Sałatka mimo niskiej zawartości kalorii jest niezwykle sycąca. Świetnie sprawdzi się zarówno na kolację jak i na II śniadanie do pracy czy szkoły.
Wystarczy zapakować ją do lunchboxu. Na późniejszą przekąskę proponuję pyszne ciasteczka fasolowe lub owsiane. Łatwo, smacznie i przyjemnie :)
Składniki na 3 porcje:
- Kalafior - 1/2 sztuki
- Fasolka szparagowa - 3 garści
- Ugotowana ciecierzyca - 6 łyżek
- Uprażone nasiona słonecznika - 3 łyżki
- Posiekany szczypior
- Sos: oliwa (3 łyżki), sok z cytryny - łyżka, miód - łyżeczka, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Kalafiora podziel na małe różyczki, posmaruj delikatnie oliwą i piecz w piekarniku w 200 stopniach C przez ok. 30 minut.
- Fasolkę ugotuj w delikatnie osolonej wodzie.
- Ugotowaną fasolę posiekaj na mniejsze kawałki.
- Rozłóż wszystkie składniki na talerzu i skrop przygotowanym sosem.
Wartość odżywcza sałatki z pieczonym kalafiorem (z 2 łyżkami sosu):
- Energia: 267 kcal
- Białko: 10,4 g
- Tłuszcz: 15 g
- Węglowodany: 31 g
- Błonnik pokarmowy: 10 g
- Cholesterol: 0 mg
Sałatka z pieczonym kalafiorem jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;
Ostatnio pokochałam ciecierzycę, więc propozycja idealna dla mnie :)
OdpowiedzUsuńJa też, ale tylko "suchą" - konserwowa mi nie podpasowała ;)
Usuńrewelacyjna sałatka, a ta ciecierzyca chyba dopełnia całego smaku :)
OdpowiedzUsuńpychotka ;))
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, a ja uwielbiam kalafiory więc tym bardziej na pewno mi zasmakuje, dzieki!
OdpowiedzUsuńUwielbiam tą sałatkę:)
OdpowiedzUsuń