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: E, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;
Świetny przepis! Cukinie na ogródku rosną i już wiem do czego je wykorzystam!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł :)
OdpowiedzUsuńJakiś pomysł na zastąpienie jajek?
OdpowiedzUsuńNasiona chia;)
UsuńEwentualnie glutek z nasion lnu, ale szczerze się obawiam czy zda egzamin w tym przepisie (tutaj ubite jajka nadają też objętość i puszystość).
UsuńNa pewno zda egzamin! Piekłam chlebek bananowy z glutkiem i był fantastycznie puszysty. Ważny jest też dodatek sody (1 łyżeczka wystarczy).
UsuńA ile tego glutku I jak go przygotowac?
UsuńMozesz dodać mielone siemie lnianego lub nasiona płasznika
Usuńwygląda cudnie, bardzo wilgotnie!
OdpowiedzUsuńZaprasza do mnie
Pycha. koniecznie muszę zrobić. A masz może pomysł na jakiś zdrowy tort?
OdpowiedzUsuńZrobione:) pierwszy raz zrobiłam ciasto tego typu-jest pyszneee:)
OdpowiedzUsuńSuper :)
Usuńpycha
OdpowiedzUsuńWitam,
OdpowiedzUsuńCzym można zastąpić masło orzechowe??
Spróbuj z 3 łyżkami zwykłego masła
Usuńa olej kokosowy?
Usuńteż będzie ok
UsuńDzięki :)
OdpowiedzUsuńWitam!
OdpowiedzUsuńciasto wygląda pysznie, chciałabym spróbować. :)
Czy mąkę owsianą można zastąpić inną, np. jaglaną? Czy lepiej kupić owsiana sklepową? Niestety nie mam możliwości zmielenia płatków tak drobno.
Czy ciasto można mrozić?
Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam :)
Witaj,
UsuńMożna spróbować z jaglaną lub po prostu pszenną pełnoziarnistą. Owsiana sklepowa też się oczywiście nada - będzie po prostu drożej ;)
Nie mroziłam, ale myślę, że chyba można ;)
Pozdrawiam!
Ciasto wypróbowane. Wyszło pyszne. Można mrozić :) a nawet najbardziej smakowało mi takie zaraz po rozmrożeniu. Mąka sklepowa owsiana dała radę.
OdpowiedzUsuńświetny przepis :)
Pozdrawiam.
Ta 1/8 blachy to będzie mniej wiecej porcja ze zdjęcia (dwa kawalki)?
OdpowiedzUsuńZależy od wielkości kawałka ;) Najlepiej podzielić blachę na 8 kawałków i z głowy ;)
UsuńWłaśnie zrobiłam w formie muffinek - wyszły pysznie! Odpowiednio wilgotne, nie za słodkie (pomimo większej ilości daktyli, to chyba kwestia dojrzałości bananów), sycące i przede wszystkim: nie mam wyrzutów sumienia :D Zamiast masła orzechowego dałam masło klarowane pół na pół z olejem kokosowym, a czekoladę miałam deserową. I z mniejszą ilością jajek też wychodzi :) Jedyny minus to długie przygotowanie, więc nie jest to niestety przepis na sytuację awaryjną, ale warto się poświęcić.
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz! ;) Spróbuj następnym razem z masłem orzechowym - podkręca jeszcze bardziej smak ;)
UsuńWitam!
OdpowiedzUsuńW przepisie podana jest 1 szklanka płatków owsianych. Czy ta ilość dotyczy już zmielonych płatków, czy przed zmieleniem? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam serdecznie :)
Ja odmierzyłam szklankę i trochę płatków, bo mąki wychodzi odrobinę mniej. Jednak nie trzeba się trzymać ściśle proporcji, bo ciasto wychodzi gęste i ciężkie, przez co zbytnio nie rośnie. Można eksperymentować ze składnikami, za co ten przepis mi się podoba :D
UsuńCześć!
