Pizzę tę dedykuję wszystkim "beznabiałowcom". Kluczem do sukcesu jest w tym przypadku czerwona cebula, która po podsmażeniu ma lekko słodkawy smak. Idealnie komponuje się z sosem pomidorowym i pełnoziarnistym ciastem. Pizza nabiera nowego charakteru i wcale nie traci na smaku!
Uważajcie jedynie podczas jedzenia żeby składniki nie znalazły się na Waszych ubraniach (brak sera powoduje, że łatwiej mogą spadać) ;)
Składniki na jedną porcję (taką jak ta na zdjęciu):
- Ciasto z tego przepisu - ok. 100g surowego ciasta
- Pomidory świeże - 5 sztuk (można zastąpić pomidorami w puszce)
- Koncentrat pomidorowy w razie potrzeby
- Cebula - sztuka
- Czosnek - 2 ząbki
- Oliwa - łyżka
- Sól, pieprz, bazylia, oregano
- Czerwona cebula - duża sztuka
- Olej rzepakowy - łyżka
- Sól, pieprz
- Np. kukurydza, oliwki, pieczarki, czerwona papryka
- Roszponka, rukola lub szpinak do podani
- Świeża bazylia
Sposób przygotowania:
- Przygotuj sos pomidorowy: posiekaną w kostkę cebulę podsmaż na rozgrzanej oliwie, po chwili dodaj przeciśnięty czosnek. Gdy cebula będzie miękka dodaj sparzone i obrane ze skórki pomidory. Duś przez ok. godzinę aż odparuje nadmiar wody i sos się zagęści. Pod koniec odpraw do smaku (sos można przygotować w większych ilościach, przelać do słoiczków i zapasteryzować).
- Czerwoną cebulę posiekaj w krążki i wrzuć na łyżkę oleju rzepakowego. Oprósz sporą ilością pieprzu i mniejszą ilością soli. Duś aż będzie miękka (w razie potrzeby można podlać odrobiną wody).
- Kulkę ciasta rozwałkuj na cienki placek, posmaruj 2 łyżkami pomidorowego sosu. Następnie rozłóż warstwę cebuli, dodaj pozostałe składniki.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do maksymalnej temperatury (230 - 250 stopni C). Piecz przez ok. 10 minut (trzeba sprawdzać żeby się nie przypaliła - wszystko zależy od grubości ciasta i piekarnika!).
- Upieczoną pizzę podawaj ze świeżą bazylią i sałatą (np. roszponką, rukolą lub szpinakiem).
Wartość odżywcza porcji pizzy (z dodatkami ze zdjęcia):
- Energia: 443 kcal
- Białko: 15 g
- Tłuszcz: 17 g
- Węglowodany: 55 g
- Błonnik pokarmowy: 14 g
Taka pizza jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin:A, E, C, kwasy foliowego, B1, B2, B6, PP;
Jak apetycznie wygląda ta pizza! A jak zdrowa, to tylko zajadać - bez wyrzutów sumienia :D
OdpowiedzUsuńgenialna pizza i ser jest zbędny!
OdpowiedzUsuńCudowna wersja pizzy! :) Zdrowiej i bardziej kolorowo!
OdpowiedzUsuńwygląda cudownie
OdpowiedzUsuńZastanawiam się właśnie czy prawdziwa włoska pizza na cienkim cieście z prawdziwą mozzarellą i sezonowymi warzywami jest niezdrowa. Nie ukrywajmy jedna taka włoska pizza 20-25 cm to porcja. Czy takie stężenie tłuszczów z sera i węglowodanów przekłada się na nasze zdrowie?
OdpowiedzUsuńW życiu nie chciałabym sie u ciebie gościć.
UsuńA ja tak! Zwłaszcza z moim dzieckiem, które nie może jeść nabiału, a pizze uwielbia.
UsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńCześć! Od kilku dni zajjadam się przepisami z twojej strony, przy okazji kombinuje i tworzę swoje własne pomysły na desery albo sałatki. Mam pytanko: czy ta pizza na pewno jest zdrowa? Wychowywałam się wierząc w to że pizza to zło. Jak myślisz? Można jeść tą pizze w większych ilościach bez skutków na zdrowiu czy przyrosty wagi?
OdpowiedzUsuńPewnie, że jest zdrowa. Nie ma w niej nic niezdrowego ;)
UsuńKażdą potrawę można przygotować na milion sposób. Również sałatka może nie mieć nic wspólnego ze zdrowym posiłkiem,. Kwestia przepisu i doboru składników ;)
Witam :-) a czy mogę poprosić ile ma kcal samo ciasto żeby skaponowac troszkę innaczej??
OdpowiedzUsuńCały przepis na samo ciasto ma 1134 kcal ;)
UsuńNie widze tutaj przepisu na ciasto, Co potrzebuje na nie?
OdpowiedzUsuń