Paulina Styś-Nowak dnia 2019/01/03

Domowy burger wołowy

Dzisiaj mam coś dla wielbicieli porządnej porcji mięsa. Mega burger wołowy - mac się przy nim umywa!


Składniki na 4 solidne kotlety:

  • 700g mielonego mięsa wołowego lub wołowo - wieprzowego
  • 10 sztuk suszonych pomidorów z oliwy
  • mała cebula
  • 2 łyżki musztardy
  • sól, pieprz
  • łyżeczka oleju


Sposób przygotowania burgera wołowego:

  • Cebulę i pomidory drobno posiekaj.
  • Wymieszaj wszystkie składniki na kotleta, dopraw do smaku.
  • Smaż na patelni do grillowania lub zwykłej na łyżeczce oleju.
  • Podawaj z podgrzaną w piekarniku bułką, warzywami i domowym ketchupem z cukinii.


Wartość odżywcza 1 burgera (samego kotleta):

  • Energia: 282 kcal
  • Białko: 37 g
  • Tłuszcz: 12 g
  • Węglowodany: 7 g
  • Błonnik pokarmowy: 1 g


Mega burger jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: C, B1, B2, B6, B12, PP;

 

Wypróbuj inne przepisy na zdrowe wersje fast-foodów:

 

Chcesz zdrowo schudnąć?

Pobierz za darmo mój jadłospis odchudzający 1500kcal.

Pobierz za darmo

21 komentarzy:

  1. Dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. A jaka będzie kaloryczność całego burgera?

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy musztardę dodaje się do mięsa czy do polania mięsa?

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdjęcie gotowego burgera nie obrazuje tego co podano w przepisie. Ten z obrazka ma ciekawsze składniki, tj. rzodkiewka, sałata, zielony ogórek i świeży pomidor. Jedynie cebulka jest i w opisie i na zdjęciu ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tak, ale jest napisane, żeby podawać z bułką, warzywami i np. ketchupem. Przepis jest podany na samego kotleta i makro też. To od Ciebie zależy z czym zjesz kotleta ;) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Domowe burgery robię bardzo często. Nie toleruję fasfoodów, ewentualnie mogę zjeść burgera w dobrej burgerowni. Lepiej zrobić w domu, wiemy jakiej jakości jest mięso, nie ma żadnych konserwantów i przede wszystkim robimy wszystko na świeżo.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglada super :) Ciekawe jak smakowalby z pasta - Czarny czosnek :)
    Musze przyznac, ze ja uwielbiam, wiec mysle, ze fajnie sie skomponuje z nim :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zdrowy burger jest dużo lepszy niż taki kupiony w fastfoodzie. Czasem robię też burgery z fasoli lub kaszy. Mój dietetyk mówi, że to dużo lepsza opcja, a do tego całkiem zdrowa jak na burgera.

    OdpowiedzUsuń
  9. A jakiego oleju używasz do smażenia i który wg.Ciebie jest zdrowy

    OdpowiedzUsuń
  10. Burgery mogą być zdrowe. W magazynie dla kobiet było napisane, że można stworzyć potrawy podobne do fastfoodów, ale w zdrowszej wersji i ja też staram się takie potrawy przygotowywać, zamiast chodzić na gotowe.

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak widać, jedzenie które nie zawsze jest zdrowe - możemy zrobić w wersji fit :) Super pomysł. A skoro już mowa o zdrowym jedzeniu, to warto też zajrzeć na stronę https://www.herbapol.com.pl/aktualnosci/zdrowe-produkty-sa-zawsze-zdrowe gdzie znajdziecie ciekawy artykuł na ten temat.

    OdpowiedzUsuń
  12. Super pomysł na burgera. Przepis idealny. Burgera pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Z pewnością znajdą sie tutaj osoby, które są zainteresowane cateringami dietetycznymi . Dlatego chciałbym Wam polecić stronę https://dietly.pl , gdzie znajdziecie porównywarke cateringów dietetycznych .

    OdpowiedzUsuń
  14. If you're trying hard to burn fat then you have to jump on this brand new custom keto diet.

    To create this keto diet, certified nutritionists, fitness trainers, and professional cooks joined together to produce keto meal plans that are effective, convenient, cost-efficient, and enjoyable.

    Since their grand opening in early 2019, hundreds of people have already remodeled their figure and well-being with the benefits a certified keto diet can offer.

    Speaking of benefits: clicking this link, you'll discover 8 scientifically-proven ones provided by the keto diet.

    OdpowiedzUsuń
  15. Ale burger wjechał na MAXA :) Polecam ten przepis mega pycha

    OdpowiedzUsuń
  16. Mac się przy nim umywa? Po jakiemu to? 😂

    OdpowiedzUsuń
  17. Przeciez Sama bulka ma 150kcal

    OdpowiedzUsuń
  18. Co to za przepis? To nie burger, a zwykły kotlet mielony. Robiąc prawdziwego burgera, do mięsa dodajemy jedynie pieprz i sól. Dodatki w mięsie typu cebula, czy musztarda są niedopuszczalne.

    OdpowiedzUsuń