Cukiniowe brownie | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2016/08/03

Cukiniowe brownie

W końcu udało mi się upiec brownie nie przypominające glinianego, zbitego klocka. Nie dla mnie tego typu ciasta. Mimo, że smakowo były ok, to ich konsystencja była nie do przyjęcia. Na całe szczęście kolejna próba zakończyła się sukcesem. Tym bardziej mnie to cieszy, że w cieście nie ma ani grama cukru czy "wyizolowanego" tłuszczu w formie oleju lub masła. Ciacho idealne do II śniadaniowej lub podwieczorkowej kawki :)


Składniki na blaszkę o wymiarach 25 x 20 cm:

  • Pół średniej cukinii - ok. 250g
  • Płatki owsiane zmielone na mąkę - szklanka
  • Proszek do pieczenia - łyżeczka
  • Kakao gorzkie - 2 łyżki
  • Banan - 2 dojrzałe sztuki
  • Daktyle suszone - ok. 100g (ja dałam 80g i ciasto jest mało słodkie, jeśli wolisz słodsze wypieki daj 120g)
  • Masło orzechowe (najlepiej domowej roboty; u mnie z tego przepisu) - 4 łyżki
  • Gorzka czekolada (min. 70% kakao) - tabliczka 100g
  • Jajka - 3 sztuki


Sposób przygotowania:

  • Cukinię obierz ze skórki, zetrzyj na małych oczkach i oprósz szczyptą soli - odstaw na kilkanaście minut.
  • Wymieszaj składniki suche: płatki zmielone na mąkę, proszek do pieczenia i kakao.
  • Zmiksuj banany z daktylami i masłem orzechowym - wymieszaj ze składnikami suchymi.
  • Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej - dodaj do ciasta i wymieszaj.
  • Cukinię odciśnij z powstałego soku i dodaj do ciasta.
  • Ubij jajka na jasną, puszystą pianę. Wmieszaj je delikatnie w ciasto.
  • Przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temp. 180 stopni C przez ok. 35 minut.


Wartość odżywcza porcji (1/8 blachy) cukiniowego brownie:

  • Energia: 230 kcal
  • Białko: 8 g
  • Tłuszcz: 9 g
  • Węglowodany: 29 g
  • Błonnik pokarmowy: 4 g

Cukiniowe brownie jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: E, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;

P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

27 komentarzy:

  1. Świetny przepis! Cukinie na ogródku rosną i już wiem do czego je wykorzystam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakiś pomysł na zastąpienie jajek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewentualnie glutek z nasion lnu, ale szczerze się obawiam czy zda egzamin w tym przepisie (tutaj ubite jajka nadają też objętość i puszystość).

      Usuń
    2. Na pewno zda egzamin! Piekłam chlebek bananowy z glutkiem i był fantastycznie puszysty. Ważny jest też dodatek sody (1 łyżeczka wystarczy).

      Usuń
  3. wygląda cudnie, bardzo wilgotnie!
    Zaprasza do mnie

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha. koniecznie muszę zrobić. A masz może pomysł na jakiś zdrowy tort?

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobione:) pierwszy raz zrobiłam ciasto tego typu-jest pyszneee:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam,

    Czym można zastąpić masło orzechowe??

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam!
    ciasto wygląda pysznie, chciałabym spróbować. :)
    Czy mąkę owsianą można zastąpić inną, np. jaglaną? Czy lepiej kupić owsiana sklepową? Niestety nie mam możliwości zmielenia płatków tak drobno.
    Czy ciasto można mrozić?
    Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj,

      Można spróbować z jaglaną lub po prostu pszenną pełnoziarnistą. Owsiana sklepowa też się oczywiście nada - będzie po prostu drożej ;)

      Nie mroziłam, ale myślę, że chyba można ;)

      Pozdrawiam!

      Usuń
  8. Ciasto wypróbowane. Wyszło pyszne. Można mrozić :) a nawet najbardziej smakowało mi takie zaraz po rozmrożeniu. Mąka sklepowa owsiana dała radę.
    świetny przepis :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Zrobiłam:-) Byłam ciekawa co z tego wyjdzie. I wyszło super, jestem pod wrażeniem, że z takich zdrowych składników wyszło takie dobre ciasto:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ta 1/8 blachy to będzie mniej wiecej porcja ze zdjęcia (dwa kawalki)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zależy od wielkości kawałka ;) Najlepiej podzielić blachę na 8 kawałków i z głowy ;)

      Usuń
  11. Właśnie zrobiłam w formie muffinek - wyszły pysznie! Odpowiednio wilgotne, nie za słodkie (pomimo większej ilości daktyli, to chyba kwestia dojrzałości bananów), sycące i przede wszystkim: nie mam wyrzutów sumienia :D Zamiast masła orzechowego dałam masło klarowane pół na pół z olejem kokosowym, a czekoladę miałam deserową. I z mniejszą ilością jajek też wychodzi :) Jedyny minus to długie przygotowanie, więc nie jest to niestety przepis na sytuację awaryjną, ale warto się poświęcić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz! ;) Spróbuj następnym razem z masłem orzechowym - podkręca jeszcze bardziej smak ;)

      Usuń
  12. Witam!
    W przepisie podana jest 1 szklanka płatków owsianych. Czy ta ilość dotyczy już zmielonych płatków, czy przed zmieleniem? Z góry dziękuję za odpowiedź.
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja odmierzyłam szklankę i trochę płatków, bo mąki wychodzi odrobinę mniej. Jednak nie trzeba się trzymać ściśle proporcji, bo ciasto wychodzi gęste i ciężkie, przez co zbytnio nie rośnie. Można eksperymentować ze składnikami, za co ten przepis mi się podoba :D

      Usuń
    2. Cześć!

      Ja odmierzam zawsze ilość płatków owsianych w całości (czyli tutaj szklanka płatków owsianych) i to mielę na mąkę.

      Usuń