Ciasto jest pyszniutkie :) Szybko się przygotowuje i jeszcze szybciej znika! Do tego zawiera ukochane jagody, czego chcieć więcej?
Przepis zaczerpnęłam z książki Nowoczesne zasady odżywiania w praktyce Leanne Campbell. W pierwotnej wersji jest on ściśle wegański. Ja dokonałam pewnych modyfikacji (użyłam jaj i mleka). Następnym razem spróbuje całkowicie zastąpić cukier, który w tym przepisie występuje w ograniczonych ilościach ;)
Składniki na małą blaszkę:
- Mąka pszenna graham - szklanka
- Mąka owsiana (u mnie zmielone płatki owsiane) - szklanka
- Cukier - 1/2 szklanki
- Proszek do pieczenia - 2 płaskie łyżeczki
- Cynamon - 2 łyżeczki
- Ziarenka z jednej laski wanilii
- Mleko (może być dowolny napój roślinny) - szklanka
- Jaja - 2 sztuki (w wersji wegańskiej 2 łyżki mielonego siemienia lnianego z 6 łyżkami wody)
- Jagody - szklanka
- Posiekane orzechy włoskie (lub inne ulubione) - 1/4 szklanki
Sposób przygotowania:
- Połącz składniki suche (mąki, proszek do pieczenia, cynamon, ziarenka z laski wanilii i cukier).
- Połącz składniki mokre (mleko i jaja).
- Składniki mokre wlej do suchych i dokładnie wymieszaj.
- Do masy dodaj posiekane orzechy i jagody - delikatnie wmieszaj.
- Masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w temp. 190 stopni C przez ok. 30 - 40 minut.
Wartość odżywcza porcji ciasta (1/10 blaszki)
- Energia: 176 kcal
- Białko: 5,8 g
- Tłuszcz: 4,5 g
- Węglowodany: 28 g
- Błonnik pokarmowy: 2 g
- Cholesterol: 44 mg
Ciasto jagodowe jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: E, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;
Cudowne ,aż mnie zdziwiło ,że przy tej ilości jagód nie wyszedł zakalec ,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! Mam ostatnio ochotę na jakieś wypieki z jagodami, więc przy najbliższej okazji wypróbuje! Może zrobię pół na pół z malinami? Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńPewnie, że można dodać malinki ;)
UsuńCzy szklanka to 250 g?
UsuńZależy czego ;)
UsuńTutaj strona z miarami domowymi: http://www.ilewazy.pl/
Ciekawe czy ciężarna z cukrzycą ale nie dużą,(na samej diecie)może się skusić na kawałek
OdpowiedzUsuńNa kawałeczek myślę, że tak ;)
OdpowiedzUsuńjakie wymiary ma blaszka?
OdpowiedzUsuń20 x 26 cm
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńMam jeszcze pytanie, cóż to za napój obok ciasta ? Kawa ? Jak tak to jaka ?
OdpowiedzUsuńKawa zbożowa (Inka) ;)
Usuńsuper przepis!
OdpowiedzUsuńzdjęcie zachwycające!
Ciasto przepyszne! Polecam! Mniam, mniam :)
OdpowiedzUsuńja również wypróbowałam, bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńCiasto właśnie zostało zjedzone! Pyszniutkie. Zrobiłam z połowy porcji i zamiast cukru- ksylitol. Efekt przerósł oczekiwania. Następnym razem spróbuje też użyć innych owoców. Dziękuje za przepis i pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńCo to znaczy jaja+2 sztuki? To w końcu ile ich użyć?
OdpowiedzUsuńZamiast plusa powinien być myślnik - wkradł się błąd ;)
UsuńDwie sztuki oczywiście
Jak mozna zastąpić cukier w tym przepisie? Może jakaś kombinacja z daktylami i mlekiem? Tylko jak> Jakie proporcje. Proszę o porade :_))) A tak w ogóle wszystkie przepisy sa świetne. Robiłam ciasto czekaladowe z malinami i wyszło przepyszne. dziękuję!
OdpowiedzUsuńGdybym miała je robić bez cukru to namoczyłabym ok. 150 g daktyli w 3/4 szklanki mleka (zamiast szklanki z przepisu) i później zmiksowała. Myślę, że powinno się udać aczkolwiek nie wiem jak będzie wtedy ze strukturą ciasta. Trzeba próbować ;)
UsuńJa zamieniła cukier na daktyle tak jak Pani radziła i ciasto wyszło. :)
UsuńSuper ;)
UsuńA gdyby zastąpić cukier miodem? Tylko ile? :)
OdpowiedzUsuńBardzo dobre ciasto - nawet mąż łasuch się zajada ;) Aż trudno uwierzyć, że taki fajny efekt może się obejść bez masła czy oleju - bardzo dziękuję! :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńA jaka mąkę zamiast owsianej? Nie mam gdzie zmielic.. Mam kokosowa, jaglana? podejdzie?
OdpowiedzUsuńjaglana będzie ok :)
UsuńCzy mozna uzyc jagod mrozonych?
OdpowiedzUsuńBędą bardziej wodniste. Spróbuj z połową szklanki.
UsuńJak najlepiej przechowywać tego typu ciasta? W lodówce czy może raczej na zewnątrz, przykryte jakąś ściereczką i w reklamówce?
OdpowiedzUsuńMyślę, że najlepiej w lodówce
UsuńZamiast maki pszennej jaką byś urzyła?
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
Usuń:)
OdpowiedzUsuńMoze banalne pytanie ale mam 2 lewe rece w kuchni jaka ilosc maki bo nie jest podana? A drugie pytanie odnosnie weganskiej wersji czy 2 lyzki mielonego siemienia zostawic do napecznienia czy od razu mozna wlac? Dziekuje
OdpowiedzUsuń