Paulina Styś-Nowak dnia 2018/03/10

Lekkie ciasto "Delicja"

Popularna Delicja w mono odchudzonej wersji. U mnie galaretka z soku wiśniowego, który "nabyłam" w trakcie drylowania wiśni. Sok zlałam do słoików i zapasteryzowałam. Galaretka była mega intensywna i kwaśna (sok można również rozcieńczyć wodą). Jeśli nie macie domowego soku wiśniowego użyjcie soku wyciśniętego z pomarańczy - będzie pysznie!


Składniki na formę o wymiarach 25x20 cm:

Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki ksylitolu (ewentualnie cukru)
  • 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
Galaretka:
  • ok. 500 ml soku (np. wiśniowego, pomarańczowego)
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 2 łyżki żelatyny
  • opcjonalnie 2 łyżki ksylitolu do soku wiśniowego (pomarańczowego już nie dosładzaj)
 Polewa:
  • tabliczka gorzkiej czekolady (100g)
  • łyżka oleju koksowego lub masła
  • płatki migdałów


Sposób przygotowania:

  • Białka oddziel od żółtek. Białka ubijaj na sztywną pianę dodając stopniowo ksylitol. 
  • Gdy uzyskasz sztywną pianę dodaj żółtka i miksuj jeszcze przez chwilę. 
  • Następnie dodaj przesiane mąki i proszek do pieczenia - miksuj na małych obrotach tylko do połączenia składników. 
  • Ciasto wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temp. 170 stopni C przez ok. 30 minut. 
  • Po upieczeniu wyjmij z piekarnika. Ostudzone przekrój wzdłuż na dwie połowy.
  • Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie. 
  • Sok owocowy zagotuj, dodaj ksylitol (w przypadku mocno kwaśnego soku) i napęczniałą żelatynę - odstaw w zimne miejsce aż galaretka zacznie tężeć. 
  • Gdy będzie już odpowiednio zwarta wyłóż na jedną połowę przekrojonego biszkoptu (nasącz ją wcześniej sokiem owocowym). Przykryj drugą połową.
  • Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej razem z olejem kokosowym - rozsmaruj ją na cieście i oprósz płatkami migdałowymi.



Wartość odżywcza porcji ciasta z ksylitolem (1/12 całości):

  • Energia: 131 kcal
  • Białko: 5,4 g
  • Tłuszcz: 4,3 g
  • Węglowodany: 12 g
  • Błonnik pokarmowy: 1 g
  • Cholesterol: mg

Ciasto Delicja jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: magnezu, cynku;
  • Witamin: A, E, C, B1, B2, B6, B12;

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

11 komentarzy:

  1. To ciasto musi być pyszne ! Przynajmniej na takie wygląda <3

    W wolnej chwili zapraszam na swojego bloga kulinarnego: https://bitasmietanka.blogspot.com <3

    OdpowiedzUsuń
  2. A myślisz że można tu użyć mąki orkiszowej?

    OdpowiedzUsuń
  3. przepraszam, a ile proszku do pieczenia użyć? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. do biszkoptu nie dodaje się proszku do pieczenia :)

      Usuń
    2. no właśnie widzę, że w składnikach nie ma, ale w sposobie przygotowania jest, co mnie zmyliło :)

      Usuń
    3. kurczę, faktycznie!

      Przepraszam za zamieszanie, sprawdziłam jeszcze raz przepis i dodawałam jednak łyżeczkę proszku do pieczenia.

      Usuń
  4. Jakich rozmiarów ma być blacha ???

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy można użyć galaretki w proszku? I czy galaretką ma być płynna czy już gotowa?

    OdpowiedzUsuń