UsuńJa odmierzam zawsze ilość płatków owsianych w całości (czyli tutaj szklanka płatków owsianych) i to mielę na mąkę.
Mega pyszne! Zapisalam juz w swoim zeszyciuku
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Ala :)
Super, dziękuję za komentarz :)
UsuńPostanowiłam zmienić co nieco w domowej diecie i właśnie zrobiłam to ciasto. Tylko przy ucieraniu cukinii zaczęłam się zastanawiać ile ma jej być. 1/2 z 250gram czy 250 gram? Ja dałam 250 i może dlatego ciasto jest mokre po ponad 45 min w piekarniku...
UsuńPostanowiłam zmienić co nieco w domowej diecie i właśnie zrobiłam to ciasto. Tylko przy ucieraniu cukinii zaczęłam się zastanawiać ile ma jej być. 1/2 z 250gram czy 250 gram? Ja dałam 250 i może dlatego ciasto jest mokre po ponad 45 min w piekarniku...
UsuńMa być 250g cukinii. Może za słabo była odciśnięta?
UsuńBędę wiedziała już :) a cukinia cóż dopiero teraz doczytałam że trzeba ją wycisnąć ;) mój błąd
OdpowiedzUsuńBędę wiedziała już :) a cukinia cóż dopiero teraz doczytałam że trzeba ją wycisnąć ;) mój błąd
OdpowiedzUsuńJakie to ciasto posiada mitaminy skoro zostalo poddane takiej temperaturze?. Jeszcze jedno pytanie czy tluszcz z orzechow poddany takiej temperaturze jest zdrowym tluszczem?
OdpowiedzUsuńPrawdą jest, że mamy straty niektórych witamin w wysokich temp., ale nie dotyczy to wszystkich witamin i nie są to straty 100%. Tak więc mimo obróbki termicznej można mówić o jakimś źródle. Tak, tłuszcz z orzechów nadal jest wartościowy.
Usuńto ciasto niebezpiecznie uzależnia :)))) gratuluję wspaniałego przepisu
OdpowiedzUsuńDziękuję pięknie :)
UsuńJaką ilością miodu można zastąpić daktyle?
OdpowiedzUsuńDałabym 4 - 5 łyżek ;)
Usuńwitam to mają być całe jaka, czy tylko ubite białka? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTak jak podaje przepis - całe jajka :)
Usuńupiekłam wczoraj...właśnie miałam napisać, że ciasto wyszło pyszne.....a tu patrzę , że Pani pisze o jajkach....faktycznie w przepisie są jajka.....zapomniałam ich dodać do ciasta....przegapiłam ;) i co wyszło.....bronie tez było MEGA MEGA MEGA .....polecam wszystkim :) jedyny problem jaki mam z tym ciastem to to, że nie mogę mu się przeć i muszę użyć bardzo dużo samozaparcia, żeby nie zjeść go więcej niż kawałek :)
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo się cieszę! :)
UsuńPaulinko, czy można zastąpić czymś banany lub w ogóle ich nie dodawać?
OdpowiedzUsuńMega sycące i pyszne
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Czy można pominąć czekoladę lub dać mniej?
OdpowiedzUsuńBrownie bez czekolady to jak jajecznica bez jajek ;)
UsuńJa zamiast czekolady dodaje 1 łyżkę kakao więcej. Jest równie pyszne a można w ten sposób zaoszczędzić kilka kcal ��
OdpowiedzUsuńU mnie niestety nie wyszło ((((glutowatę ciasto, może banany za wielkie .. nie wiem. Surowe ciato wyglądało jak gęsta śmietana...
OdpowiedzUsuń250g cukini - ile to będzie mniej więcej w przeliczeniu na szkl.? Nie mam niestety wagi :(
OdpowiedzUsuńZrobiłam, wyszło genialne, mokre ale nie klucha. Pychota! ☺️
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto, super przepis . Polecam !
OdpowiedzUsuńWitam, czy daktyle mogę zastapic miodem? W jakich proporcjach?
OdpowiedzUsuń