Składniki na keksówkę:
- Mąka pszenna razowa (typ 2000) - 1,5 szklanki
- Banany (dojrzałe) - 3 sztuki
- Gorzka czekolada (minimum 70% kakao) - połowa tabliczki
- Olej rzepakowy - 1/3 szklanki
- Jaja - dwie sztuki
- Orzechy laskowe - 100 g
- Soda oczyszczona - 1,5 łyżeczki
- Miód - 2 "czubate" łyżki
- Płatki owsiane - do posypania (niekoniecznie)
Sposób przygotowania:
- Banany miksujemy za pomocą blendera lub rozgniatamy widelcem.
- Orzechy i czekoladę siekamy (nie za mocno).
- Ubijamy na sztywno pianę z białek - do piany dodajemy stopniowo żółtka, olej i miód.
- Do miski z jajami wsypujemy mąkę, sodę, rozgniecione banany i posiekane orzechy oraz czekoladę - wszystko dokładnie mieszamy.
- Ciasto wylewamy do keksówki i oprószamy płatkami owsianymi.
- Pieczemy w temp. 180˚ przez ok. 50 minut.
Wartość odżywcza porcji keksa bananowo - czekoladowego:
- Energia: 331 kcal
- Białko: 7 g
- Tłuszcz: 20 g
- Węglowodany: 36 g
- Błonnik pokarmowy: 4,5 g
- Cholesterol: 54 mg
Keks bananowo - czekoladowy jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: E, B1, B2, B6, kwasu foliowego, PP;
Podziękowania dla Szymona za dokładnie mieszanie ;)
wspaniale sie prezentuje.
OdpowiedzUsuńSmakowity wypiek;)
OdpowiedzUsuńPyszne są te ciasta z bananem, takie wilgotne
OdpowiedzUsuńwłaśnie szukałam takiego przepisu! :) wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tekie połącznie.
OdpowiedzUsuńczy zamiast oleju można dać oliwę?
OdpowiedzUsuńMożna, aczkolwiek do wypieków warto zaopatrzyć się w olej rzepakowy gdyż jest bardziej odporny na działanie wysokiej temperatury przez dłuższy czas ;)
UsuńBardzo dobry keks, tylko trochę mnie przeraża ta kaloryczność-ale wiem, że to zdrowe kalorie:)
OdpowiedzUsuńDokładnie - dodatek orzechów i czekolady zrobił swoje ;)
UsuńOdkryłam Pni blog od niedawna i systematycznie testuje przepisy i jeszcze żaden mnie nie zawiódł. Przejrzyście napisane i zawsze danie czy wypieki wychodzą :) Bardzo dziękuje za te inspiracje i mam nadzieje ze będzie ich więcej :)
OdpowiedzUsuńIle wymiarow ma keksowka?
OdpowiedzUsuńKeksówka ma dł. 22 cm, szer. 9 cm, wys. 6,5 cm ;)
UsuńWitam, czy mogłabym poprosic o dietetyczny przepis na keks bananowy, ale bez czekolady i orzechow?
OdpowiedzUsuńCzy zamiast mąki pszennej razowej można użyć pszennej graham albo razowej żytniej?
OdpowiedzUsuńTak, pszenna graham będzie ok
UsuńCzy soda oczyszczona nadaje się do takiego typu wypieków? Wyczytałam, że sody używa się raczej z czymś kwaśnym (śmietana, maślanka, cytryna itp) i w wyższej temperaturze (200 - 220 stopni).
OdpowiedzUsuńSoda "działa" również z miodem
UsuńIle to jest porcja tego ciasta? Czasem podajesz np 1/10 ciasta i wartość energetyczną i to jest super.
OdpowiedzUsuńCzy orzechy laskowe można zastąpić innymi, np. orzechami włoskimi?
OdpowiedzUsuńDziękuję. Mam jeszcze jedno pytanie, czy ciasto po upieczeniu jest wilgotne czy raczej suche?
UsuńOj dawno go już nie robiłam, ale kojarzy mi się, że raczej suche
Usuńile porcji ma jedna keksówka ?
OdpowiedzUsuń10 ;)
UsuńCiasto piekę już kolejny raz, ma lekką słodycz, a te kawałki czekolady i orzechów są boskie :) Smakuje pysznie.
OdpowiedzUsuńWłaśnie upiekłam ten keks ale nie jest tak ciemny pomimo tego że miałam trochę więcej czekolady niż pół tabliczki czy tam czasem nie było kakao?
OdpowiedzUsuńNie było ;) Mąka też zaciemnia ciasto
UsuńWitam! Czy zamiast gorzkiej czekolady mogę dodać np. 2 łyżeczki gorzkiego kakao?
OdpowiedzUsuńtak ;)
UsuńZ termoobiegiem czy bez?
OdpowiedzUsuńBez (napisałabym) ;)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńPani Paulino skąd pani bierze siły żeby odpowiadać na te debilno-infantylne pytania?
OdpowiedzUsuńPani Paulino skąd pani bierze siły żeby odpowiadać na te debilno-infantylne pytania
OdpowiedzUsuń