Składniki na ok. 20 sztuk:
- szklanka mąki orkiszowej graham (typ 1850)
- szklanka mąki orkiszowej jasna (typ ok. 650)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szklanki drobno startej marchewki
- 3 łyżki nasion słonecznika
- 3 łyżki orzechów włoskich
- 4 łyżki rodzynek
- sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
- 4 jaja
- 4 łyżki miodu
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
- Orzechy drobno posiekaj (ja orzechy i nasiona zmiksowałam na mąkę z uwagi na niezbyt uzębionego synka ;))
- Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli.
- Pod koniec ubijania dodaj miód i żółtka.
- Następnie dodaj resztę składników i miksuj przez chwilę na małych obrotach.
- Piecz w temp. 180 stopni C przez ok. 50 minut.
Wartość odżywcza jednej babeczki marchewkowej:
- Energia: 140 kcal
- Białko: 4 g
- Tłuszcz: 6 g
- Węglowodany: 17 g
- Błonnik pokarmowy: 2 g
Babeczki marchewkowe są dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: magnezu, cynku;
- Witamin: A, E, B1, B2, B6, B12;
uwielbiam ciasto marchewkowe, więc takie muffinki to ideał dla mnie!
OdpowiedzUsuńJaką mąką można zastąpić mąkę orkiszową? Czy zamiast niej mogą być dwie szklanki mąki pszennej razowej?
OdpowiedzUsuńPodbijam
UsuńTak, tak, może być mąka pszenna pełnoziarnista lub graham.
UsuńWygląda apetycznie! ;-)
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam. Rewelacja. Wszyscy się zajadają. Nie wiem czy coś zostanie do jutra... Dzięki za super przepis :)
OdpowiedzUsuńDrobno startej? Czyli na tych najmniejszych oczkach?
OdpowiedzUsuńTak. Ja miksowałam blenderem w tym zamykanym kubku z ostrzem.
UsuńPysznosci!
OdpowiedzUsuńZrobiłam właśnie na pierwsze urodzinki dla synka, mnie bardzo smakują zobaczymy jak synuś zareaguje:) Jedynie co to skróciłam czas pieczenia, wystarczyło 25 minut.
OdpowiedzUsuńWitam, a czym zastąpić miód? Akurat mam miód gryczany, który bardzo dominuje wszystko.
OdpowiedzUsuńMoże być syrop daktylowy.
UsuńZrobiłam wczoraj i zabrałam dziś do pracy, wyszły bardzo dobre. Zniknęły w pare minut. Też skrócilam czas pieczenia do 25min.
OdpowiedzUsuńProszek do pieczenia hm.. Może być soda?
OdpowiedzUsuńPyszne :)
OdpowiedzUsuńA co można dac zamiast soku?
OdpowiedzUsuńA czy może być mąka żytnia
OdpowiedzUsuńCzy można orkiszową pełnoziarnistą z pszenna zwykłą pół na pół?
OdpowiedzUsuń