Ale placki upieczone w gofrownicy to co innego. Podobnie jak w przypadku gniecionych ziemniaków pieczonych - trwa to o wiele szybciej, jest prościej i jeszcze bardziej dietetycznie bo nie trzeba ich podlewać dodatkowo tłuszczem. Pamiętaj, że dobra gofrownica to podstawa, ale to dotyczy wszystkich gofrów.
Składniki na 3 porcje:
- 1 kg ziemniaków
- 1 marchewka
- pęczek natki pietruszki
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania gofrów ziemniaczanych:
- Ziemniaki i marchew zetrzyj na małych oczkach lub użyj malaksera.
- Starte warzywa odciśnij z powstałego "soku" najmocniej jak się da (przez ściereczkę lub pieluchę tetrową).
- Do ziemniaczanej masy dodaj pozostałe składniki i przyprawy - wymieszaj.
- Gofrownicę posmaruj kropelką oleju rzepakowego i dobrze rozgrzej.
- Nakładaj ciasto i piecz każdego placka przez ok. 8 minut.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami. U mnie sos czosnkowy (serek bieluch z czosnkiem), łosoś wędzony na gorąco, ogórek kiszony.
Sprawdź inne zdrowe przepisy na ziemniaki:
- Placki ziemniaczane z piekarnika
- Kotlety ziemniaczane
- Zapiekanka ziemniaczana
- Ziemniaczana zapiekanka z cukinią
Ale świetne!
OdpowiedzUsuńJaka jest kaloryczność gofroplacków w jednej porcji?
OdpowiedzUsuń