Składniki na 12 sztuk:
- 1 szklanka (130g) mąki pszennej jasnej
- 80g zmielonych na mąkę migdałów
- 60g wiórków kokosowych
- 100g suszonych daktyli drobno pokrojonych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 banany
- 2 jajka
- 3 łyżki oleju rzepakowego
Sposób przygotowania babeczek bananowych:
- W jednej misce wymieszaj suche składniki (mąkę, migdały, wiórki kokosowe, daktyle, proszek do pieczenia i sodę).
- W drugiej misce zmiksuj 2 banany z jajkami i olejem.
- Wymieszaj suche składniki z mokrymi.
- Przełóż ciasto do foremek na babeczki (wypełnij 3/4 foremki).
- Pokrój ostatniego banana i rozłóż plasterki na babeczkach.
- Piecz w temp. 180 stopni C przez 35 minut.
Wartość odżywcza jednej babeczki bananowej:
- Energia: 192 kcal
- Białko: 4,5 g
- Tłuszcz: 10 g
- Węglowodany: 24 g
- Błonnik pokarmowy: 3,3 g
Babeczki bananowe są dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin:E, kwasu foliowego, B2, B6, B12;
Czy te babeczki nadają się dla IO? Strasznie się cieszę, że wróciłaś do nas po tak długiej przerwie:)
OdpowiedzUsuńTak, osoby z IO mogą poczęstować się babeczką :)
UsuńRównież się cieszę!
Podoba mi się ten przepis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńSuper przepis:)
OdpowiedzUsuńJak cudownie że znowu jesteś! ��
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńCzy mozna pominac lub zastapic sode i proszek do pieczenia? Chcialabym aby bylo bezpieczne dla niemowlaka
OdpowiedzUsuńŁał, upiekliśmy dziś te babeczki w ramach wspólnego spędzania czasu z mężem. Wyszły tak pysznie, że ciężko nam będzie nie zjeść wszystkich na raz! Dziękujemy za super przepis!
OdpowiedzUsuńBoskie! Zrobiłam na mące żytniej, bo pszennej nie miałam, pychota:-) dziękuję za podzielenie się pomysłem
OdpowiedzUsuńNamoczylam daktyle w ciepłej wodzie i dodalam do mokrych składników, zamiast do suchych, aby babeczki wyszly bardziej mokre. Robiłam na mące żytniej. Papilotki spryskalam olejem w sprayu zeby ładnie odchodziły. Piekłam 25 minut. Wyszły super. Wilgotne i smaczne. Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńSpróbowałam to wykonać - wyszło SUPER. Jedynie co zmieniłam - dodałam ciutkę soli i zamiast banana na czubek każdej babeczki półożyłąm zamrożone maliny. Palce liżać
OdpowiedzUsuń