Paulina Styś-Nowak dnia 2019/01/04

Pasta fasolowa z orzechami włoskimi

Pyszna pasta o orzechowym smaku. Świetnie smakuje na chrupiących grzankach, posypana dużą ilością szczypiorku.


Składniki:

  • szklanka suchej białej fasoli
  • 2 duże garści orzechów włoskich
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 5 - 6 łyżek wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • szczypiorek


Sposób przygotowania:

  • Fasolę namocz (najlepiej przez całą noc) i ugotuj do miękkości.
  • Ugotowaną fasolę zmiksuj na gładką pastę z pozostałymi składnikami, dopraw do smaku.


Wartość odżywcza porcji pasty (1/4 całości):

  • Energia: 287 kcal
  • Białko: 11,5 g
  • Tłuszcz: 17 g
  • Węglowodany: 21,5 g
  • Błonnik pokarmowy: 7 g

Pasta fasolowa z orzechami włoskimi jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: E, kwasu foliowego, B1, B2, B6;

P.S. Masz dosyć zbędnych kilogramów? Chcesz schudnąć i nie wiesz od czego zacząć? Pobierz teraz moich 15 Najlepszych Przepisów na "Odchudzające Słodycze" (chrupiące ciasteczka, szybkie koktajle, wyborne desery). Tak! Teraz możesz zajadać się tymi pysznościami i jednocześnie chudnąć. Twoja wymarzona, szczupła sylwetka czeka na Ciebie. Do dzieła!

3 komentarze:

  1. Czy z fasolą z puszki też będzie ok?

    OdpowiedzUsuń
  2. super bo takich wariacji z strączkowcy można duzo kombinować, mam robot kuchenny Kohersen Mycook i wnim sobie łatwo robie takie na parę dni

    OdpowiedzUsuń