Składniki na 3 porcje (9 sztuk):
- Cukinia - 1 duża lub 2 małe (ok. 400g)
- Mąka kukurydziana - 6 łyżek
- Jajo - sztuka
- Cebula - 1/2 średniej sztuki
- Posiekany szczypiorek
- Czosnek - duży ząbek
- Przyprawy do smaku: sól, pieprz
Placuszki podałam z twarożkiem ogórkowym:
- Chudy twaróg - 80 g
- Jogurt naturalny - łyżka
- Ogórek - sztuka (starty na tarce na grubych oczkach)
- Przyprawy do smaku: sól, pieprz
W wersji obiadowej świetnie sprawdzi się dodatek ryżu naturalnego.
Sposób przygotowania:
- Cukinię ścieramy na tarce na grubych oczkach - solimy i odstawiamy na kilka minut.
- Po tym czasie odciskamy nadmiar wody z cukinii, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i formujemy placuszki, które smażymy z dwóch stron na patelni z nieprzywierającą powłoką delikatnie natłuszczonej olejem rzepakowym.
- W międzyczasie przygotowujemy ogórkowy twarożek - mieszamy wszystkie składniki i doprawiamy do smaku.
Wartość odżywcza cukiniowych placuszków (3 sztuk) z twarożkiem ogórkowym:
- Energia: 232 kcal
- Białko: 17 g
- Tłuszcz: 4,7 g
- Węglowodany: 34,3 g
- Błonnik pokarmowy: 4,5 g
- Cholesterol: 110,4 mg
Cukiniowe placuszki z twarożkiem ogórkowym są dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: A, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12;
takie zdrowe placuszki to świetny pomysł na letni obiadek ;)
OdpowiedzUsuńhmmm, świetny pomysł na szybki obiad :)
OdpowiedzUsuńGenialne! Muszę zaserwować mężowi:)
OdpowiedzUsuńBardzo chętnie dodam Twoje przepisy do akcji Nakarm cukrzyka, tylko dodaj proszę bannerki lub linki do niej
OdpowiedzUsuńPonawiam prośbę o baner akcji Nakarm cukrzyka we wpisie. Inaczej będę zmuszona usunąć Twój przepis z akcji, ponieważ bez banerka/linku nie spełnia jej wymogów.
UsuńNa górze jest napisane "składniki na dwie porcje (9 sztuk)". Powinno być "na trzy porcje", prawda?
OdpowiedzUsuńTak, dzięki za zwrócenie uwagi :)
UsuńNasz dzisiejszy obiad.Dodalam świeży koperek,ulubione zioła,cebule zamieniłam na pora.Balam sie tylko czy nie bede sie rozpadać podczas smażenia ale nic z tego.Byly pyszne i kremowe.Do tego komosa ryżowa:)
OdpowiedzUsuńCzy cukinię obierać?
OdpowiedzUsuńnie, ja nie obietram
UsuńPlacuszki są pyszne. Zaserwowałam je na obiad, jako dodatek lekka sałatka ze szpinaku a mąż jeszcze dostał upieczone udko z kurczaka :D dzięki :*
OdpowiedzUsuńPlacuszki są pyszne. Zaserwowałam je na obiad, jako dodatek lekka sałatka ze szpinaku a mąż jeszcze dostał upieczone udko z kurczaka :D dzięki :*
OdpowiedzUsuńA jaką mąkę można dodać zamiast kukurydzianej?
OdpowiedzUsuńMoże być pszenna pełnoziarnista ;)
UsuńPlacuszki wyszły pszepyszne! mięciutkie i wilgotne w srodku :) Jednak są dość czasochłonne jak na śniadanie.. Czy możnaby odsączoną już cukinię włożyć na noc do lodówki dla zaoszczędzenia nieco czasu?
OdpowiedzUsuńMyślę, że bez problemu ;)
UsuńCzy placki można zamrozić?
OdpowiedzUsuńOj nie wiem jak będą smakować po rozmrożeniu. Nie próbowałam...
UsuńPycha,przepis podałam dalej i poleciłam bloga 😊
OdpowiedzUsuńPychotka!! :) ja starłam jeszcze marchewkę:)
OdpowiedzUsuńMega pyszne :-) Polecam
OdpowiedzUsuńmożna zrobić bez mąki? :)
OdpowiedzUsuńraczej się rozlecą
UsuńRobiłam już te placuszki kilka razy nie moge sie nadziwić, że są takie proste i smaczne zarazem:)lekkostrawne i do tego sałatka, no po prostu palce lizać!
OdpowiedzUsuń