Kebab dietetyczny | Zdrowe Przepisy Pauliny Styś

Paulina Styś-Nowak dnia 2013/10/27

Kebab dietetyczny


Ostatnio był chlebek pita, więc dziś będzie szybki i prosty sposób na skomponowanie lekkiej i zdrowej wersji kebaba. Tak skomponowany kebab z uwagi na niewielki dodatek tłuszczu (przede wszystkim z uwagi na brak tłustych i mocno przetworzonych sosów) zawiera zdecydowanie mniej kalorii niż wersja tradycyjna (przy takiej kaloryczności można sobie pozwolić na dwa kebaby na obiad ;). Pełnoziarnista pita i mnóstwo warzyw sprawiają, że jest on niezwykle sycący i obfitujący w szereg wartości odżywczych ;)

  

Składniki na 3 sztuki:


Chlebki pita - 3 sztuki


Mięsko:

  • Pierś z kurczaka (duża) - sztuka
  • Olej rzepakowy - łyżka
  • Przyprawy: sól, pieprz, curry, ostra i słodka papryka

Surówka z czerwonej kapusty:

  • Czerwona kapusta - 1/2 małej główki
  • Sól - do smaku
  • Opcjonalnie można dodać posiekaną drobno cebulkę

Pozostałe dodatki - tutaj wszystko zależy od Waszej kreatywności i upodobań smakowych, u mnie to były:

  • Pomidor
  • Ogórek
  • Cebula

Sosy:

  • Czosnkowy: jogurt naturalny + czosnek + sól, pieprz, zioła
  • Ketchup - z tego przepisu



Sposób przygotowania:

  • Mięso zamarynuj w oleju i przyprawach (najlepiej na godzinę wcześniej). Usmaż je już bez dodatku tłuszczu.
  • Kapustę drobno posiekaj i ugnieć z dodatkiem soli - odstaw co najmniej na godzinę żeby zmiękła (najlepiej zrobić to kilka godzin wcześniej).
  • Do pity nakładaj na przemiennie sosy, surówkę, mięso oraz świeże warzywa.

 

Wartość odżywcza dietetycznego kebaba:

  • Energia: 339 kcal
  • Białko: 25,4 g
  • Tłuszcz: 8 g
  • Węglowodany: 50 g
  • Błonnik pokarmowy: 9 g
  • Cholesterol: 42,3 mg


Dietetyczny kebab jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;

P.S. Chcesz jeść zdrowo jednak nie wiesz od czego rozpocząć? Pobierz teraz moją listę 55 zdrowych produktów i weź ją na kolejne zakupy! To będzie Twój pierwszy krok w stronę zdrowego odżywiania i lepszego życia (zdrowie, więcej energii, szczupła sylwetka, mocne włosy i paznokcie). Do dzieła!

27 komentarzy:

  1. O jeny jak to wygląda! Wcale nie wygląda na dietetycznego, a jednak kalorii dużo mniej ;))

    OdpowiedzUsuń
  2. To jest coś! Przepysznie wygląda :))

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda rewelacyjnie:) oj chętnie bym zjadła takiego:)

    OdpowiedzUsuń
  4. napakowany po same brzegi, a jednak wartości odżywcze w najlepszym porządku ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. No właśnie! Nie ma co od razu dań typu kebab czy hamburger pakować do wora - paskudny fast food. przygotowane samodzielnie z pełnowartościowych składników są nie tylko smaczne i pożywne, ale też zdrowe!
    Bardzo apetyczny ten Twój kebab :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ale narobiłaś mi smaka!! muszę jutro sobie takiego zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ktoś skopiował sobie ten przepis oraz inne,i wkleił jako swój na facebook pod ty, linkiem https://www.facebook.com/1000pomyslownaobiad?hc_location=stream

    OdpowiedzUsuń
  8. Twój blog jest genialny,pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubie Twoje przepisy bo skladniki sa dostepne a nie wyrwane gdzies z kosmosu.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ostatnio przetestowałem naszą polską naturalną mieszankę przypraw z czubrycą. Nadaje mocniejszy aromat i ostrości zarówno kurczakowi jak i indykowi. Marynuje mięso (piersi kroje wzdłuż na węższe kawałki) następnie układam kawałki jeden na drugim i spinam konstrukcję patyczkiem do szaszłyków by się nie rozpadła w trakcie pieczenia w piekarniku. Na górę nadziewam jeszcze połówkę jabłka. Mięso jest bardziej soczyste. Sos- czosnkowy lub tzatziki z miętą

    OdpowiedzUsuń
  11. pomysl swietny ale ja nie mieszalabym w zadnych potrawach ogorka i pomidora gdyz ogorez zabija witamin C w innich warzywach w tym w pomidorze.

    OdpowiedzUsuń
  12. super przepis,zresztą jak wszystkie inne.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Paulinko dziękuję za pyszny obiad :)
    Ten twój dietetyczny kebab na stałe wejdzie w skład menu mojej rodziny

    OdpowiedzUsuń
  14. Po raz pierwszy nie czułem się ociężały po tego typu jedzeniu. Jak dla mnie rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Rewelacja! Robiłam dzisiaj i nadal się rozpływam!
    Dzięki Ci wielkie za tego bloga, ratujesz mnie przed moim brakiem obiadowej weny! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. podana ilosc kalorii to dla 1 szt?

    OdpowiedzUsuń
  17. Jesz kebaba - osiedlasz w Polsce muzułmanina, terrorystę, turasa i araba. Ja nigdy nie tknę kebaba.

    OdpowiedzUsuń
  18. Super przepis na pewno w najbliższym czasie wyprobuje:) do chlebka pita dodajesz 20g drożdży świeżych a ile bym musiała dodać drożdży suchych??? Dziękuję i pod

    OdpowiedzUsuń
  19. Wspaniałe jedzenie,zdrowe i apetyczne,ale do której godziny mogę to zjeść.Wychodzę z domu do pracy ok.11-tej,wracam do domu
    ok.20-tej.Alicja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Plan posiłków dostosowujemy do trybu pracy, nie na odwrót. Liczy się ogólna kaloryczność diety - godziny posiłków mają mniejsza znaczenie. Pisała o tym tutaj: http://cojesc.net/ile-posilkow/

      Tak więc w Twoim przypadku najlepiej sprawdzi się obiadokolacja po przyjściu z pracy. Oczywiście rano porządne śniadanie i 2 - 3 przekąski w ciągu dnia.

      Usuń