Tak naprawdę wystarczy drobna modyfikacja przepisu, obejmująca sposób przygotowania samej ryby. Dzięki temu na jednej porcji oszczędzamy ok. 300 kcal (tradycyjny przepis z rybą smażoną w panierce z mąki i bułki tartej = 515 kcal; mój przepis = 207 kcal). Wystarczy dobrze osuszyć rybę i zamknąć ją na mocno rozgrzanej patelni - dzięki temu będzie nadal soczysta i zwarta.
Składniki na 4 porcje:
- Chuda ryba, np. filet z dorsza, soli, morszczuka - ok. 500g
- Marchew - 3 sztuki
- Korzeń pietruszki - spora sztuka
- Seler - mały kawałek (ok. 80g)
- Cebula - 2 sztuki
- Por - mały kawałek (biała część)
- Koncentrat pomidorowy - 2 - 3 łyżki
- Woda lub bulion - 1 szklanka
- Olej rzepakowy - łyżka
- Ziele angielskie - 4 kulki
- Liść laurowy - 2 sztuki
- Sól, pieprz, słodka papryka
Sposób przygotowania:
- Rybę bardzo dokładnie osusz na ręczniku papierowym (dzięki temu upiecze się, a nie ugotuje).
- Rybę natrzyj solą i pieprzem.
- Na patelni rozsmaruj łyżeczkę oleju. Gdy patelnia mocno się nagrzeje kładź filety - smaż po minucie na jedną stronę.
- Filety przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz przez 15 minut.
- W tym czasie zatrzyj na grubych oczkach (lub użyj malaksera) marchew, pietruszkę i seler.
- Cebulę posiekaj w kostkę, pora w plastry - podsmaż je na łyżeczce oleju rzepakowego.
- Do cebuli dodaj starte warzywa oraz ziele angielskie i liście laurowe. Duś wszystko przez chwilę.
- Następnie rozmieszaj koncentrat z wodą lub bulionem i wlej do warzyw. Całość duś przez ok. 10 - 15 minut. Dopraw do smaku.
- Uduszone warzywa wyłóż na upieczoną rybę.
Wartość odżywcza porcji ryby po grecku:
- Energia: 207 kcal
- Białko: 27 g
- Tłuszcz: 4,4 g
- Węglowodany: 14 g
- Błonnik pokarmowy: 9 g
Ryba po grecku jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: A, D, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;
Wygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńRobiłam dzisiaj-przepyszna! Moj cel został osiągnięty, bo mamie tak smakowało, ze w tym roku zamiast tradycyjnej ryby po grecku bedzie jej lzejsza wersja bez panierki:-) dziękuję!
OdpowiedzUsuńSuper :)
UsuńJa przygotowuję jeszcze inaczej, bo osobno robię warzywa a rybę przygotowuję na parze. Potem tylko razem podaję :) Szybko, zdrowo i równie smacznie :)
OdpowiedzUsuńJa rowniez robie na parze. Pycha! Ale rybka powinna polezec w marchewce. Nabiera wtesy smaku i zapachu :-)
Usuń
OdpowiedzUsuńMoja mama piecze rybę w foli w piekarniku, też pycha i zdrowa :) Pozdrawiam Paulino
a myślałam że nie lubię ryb, a tu niespodzianka, wyszło jedno z lepszych dań jakie ostatnio jadłam!
OdpowiedzUsuńGrunt to odpowiednio ją przygotować :)
Usuńile gram ma jedna porcja i czy bardzo zmieni się kaloryczność jeśli użyję mintaja ?
OdpowiedzUsuńdlaczego nie ma ilości kcal???
OdpowiedzUsuńPrzecież jest :D
UsuńRyba była pyszna,lepsza od tradycyjnej. Jutro będą gofry. Na pewno będę częściej korzystać z Pani przepisów.
OdpowiedzUsuńTo z pewnością musi dobrze smakować - przynajmniej na zdjęciach tak wygląda :) Mam akurat w lodówce łososia z https://mowisalmon.pl/ więc chętnie przetestuję ten przepis. Mam nadzieję, że wyjdzie równie pysznie!
OdpowiedzUsuńBardzo fajna strona z przepisami. Super że na nią trafiłam. Już poleciłam mojej siostrze ten przepis. Ona dużo gotuje. Ja teraz korzystam z cateringu dietetycznego który znalazłam na stronie https://dietly.pl to jest taka porównywarka dzięki której można znaleźć idealną ofertę. Polecam
OdpowiedzUsuńWygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńW sumie tak podanej ryby jeszcze nigdy nie miałem okazji jeść. Muszę przyznać, że mi bardzo smakuje zapiekany łosoś z przepisu https://mowisalmon.pl/przepisy/zapiekany-losos-w-musztardowo-miodowej-marynacie-z-salatka-z-fasolki-szparagowej-i-smazona-gruszka-z-tymiankiem/ i to właśnie to danie aktualnie najczęściej wykonuję.
OdpowiedzUsuń