Składniki:
- szklanka suchej białej fasoli
- 2 duże garści orzechów włoskich
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 5 - 6 łyżek wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz, słodka papryka
- szczypiorek
Sposób przygotowania pasty fasolowej:
- Fasolę namocz (najlepiej przez całą noc) i ugotuj do miękkości.
- Ugotowaną fasolę zmiksuj na gładką pastę z pozostałymi składnikami, dopraw do smaku.
Wartość odżywcza porcji pasty (1/4 całości):
- Energia: 287 kcal
- Białko: 11,5 g
- Tłuszcz: 17 g
- Węglowodany: 21,5 g
- Błonnik pokarmowy: 7 g
Pasta fasolowa z orzechami włoskimi jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: E, kwasu foliowego, B1, B2, B6;
Sprawdź przepisy na inne pasty kanapkowe:
Czy z fasolą z puszki też będzie ok?
OdpowiedzUsuńOczywiście :)
UsuńZ każdą fasolą będzie pychotka :)
Usuńsuper bo takich wariacji z strączkowcy można duzo kombinować, mam robot kuchenny Kohersen Mycook i wnim sobie łatwo robie takie na parę dni
OdpowiedzUsuńBardzo dobry przepis.
OdpowiedzUsuńW kuchni na pewno przydadzą się worki foliowe od najlepszego producenta. Podczas gotowania powstaje mnóstwo odpadów, chociaż większość z nich to odpady bio.
OdpowiedzUsuńCo powiecie na ofertę https://www.lightbox.pl/catering-dietetyczny-poznan ? Jest to moim zdaniem najlepszy catering dietetyczny na rynku .
OdpowiedzUsuńJa uważam, że najlepszy jest goodie foodie
OdpowiedzUsuńEkstra :) Ja ostatnio mialam podobna paste w cateringu dietetycznym od caterobazar. bardzo mi smakowala, takze w ktorys weekend, gdy nie mam diety sprobuje sobie taka zrobic :D moze akurat mi wyjdzie podobna do tamtej !
OdpowiedzUsuńJa teraz też catering zamawiam z https://dietly.pl, ale dzieciakom chętnie taką pastę zrobię, całkiem niezła się wydaje ;)
OdpowiedzUsuńBardzo dobra, ale wolę bez szczypiorku.
OdpowiedzUsuńBardzo prosta i smaczna pasta, która na stałe zagościła już w naszym domowym menu:)
OdpowiedzUsuńMój ulubiony przepis. Dzieki.
OdpowiedzUsuńHej! Link do słodkich przepisów nie działa :(
OdpowiedzUsuń