Paulina Styś-Nowak dnia 2021/01/30

Babeczki bananowe

Jeśli masz nadmiar dojrzałych bananów koniecznie przerób je na te pożywne babeczki bananowe. Idealne na drugie śniadanie, łatwo je zapakować do pracy czy szkoły. Jedna babeczka to moc wartości odżywczych :)


Składniki na 12 sztuk:

  • 1 szklanka (130g) mąki pszennej jasnej
  • 80g zmielonych na mąkę migdałów
  • 60g wiórków kokosowych
  • 100g suszonych daktyli drobno pokrojonych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 banany
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju rzepakowego


Sposób przygotowania babeczek bananowych:

  • W jednej misce wymieszaj suche składniki (mąkę, migdały, wiórki kokosowe, daktyle, proszek do pieczenia i sodę).
  • W drugiej misce zmiksuj 2 banany z jajkami i olejem.
  • Wymieszaj suche składniki z mokrymi.
  • Przełóż ciasto do foremek na babeczki (wypełnij 3/4 foremki).
  • Pokrój ostatniego banana i rozłóż plasterki na babeczkach.
  • Piecz w temp. 180 stopni C przez 35 minut.


Wartość odżywcza jednej babeczki bananowej:

  • Energia: 192 kcal
  • Białko: 4,5 g
  • Tłuszcz: 10 g
  • Węglowodany: 24 g
  • Błonnik pokarmowy: 3,3 g


Babeczki bananowe są dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin:E, kwasu foliowego, B2, B6, B12;



Sprawdź w jakich przepisach można wykorzystać dojrzałe banany:

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

11 komentarzy:

  1. Czy te babeczki nadają się dla IO? Strasznie się cieszę, że wróciłaś do nas po tak długiej przerwie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, osoby z IO mogą poczęstować się babeczką :)

      Również się cieszę!

      Usuń
  2. Podoba mi się ten przepis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak cudownie że znowu jesteś! ��

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy mozna pominac lub zastapic sode i proszek do pieczenia? Chcialabym aby bylo bezpieczne dla niemowlaka

    OdpowiedzUsuń
  5. Łał, upiekliśmy dziś te babeczki w ramach wspólnego spędzania czasu z mężem. Wyszły tak pysznie, że ciężko nam będzie nie zjeść wszystkich na raz! Dziękujemy za super przepis!

    OdpowiedzUsuń
  6. Boskie! Zrobiłam na mące żytniej, bo pszennej nie miałam, pychota:-) dziękuję za podzielenie się pomysłem

    OdpowiedzUsuń
  7. Namoczylam daktyle w ciepłej wodzie i dodalam do mokrych składników, zamiast do suchych, aby babeczki wyszly bardziej mokre. Robiłam na mące żytniej. Papilotki spryskalam olejem w sprayu zeby ładnie odchodziły. Piekłam 25 minut. Wyszły super. Wilgotne i smaczne. Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  8. Spróbowałam to wykonać - wyszło SUPER. Jedynie co zmieniłam - dodałam ciutkę soli i zamiast banana na czubek każdej babeczki półożyłąm zamrożone maliny. Palce liżać

    OdpowiedzUsuń