Paulina Styś-Nowak dnia 2021/02/08

Sałatka ze stekiem z kalafiora


Jeśli nie smakuje Ci kalafior ugotowany w wodzie lub na parze koniecznie spróbuj tej wersji. Myślę, że spodoba się największym antykalafiorowcom. Taką sałatkę możesz podać na kolację lub jako część obiadu.

Składniki na 2 porcje:

  • Kalafior - 1 sztuka
  • Oliwa - 2 łyżki
  • Sól, pieprz, słodka papryka

  • Mix sałat - 4 garście
  • Ogórki kiszone - 2 sztuki
  • Ziarna z 1/3 granatu
  • Orzechy nerkowca - 4 łyżki

  • Jogurt naturalny - 4 łyżki
  • Ząbek czosnku
  • Sól, pieprz


Sposób przygotowania:

  • Przekrój kalafiora na pół. Wykrój z środka całe plastry o grubości ok. 1,5 cm (resztę kalafiora wykorzystaj np. do zupy).
  • Plastry kalafiora nasmaruj oliwą i oprósz przyprawami. Rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temp. 200 stopni C przez 30 minut.
  • W tym czasie rozłóż na talerzu sałatę, pokrój ogórka, wydłub ziarna granatu. Poukładaj składniki na talerzu.
  • Do jogurtu przeciśnij czosnek, dopraw do smaku.
  • Do sałatki dodaj steki z kalafiora i pokrop sosem.


Wartość odżywcza sałatki:

  • Energia: 281 kcal
  • Białko: 14 g
  • Tłuszcz: 15 g
  • Węglowodany: 31 g
  • Błonnik pokarmowy: 8 g


Sałatka jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, PP;

 



Dietetyk Paulina Styś-Nowak

Mama. Dietetetyk. Absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu.

O mnie

7 komentarzy:

  1. Super, że znowu wrzuca Pani przepisy! Czekałam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Maciej L dokładnie to samo miałem napisać :( Lubie Twoje przepisy Paulinko.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten przepis jest magiczny pyyyycha

    OdpowiedzUsuń
  5. Aznowu zastój widzę, ale! Pamiętaj kochana, nie ważne ile czasu minie - zawsze ktoś będzie, aby zainspirować się twoimi przepisami. I nieważne po jakim czasie. Zawsze ten 1 więcej przepis na tym blogu to złoto!

    OdpowiedzUsuń