Jeśli nie smakuje Ci kalafior ugotowany w wodzie lub na parze koniecznie spróbuj stek z kalafiora. Myślę, że spodoba się największym antykalafiorowcom. Taką sałatkę możesz podać na kolację lub jako część obiadu.
Składniki na 2 porcje:
- Kalafior - 1 sztuka
- Oliwa - 2 łyżki
- Sól, pieprz, słodka papryka
- Mix sałat - 4 garście
- Ogórki kiszone - 2 sztuki
- Ziarna z 1/3 granatu
- Orzechy nerkowca - 4 łyżki
- Jogurt naturalny - 4 łyżki
- Ząbek czosnku
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania sałatki:
- Przekrój kalafiora na pół. Wykrój z środka całe plastry o grubości ok. 1,5 cm (resztę kalafiora wykorzystaj np. do zupy).
- Plastry kalafiora nasmaruj oliwą i oprósz przyprawami. Rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temp. 200 stopni C przez 30 minut.
- W tym czasie rozłóż na talerzu sałatę, pokrój ogórka, wydłub ziarna granatu. Poukładaj składniki na talerzu.
- Do jogurtu przeciśnij czosnek, dopraw do smaku.
- Do sałatki dodaj steki z kalafiora i pokrop sosem.
Wartość odżywcza sałatki:
- Energia: 281 kcal
- Białko: 14 g
- Tłuszcz: 15 g
- Węglowodany: 31 g
- Błonnik pokarmowy: 8 g
Sałatka jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;
Super, że znowu wrzuca Pani przepisy! Czekałam :)
OdpowiedzUsuńsuper przepis.dziękuje
OdpowiedzUsuńMaciej L dokładnie to samo miałem napisać :( Lubie Twoje przepisy Paulinko.
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie.
OdpowiedzUsuńTen przepis jest magiczny pyyyycha
OdpowiedzUsuńAznowu zastój widzę, ale! Pamiętaj kochana, nie ważne ile czasu minie - zawsze ktoś będzie, aby zainspirować się twoimi przepisami. I nieważne po jakim czasie. Zawsze ten 1 więcej przepis na tym blogu to złoto!
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuń