Składniki na formę o wymiarach 25x20 cm:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki ksylitolu (ewentualnie cukru)
- 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- ok. 500 ml soku (np. wiśniowego, pomarańczowego)
- 1/2 szklanki gorącej wody
- 2 łyżki żelatyny
- opcjonalnie 2 łyżki ksylitolu do soku wiśniowego (pomarańczowego już nie dosładzaj)
- tabliczka gorzkiej czekolady (100g)
- łyżka oleju koksowego lub masła
- płatki migdałów
Sposób przygotowania:
- Białka oddziel od żółtek. Białka ubijaj na sztywną pianę dodając stopniowo ksylitol.
- Gdy uzyskasz sztywną pianę dodaj żółtka i miksuj jeszcze przez chwilę.
- Następnie dodaj przesiane mąki i proszek do pieczenia - miksuj na małych obrotach tylko do połączenia składników.
- Ciasto wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temp. 170 stopni C przez ok. 30 minut.
- Po upieczeniu wyjmij z piekarnika. Ostudzone przekrój wzdłuż na dwie połowy.
- Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie.
- Sok owocowy zagotuj, dodaj ksylitol (w przypadku mocno kwaśnego soku) i napęczniałą żelatynę - odstaw w zimne miejsce aż galaretka zacznie tężeć.
- Gdy będzie już odpowiednio zwarta wyłóż na jedną połowę przekrojonego biszkoptu (nasącz ją wcześniej sokiem owocowym). Przykryj drugą połową.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej razem z olejem kokosowym - rozsmaruj ją na cieście i oprósz płatkami migdałowymi.
Wartość odżywcza porcji ciasta z ksylitolem (1/12 całości):
- Energia: 131 kcal
- Białko: 5,4 g
- Tłuszcz: 4,3 g
- Węglowodany: 12 g
- Błonnik pokarmowy: 1 g
- Cholesterol: mg
Ciasto Delicja jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: magnezu, cynku;
- Witamin: A, E, C, B1, B2, B6, B12;
Mniam! ;-)
OdpowiedzUsuńTo ciasto musi być pyszne ! Przynajmniej na takie wygląda <3
OdpowiedzUsuńW wolnej chwili zapraszam na swojego bloga kulinarnego: https://bitasmietanka.blogspot.com <3
A myślisz że można tu użyć mąki orkiszowej?
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak.
Usuńprzepraszam, a ile proszku do pieczenia użyć? :)
OdpowiedzUsuńdo biszkoptu nie dodaje się proszku do pieczenia :)
Usuńno właśnie widzę, że w składnikach nie ma, ale w sposobie przygotowania jest, co mnie zmyliło :)
Usuńkurczę, faktycznie!
UsuńPrzepraszam za zamieszanie, sprawdziłam jeszcze raz przepis i dodawałam jednak łyżeczkę proszku do pieczenia.
Jakich rozmiarów ma być blacha ???
OdpowiedzUsuńJest podane przy składnikach.
UsuńCzy można użyć galaretki w proszku? I czy galaretką ma być płynna czy już gotowa?
OdpowiedzUsuń