Paulina Styś-Nowak dnia 2014/07/08

Ciasto jagodowe - lekkie i zdrowe!


Ciasto jest pyszniutkie :) Szybko się przygotowuje i jeszcze szybciej znika! Do tego zawiera ukochane jagody, czego chcieć więcej? 

Przepis zaczerpnęłam z książki Nowoczesne zasady odżywiania w praktyce Leanne Campbell. W pierwotnej wersji jest on ściśle wegański. Ja dokonałam pewnych modyfikacji (użyłam jaj i mleka). Następnym razem spróbuje całkowicie zastąpić cukier, który w tym przepisie występuje w ograniczonych ilościach ;)


Składniki na małą blaszkę:

  • Mąka pszenna graham - szklanka
  • Mąka owsiana (u mnie zmielone płatki owsiane) - szklanka
  • Cukier - 1/2 szklanki
  • Proszek do pieczenia - 2 płaskie łyżeczki
  • Cynamon - 2 łyżeczki
  • Ziarenka z jednej laski wanilii
  • Mleko (może być dowolny napój roślinny) - szklanka
  • Jaja - 2 sztuki (w wersji wegańskiej 2 łyżki mielonego siemienia lnianego z 6 łyżkami wody)
  • Jagody - szklanka
  • Posiekane orzechy włoskie (lub inne ulubione) - 1/4 szklanki



Sposób przygotowania:


  • Połącz składniki suche (mąki, proszek do pieczenia, cynamon, ziarenka z laski wanilii i cukier).
  • Połącz składniki mokre (mleko i jaja). 
  • Składniki mokre wlej do suchych i dokładnie wymieszaj.
  • Do masy dodaj posiekane orzechy i jagody - delikatnie wmieszaj.
  • Masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piecz w temp. 190 stopni C przez ok. 30 - 40 minut.



Wartość odżywcza porcji ciasta (1/10 blaszki)

  • Energia: 176 kcal
  • Białko: 5,8 g
  • Tłuszcz: 4,5 g
  • Węglowodany: 28 g
  • Błonnik pokarmowy: 2 g
  • Cholesterol: 44 mg


Ciasto jagodowe jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: E, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

35 komentarzy:

  1. Cudowne ,aż mnie zdziwiło ,że przy tej ilości jagód nie wyszedł zakalec ,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie! Mam ostatnio ochotę na jakieś wypieki z jagodami, więc przy najbliższej okazji wypróbuje! Może zrobię pół na pół z malinami? Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, że można dodać malinki ;)

      Usuń
    2. Czy szklanka to 250 g?

      Usuń
    3. Zależy czego ;)

      Tutaj strona z miarami domowymi: http://www.ilewazy.pl/

      Usuń
  3. Ciekawe czy ciężarna z cukrzycą ale nie dużą,(na samej diecie)może się skusić na kawałek

    OdpowiedzUsuń
  4. Na kawałeczek myślę, że tak ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. jakie wymiary ma blaszka?

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  7. Mam jeszcze pytanie, cóż to za napój obok ciasta ? Kawa ? Jak tak to jaka ?

    OdpowiedzUsuń
  8. super przepis!
    zdjęcie zachwycające!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasto przepyszne! Polecam! Mniam, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ja również wypróbowałam, bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciasto właśnie zostało zjedzone! Pyszniutkie. Zrobiłam z połowy porcji i zamiast cukru- ksylitol. Efekt przerósł oczekiwania. Następnym razem spróbuje też użyć innych owoców. Dziękuje za przepis i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  12. Co to znaczy jaja+2 sztuki? To w końcu ile ich użyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zamiast plusa powinien być myślnik - wkradł się błąd ;)
      Dwie sztuki oczywiście

      Usuń
  13. Jak mozna zastąpić cukier w tym przepisie? Może jakaś kombinacja z daktylami i mlekiem? Tylko jak> Jakie proporcje. Proszę o porade :_))) A tak w ogóle wszystkie przepisy sa świetne. Robiłam ciasto czekaladowe z malinami i wyszło przepyszne. dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gdybym miała je robić bez cukru to namoczyłabym ok. 150 g daktyli w 3/4 szklanki mleka (zamiast szklanki z przepisu) i później zmiksowała. Myślę, że powinno się udać aczkolwiek nie wiem jak będzie wtedy ze strukturą ciasta. Trzeba próbować ;)

      Usuń
    2. Ja zamieniła cukier na daktyle tak jak Pani radziła i ciasto wyszło. :)

      Usuń
  14. A gdyby zastąpić cukier miodem? Tylko ile? :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo dobre ciasto - nawet mąż łasuch się zajada ;) Aż trudno uwierzyć, że taki fajny efekt może się obejść bez masła czy oleju - bardzo dziękuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. A jaka mąkę zamiast owsianej? Nie mam gdzie zmielic.. Mam kokosowa, jaglana? podejdzie?

    OdpowiedzUsuń
  17. Czy mozna uzyc jagod mrozonych?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będą bardziej wodniste. Spróbuj z połową szklanki.

      Usuń
  18. Jak najlepiej przechowywać tego typu ciasta? W lodówce czy może raczej na zewnątrz, przykryte jakąś ściereczką i w reklamówce?

    OdpowiedzUsuń
  19. Zamiast maki pszennej jaką byś urzyła?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  20. Moze banalne pytanie ale mam 2 lewe rece w kuchni jaka ilosc maki bo nie jest podana? A drugie pytanie odnosnie weganskiej wersji czy 2 lyzki mielonego siemienia zostawic do napecznienia czy od razu mozna wlac? Dziekuje

    OdpowiedzUsuń