Paulina Styś-Nowak dnia 2021/01/25

Plackogofry ziemniaczane (jeszcze bardziej dietetyczne)

Jednym z najczęściej czytanych przepisów są te placki ziemniaczane. Mimo, że są pyszne to nie da się ukryć, że jest z nimi trochę zabawy i potrzeba sporo czasu zanim wjadą na stół. Rozłóż na blaszce, a raczej na dwóch, piecz na dwa razy, obracaj w połowie pieczenia każdą partię. Cała godzina na samo pieczenie.

Ale placki upieczone w gofrownicy to co innego. Trwa to o wiele szybciej, jest prościej i jeszcze bardziej dietetycznie bo nie trzeba ich podlewać dodatkowo tłuszczem. Pamiętaj, że dobra gofrownica to podstawa, ale to dotyczy wszystkich gofrów.

Składniki na 3 porcje:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 marchewka
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz


Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki i marchew zetrzyj na małych oczkach lub użyj malaksera.
  • Starte warzywa odciśnij z powstałego "soku" najmocniej jak się da (przez ściereczkę lub pieluchę tetrową).
  • Do ziemniaczanej masy dodaj pozostałe składniki i przyprawy - wymieszaj.
  • Gofrownicę posmaruj kropelką oleju rzepakowego i dobrze rozgrzej.
  • Nakładaj ciasto i piecz każdego placka przez ok. 8 minut.
  • Podawaj z ulubionymi dodatkami. U mnie sos czosnkowy (serek bieluch z czosnkiem), łosoś wędzony na gorąco, ogórek kiszony.













2 komentarze: